autósport

Ötödik hely Portugáliában!

2020.10.08.

Az ERC értékelés ötödik helyén ért célba Herczig Norbert és Ferencz Ramón a Rally Fafe Montelongón. A MOL Racing Team versenyzői végig jó tempóban autóztak a portugál futamon, ám nem csak a versenytársakkal, hanem a körülményekkel is meg kellett küzdeniük.

„Talán csak egyszer állítottunk az autón. Ez nem így szokott lenni, mert általában folyamatosan finomítunk a beállításokon, most azonban szinte minden figyelmünket lekötötte a megfelelő gumiválasztás” – kezdte a beszámolót Herczig Norbert. „Ahogy számoltuk csak mi Ramónnal körülbelül tízszer cseréltünk kereket a gyorsaságik között. Összességében általában jól döntöttünk, de inkább orosz ruletthez hasonlított az egész. Folyamatosan változott a pályák minősége, így általában az volt a forgatókönyv, hogy elindultunk a szervizparkból négy egyforma gumival és két pótkerékkel, és ahogy változott a pályák állapota, menet közben cserélgettük a kerekeket.”

A portugál ősz tehát komoly kihívás elé állította versenyzőket, de a MOL Racing Team kettőse jól vizsgázott alkalmazkodóképességből. Már az első nap elején elfoglalták az ERC értékelés hatodik helyét, és a nap végén már az ötödik pozícióban gurultak be az éjszakai pihenőre. Herczig Norbert a jó eredmény ellenére mégsem a helyezéseket tartja a legfontosabbnak.

„Az időeredményeknek örülök igazán. Itt volt a teljes élmezőny, és tényleg csak néhány másodperces különbségek alakultak ki. Az első pillanattól kezdve végig versenyképesek voltunk, ami azért nagy fegyvertény, mert ebben az évben sajnos borzasztóan keveset tudtunk versenyautóban ülni” – emelte ki a pilóta.

Az első napi jó eredménybe még egy apró hiba is belefért, a negyedik gyorsasági szakaszon egy váratlan felhordásos részen az út széléig csúszott az autó, és a jobb hátsó kerék elért egy épp ott heverő kidőlt villanyoszlopot. Szerencsére a Volkswagen Polo GTI R5-öt kemény fából faragták, és a futómű sértetlenül kibírta a kalandot.

Vasárnap reggel parádésan kezdett Herczig Norbert és Ferencz Ramón. Az első gyorsasági szakaszon egy abszolút második időt villantottak, és már az Eb értékelés negyedik helyén voltak. A második körre aztán bátrabban választottak gumit, ami elsőre jó stratégiának tűnt.

Feltettünk négy slick gumit, ami a háromból két szakaszon tökéletesen működött. A kör végén azonban megtréfált minket az eső, így rengeteget csúszkáltunk a 15-ös gyorsaságin. Nem akartunk feleslegesen kockáztatni, így ott elég sok időt veszítettünk, és ezzel egy pozíciót visszaléptünk” – mondta Herczig Norbert.

Az utolsó körben sem akart már kockáztatni a csapat, így az abszolút hatodik helyen ért célba a páros, ami az ERC mezőnyben az ötödik helyet jelentette, és ami nagyon fontos, 19 pontot gyűjtöttek a bajnoki értékelésben.

„Összességében küzdelmes és tanulságos verseny volt a portugál forduló, amit nagyon élveztünk. Az látszott, hogy a helyiek szeretik a ralit. Ugyan a megszokottnál jóval kevesebb szurkoló volt, de mindenhol nagy szeretettel fogadtak minket. A szervezés és a pályák is jó voltak. A legjobban mégis annak örülök, hogy ilyen hosszú kihagyás után is fel tudtuk venni az élmezőny tempóját, csak minimális különbségek alakultak ki, és ez optimizmusra ad okot” – foglalta össze a portugáliai hétvégét Herczig Norbert.

Az említett optimizmus pedig nem is jöhetett volna jobbkor, mint most, amikor a következő verseny a hazai futam, a Rally Hungary lesz, november 6-8-án.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A BMW X3 kényelmét, sokoldalúságát és tágas helykínálatát füst és más károsanyagok nélkül adja az....
2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....