Gondolatjel

A quad újraértelmezése

2024.02.26.

Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris RANGER XP Kinetic, de nem kedvtelési eszköz, hanem a mezőgazda sokoldalú segítője, elektromos hajtóművel. Akár kiválthat egy drágább, nagy szénlábnyomú pickupot, a zöld mezőgazdaság egyik előfutáraként.

 

Ez a jármű annyira újszerű lehet magyar olvasónak, hogy először is meg kell magyarázni fogalmakat, rövidítéseket. Műfaja UTV, azaz Utility Task Vehicle, használati céljárműnek magyarítanám, olyasmi, mint egy célszerszám, egyedül a mezőgazdasági munka segítésére készül. Természetesen terepjáró, elsődlegesen földútra való, angol nyelvterületen egy kategóriába tartozik a Buggy típusú autókkal. A legkönnyebb négykerekű osztályba sorolható, de nem téveszthető össze városi mini autókkal. Másik meghatározás a side-by-side, ami egymás mellettit jelent – ez arra utal, hogy nem egymás után, lovagló pozícióban ülnek utasai, mint a quadokon, hanem egymás mellett, mint egy autóban. Az UTV-k bukócső kerettel és biztonsági övvel védik utasait, nem kell bukósisakot viselni. Van kis platója, és erős utánfutó-vontató. Azt szokták mondani, hogy nincs terepjáró csörlő nélkül. A Polaris RANGER XP Kinetic megfelel e követelménynek, ráadásul teljes haspáncélja is van.

Itt közbeszúrom egy gondolatomat: egyetlen motoros járművet, „sportszert” nem szeretek, a quadot, mert lehetővé teszi, hogy a természetet nem tisztelő emberek kimenjenek erdőre-mezőre zajongani, érzékeny növénytársulásokat felszaggatni, mély nyomokkal eróziót beindítani. Még csak terepmotoros ügyesség sem kell hozzá, bárki vagánykodhat vele. Persze tudom, hogy vannak etikus felhasználói, földmérők, erdészek, mentők – nem rájuk gondolok a fentiekkel, sem a zárt pályákon szórakozókra. 

Az UTV műfaj jeles képviselője a Polaris, motoros szánok, egymás melletti ülésű könnyű terepjárók, katonai és civil felhasználású mobilitási eszközök, nehéz motorkerékpárok, Slingshot (csúzli) háromkerekű roadsterek, és elektromos járművek specialistája. Főhadiszállása Minnesota államban van, világszerte több mint száz országba exportál.

A Polaris a Low Carbon Agricultural Show, a kis szénlábnyomú, fenntartható mezőgazdasági szakkiáltáson mutatja be idén márciusban legújabb UTV céljárművét, RANGER XP Kineticet. A teljesen elektromos hajtású apró jármű jelentősége túlmutat önmagán: teljes mértékben kemény munkára fogható, nehéz talajviszonyok között is könnyedén mozgó, környezetkímélő munkatársként utat mutat a mezőgazdaság jövőjébe vezető úton. 

A RANGER XP Kinetic meghaladja az átlagos UTV praktikumát, három személy ülhet bele – a harmadik középen húzhatja össze magát. Belső tárolói 60 liter befogadóképességűek, és előfúrt furatokhoz lehet szerelni további dobozokat. Akkumulátoros-elektromos, állandó mágneses, egyenáramú motorjának teljesítménye 110 lóerő, nyomatéka 240 newtonméter ezek az adatok rekordnak számítanak a kategóriában. Hossza, szélessége, magassága 305 x 158 x 198 centiméter. Saját tömege 796 kilogramm, teherbírása tekintélyes 680, de nem kell ennyivel beérni, mert 1,13 tonnás utánfutót vontathat. Csúcssebességét nem említik, hiszen a Kinetic nem versenyautó, lassan haladva is időben kiér vetőmaggal vagy gázolajjal a földekre. Pár perc ilyenkor nem számít, csak biztosan érjen oda.

A RANGER XP Kineticet Premium és Ultimate felszereltséggel gyártják. Az első 14.9 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátort kap, hatótávja 73 kilométer, a másodiké 29.8 kWh-s, ezzel már 130 kilométert lehet megtenni. Az akku 6 kilowattal tölthető. Persze e mezei munkaeszközből sem maradhatott ki a hétcolos tájékoztató-szórakoztató képernyő, telepített navigációs szoftverrel. Az Ultimate változat árcédulája átszámítva 13,5 millió forintot mutatna, nem sokkal marad el egy Toyota Hilux pickup árától. 

Mint tudjuk, forrong Európa gazdatársadalma, többek között a gázolaj felszökött ára miatt. Az agráriumban nagy mennyiség fogy el, egy-egy napon, kombájnba és nagy traktorba több száz litert kell tankolni. A nagyteljesítményű dízelmotorok belátható időn belül nem válthatók ki elektromos megoldásokkal, miként a tömegterményeket a feldolgozó üzemekbe szállító kamionoknál sem. Világos, hogy egy kicsinyke kisegítő jármű nem oldhatja meg egyedül a problémát, jelentőségét másutt kell keresni. 

A mezőgazdaságra nagy nyomás nehezedik a törvényalkotóktól és a társadalomtól, hogy minél kisebb legyen a légszennyezés, és zöldebb legyen az élelmiszer-termelés. Természetesen az erőgépek, rakodógépek és aratócséplők dízelmotorjai ugyanolyan szigorú kipufogási szabályoknak felelnek meg, mint a közúti közlekedésben, de még ennyi sem elegendő a klímaaktivistáknak és a hatásuk alá került fiatalabb nemzedéknek. A gazdaságoktól elvárják, hogy minden lehető módon mutassák fel elkötelezettségüket a zöld átállás iránt. Ebbe az irányzatba illik bele, ha egy földművelő elektromos járművével szállítja terményeit a városi piacra. Akár meg is érheti anyagilag, ha egy családi farmnak nem kell lótifuti-járművét is rendszeresen benzinkúthoz vinni, mert napelemekkel is feltölthetik.

Van egy gyanúm, hogy egy ilyen ügyes kis járművet kedvtelési célra is megvásárolhatnak szenvedélyes quad-hobbisták, legalább kipufogógáz miatt nem kell szégyenkezniük. Tehát zöld mellényükre mutogathatnak büszkén. Még mindig jobb, mintha dübörgő quaddal robognának ki a természetbe…

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....