fényszóró

Osztott fényszóró az új trend?

2022.05.27.

No, persze nem újdonság, hogy osztott fényszórókkal próbálkoznak kitűnni a tömegből a gyártók, de most, mintha a megszokottnál is jobban elszabadultak volna a modellek.

Kerek fényszórókkal indult minden, majd jöttek a szögletesek, a bukólámpák, és még hosszasan sorolhatnánk, hogy mennyiféle megoldás létezett már az autó orra előtti rész kivilágítására. Alapvetően nehéz ma már olyat alkotni, amiről beszél a közönség, az osztott fényszórók mégis mindig ilyenek. Elég csak a Nissan Juke-ra gondolni, ami meglehetősen új módszert alkalmazott a fényszórók elhelyezésére, és ennek megfelelően meglepően nagy feltűnést keltett a leleplezése. Hiába mutatkozott be jóval később a Hyundai Kona, újszerű lámpa megoldásaival ugyanúgy ki tudott tűnni, ugyanabban a szegmensben, mint a Juke, csupán néhány év eltéréssel.

Aztán vannak olyan tömegmodellek, amilyenekből minden sarkon találni egyet, éppen ezért lesz beszédtéma, ha módosítják őket. Ilyen történet volt a Skoda Octavia harmadik generációjának faceliftje, ami osztott fényszóróival osztotta meg a közönséget. Azonban úgy tűnik, hogy a Skoda új dizájnvonala után sem állt meg a trend, és a többrészes fényszórók továbbra is hódítanak, most éppen a prémium szegmensben. Például a BMW legnagyobb modelljei, az X7, valamint az új 7-es és i7-es szériák is óriási osztott fényszórókat kapnak, amiknek szépsége megkérdőjelezhető, de mindenképp nagy feltűnést keltőek, de az új Audi koncepciók is kivétel nélkül dupla orrlámpával érkeznek mostanában.

Hogy miért lett éppen most trend az osztott fényszóró? Nos, leginkább azért, mert igazából nem két fényszóróról beszélünk, hanem egy főlámpáról, és egy nappali menetfényről, amik ma már annyira fejlettek lettek, hogy érdemesebb őket ketté szedni az optimális teljesítményük eléréséhez. Hiszen ezekbe a lámpatestekbe már olyan funkciókat is beszerelnek, mint a kanyarkövetés, a ködlámpa, az automata távolsági fényszóró kapcsolás, és még hosszasan sorolhatnánk. Azonban a fényszórók, természetesen a hűtőrács és a lökhárító kialakítása mellett, továbbra is egy autó legfontosabb védjegyei. Mindig a lámpák alapján fogjuk először meghatározni egy autó karakterét.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....
2023.03.31
A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-....
2023.03.31
Kilenc éve érkezett a legutóbbi generációja a népszerű pickupnak, így megérett a modellváltásra....