Porsche 911 GT3

A Porsche 911 új, limitált változata annyira extrém, hogy nem is indulhat a Le Mans-on

2023.11.18.

A Porsche nemrégiben mutatta be 911 GT3 R Rennsport fantázianevű autóját, amely a GT3 felturbózott változata, amely egymillió dolláros áron lesz majd elérhető, természetesen limitált példányszámban.

A verseny- és sportautók sok gazdag rajongónak csupán játékszerek, hobbiautók. Van, aki egész csapatokat vásárol, valaki hatalmas autókollekciót gyűjt, megint mások a hiperautókért vannak oda, amelyekből jó, ha gyártanak százat és teljesítményük elképzelhetetlen méreteket ölt, amely néha már nem csak, hogy az utcai használatból tiltja ki a járművet, de esetenként még a versenyzésből is. Nos, ha valaki magára ismert a leírásból és ilyen autót keres, a Porsche 911 legújabb változatát éppen neki találták ki.

A GT3 R Rennsport nevű gépszörny akkora teljesítményt és erőt kapott, hogy az már illegális. Legalábbis a FIA szabályzata szerint. A Rennsport alapját addó GT3 R éppen a szervezet versenyeire, vagyis a Le Mans, vagy Daytona 24 futamokra épült, ahol komoly szabályrendszer válogatja a versenyzőket és a versenyeztethető autókat. Minden előírásszerűen kell, hogy legyen. A szabályrendszer korlátozza, milyen könnyű lehet az autó, milyen váltót kell használnia, hány lóerő a megengedett és így tovább, hogy minál tisztább versenyt lehessen rendezni. De az új 911 változat azonban úgy döntött, rá nem vonatkoznak a szabályok.

Képek forrása: Porsche

A Grant Larson és Thorsten Klein vezette Style Porsche csapata tervezte autót - korábban ők feleltek más különkiadásos projektekért is -, az új dizájn azonban egy hosszú és alacsonyra ültetett autó lett. A motorháztető és a tető az eredeti R-ről került át, minden más azonban különböző versenyautókról származik. Minden egyes részlet azt szolgálja, hogy az autó a lehető leggyorsabb lehessen, mindent az aerodinamikának vetnek alá. Emiatt például nincsenek oldalsó tükrök, helyettük kamerarendszer mutatja a sofőrnek a mögötte haladó forgalmat.

Persze a forgalom a többi versenyautót jelenti, a GT3 R Rennsport soha nem fog utcai aszfaltot látni, egyszerűen illegális a mindennapi autózás számára. A hátsó szárny például nem látott még közutat, mivel az 1978-as 24 órás Daytona győztes Brumos Porsche 935/77-ről került a Rennsportra. Mármint, képletesen persze, annak mintájára. Ez a szárny nem csak a győztes autó miatt érdekes, hanem már önmagában is, mivel akkora, hogy nyugodtan körbe lehetne ülni, ha családi ebédre kerül a sor. Akkora erőt fejt ki, hogy a Porschénak külön támaszokat kellett szerelnie alá, hogy megtartsák a massízv szárnyat.

Képek forrása: Porsche

Persze a kasztni alatt a Rennsport egy az egyben egy GT3 R. Michelin gumik, bukócső, KW felfüggesztés és a Porsche már úgy szállítja az autót új tulajdonosához, hogy már előre minden finom beállítás megtörtént. Persze, extra tuning sosem árt, így erre is van lehetőség.

Az AP fékek alumíniumból készültek, titánium erősítéssel, amelyek majdnem egy kilóval csökkentik az autó súlyát az egyszerű fém erősítésekhez képest. A súlycsökkentés mindenhol jelen van, a benzintankot is igyekeztek könnyíteni, ez is nagyjából egy kilóval könnyebb, mint általában. Az össztömeg nagyjából 1240 kiló. Légkondi sincs, mert csak plusz súly lenne. A sofőrt hűtött ülés kényezteti helyette.

Képek forrása: Porsche

A Rennsport hétféle színben érhető el, az alapszín Agate Grey, ami fémes hatást kölcsönöz, de ha valakinek a Ruby Star fantázianév jön be, amely inkább hajaz valamiféle művésznéve, a palettán ilyet is talál. Három olyan festés is elérhető lesz, amely a Porsche versenymúltját idézi: az egyik a kalifornai Laguna Seca pálya hajtűkanyarját tartalmazza, egy másik a klasszikus Porsche Motorsport piros fehér színeivel díszíti az autót, a harmadik pedig a kék különböző árnyalatait festi a kocsi oldalára.

A FIA szabályrendszerében az egyik legfontosabb szempont a teljesítmény, és a GT3 R Rennsport egyszerűen még csak a közelében sincs ezeknek a megengedett értékeknek. A GT3 R-ből ismert, 4,2 literes, hathengeres motor felülmúlja az alapgép 557 lóerejét, mivel a Rennsport limitált kiadású 911-es Porsche 611 lóerőt kapott, amelyet kifejezetten az E25-ös oktánszámú bioetanol és eFuel üzemanyagra állítottak be. Persze, mezei 95-össel is elfut, csak kisebb hatással.

A hátsókerék-meghajtásos gép egy hatsbeességes, manuális váltót kapott, de a nem a padlón kell keresni a váltókart, hanem a kormányon elhelyezett, versenyvilágból ismert pöckökkel lehet fel-leváltani. A váltó hatodik sebességének elosztása különbözik az alapmodelltől, így nagyjából 20 km/órával többet tud kipréselni magából a Rennsport a sima GT3 R-hez képest. Ha valaki a motorhang szerelmese, kérhet zajszűrés nélküli kipufogócsövet is, de azok, akik nem akarnak azonnal megsüketülni, van két zajszűrős és katalizátoros kivitel is.

Képek forrása: Porsche

És hogy mégis hány darab készül az 1046 millió dolláros, azaz több, mint 385 millió forintos autóból? 77, vagyis hetvenhét darab. Se több, se kevesebb, így ha valaki minden áron meg akarja kaparintani a GT3 R Rennsport változatát, gyorsan kezdheti a rendelést, mert a limitált darabszám itt ténylegesen szó szerint értendő. Bár a fent említett ár miatt talán mégsem kell attól tartani, hogy a Porsche-szalonok előtt kígyózó sorok állnának, de sosem lehet tudni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
Car and Driver

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....