Tesla

Önvezető Teslák: újabb fordulat az amerikai vizsgálatban

2023.01.31.

Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.

Az austini székhelyű cég ellen már több hatósági vizsgálat zajlik a vezetéssegítő rendszerek baleset-veszélyességének gyanúja miatt. A vállalat a bejelentésre azzal reagált, hogy eddig egyetlen kormányzati intézmény, egyetlen vizsgálata sem állapított meg bűncselekményt, illetve szabálysértést. A cég közleménye arra is kitért, hogy amennyiben a kormányzati intézmények folytatják az eljárásokat, azoknak a cég gazdálkodására nézve lehetnek káros következményei.

A Tesla két vezetéssegítő rendszere, a Full Self-Driving (FSD) és az Autopilot áll a vizsgálatok homlokterében. A Nemzeti Autópálya-biztonsági Hivatal 2016-ban indított eljárást, miután egy autós Floridában halálos balesetet szenvedett a robotpilóta használata közben. Időközben több, az automata sofőr használatakor bekövetkezett baleset is a vizsgálat tárgyává vált.

Az elektromos autózás elterjesztése mellett elkötelezett amerikai kormányzat ugyanakkor partnerként is tekint a gyártóra. Múlt pénteken a Tesla elnök-vezérigazgatója és alapítója, Elon Musk több magasrangú elnöki tanácsadóval találkozott Washingtonban, akikkel a közlekedés elektromos átalakításáról tárgyalt. A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor közölte, hogy az elnök nem találkozott az üzletemberrel.

A republikánusokat támogató Elon Musk és a demokrata Joe Biden között számos ponton feszültség van. Miközben az elnök a szakszervezetek elkötelezett támogatója, addig a Tesla nem engedi be üzemeibe az érdekképviseleteket. Biden és Musk politikai véleménykülönbségei azután váltak igazán láthatóvá, hogy az üzletember tavaly megvásárolta a Twitter közösségi médiavállalatot.

A Tesla a múlt héten erősítette meg, hogy 3,6 milliárd dolláros (mintegy 1300 milliárd forintos) beruházásból Nevada államban építi fel új üzemét.

Az elektromos autókat és napelemeket gyártó cég a múlt héten azt is közölte, hogy profitja 2022 utolsó negyedében 59 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, bevétele pedig a várakozásokat meghaladva elérte a 3,69 milliárd dollárt.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.24
Negyedórán belül adta ki a két hrt az MTI: gyalogost gázolt el egy személyautó valamivel 18 óra....
2023.03.24
A brit autógyártó bemutatta a Morgan Plus exkluzív változatát, amely az olaszos Four Spiaggina....
2023.03.24
A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési....
2023.03.24
A 16 márkát tömörítő vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy bizonyos modellek esetében....
2023.03.24
Minden nagy kultúrközösség történetében szerepel egy mitikus alak, aki megmenti népét a fenyegető....
2023.03.24
Nézze meg a videót! ..
2023.03.24
Az Audi Hungaria munkaadói oldal tárgyalódelegációja a ma átadta újabb béremelési ajánlatát a....
2023.03.24
A meteorológiai szolgálat pénteken Facebook-oldalán azt írta, ismét nagy területen várható viharos....
2023.03.24
A német Volkswagen-csoporthoz tartozó SEAT S.A. vállalat 73 éves történetének második legjobb....
2023.03.24
Extrém gyorshajtót, mások életét is veszélyeztő motorost mérték be a rendőrök Hévíz közelében - 300....