Magyar Borok Útja Rallye

A Rallye célba veszi a hercegkúti borászokat

2015.08.27.

A Tokaj-hegyalja borvidék a világhírű borkülönlegességek hazája, ezért ennek a régiónak a szerves részét képező hercegkúti borászatokat is célba veszi idén a Magyar Borok Útja Rallye. A Naár és Götz család pincéit a verseny első napján, augusztus 28-án látogatja meg a 100 autós mezőny.

Naáréknál a szőlő és a bor is családtag

A Naár család története Magyarországon, egészen az 1750-es évekig eredeztethető. Sváb őseik ekkor érkeztek Sárospatak város környékére, ahol hamar beletanultak a helyi szőlőfajták művelésébe és a bor készítésébe. Szőlőterületüket az elmúlt 25 esztendőben újítják és bővítik. Már előkészítés alatt áll a jövő tavaszi 1,2 hektáros betelepítés, amiből 0,8 hektár Furmint a Pogánykút dűlőben. Ez azért fontos számukra, mert az első sváb családoknak itt voltak szőlőik, s mert a falu az itt található kútról és a svábokat betelepítő hercegről kapta a nevét. A fejlesztés hatására összesen már öt dűlőben 6,5 hektár területen művelik majd szőlőiket.

Csodálatos tájak, csodálatos fekvésű dűlők

A hercegkúti családoknak a saját szőlők mellett két pincesoron, a Kőporoson és a Gombos-hegyen több mint 180 pincéjük van. A Naár család pincéit 1954-ben a nagyszülők vásárolták romos, rossz állapotban, de néhány év alatt felújították és berendezték borérlelésre. A család 2008-tól több alkalommal bővítette a pincét, először érlelő ággal és egy kis bormúzeummal, majd egy kóstoltató, borbemutató pincerésszel, ahol 60 fő számara tartanak folyamatosan, helyi gasztronómia kíséretében kóstolókat.

Kiváló klíma, kiváló ízek és zamatok

A szőlőtermesztés mellett az évek során egyre inkább erősödött bennük a „saját, palackos bor” gondolata. Ehhez családi házuk mögötti gazdasági épületet alakították át palackozóvá és rendezték be annak gépeivel. Így a 2013-ban termőre fordult Sárgamuskotály és Kövérszőlő új telepítésekről származó bort, már itt tudták lepalackozni. A Naár borok címkéjén a Gombos-hegyi pincék felett található védett és ritka Kökörcsin is megjelenik, mely arra utal, hogy a család törekszik az egyediségre, arra, hogy boraik is kicsit mások legyenek, mint máshol, legyenek egyszerre kicsit hercegkútiak és hordozzák magukban a Naár-jegyeket.

Szeretet és tisztelet a Götz Pincészetnél

A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. A családi vállalkozás 17 hektáron gazdálkodik, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. Többek között ez ad kiváló lehetőséget arra, hogy az összes típusú tokaji bort kiváló minőségben prezentálják a fogyasztók számára.

 

Kiváló Tokaji, és egy kicsit egyedi

A minőség elengedhetetlen eleme a jó pince, ezért a Götz Pincészet - világörökség részét képező – Gombos-hegyi pincesoron található riolit-tufába vájt pincében érleli a borokat. A pince 9 °C fokos állandó hőmérsékletet tart télen-nyáron. A látogatók számára érdekesség, a szakértő számára pedig fontos szempont, hogy a magas páratartalom és a hordókban érlelődő borból származó vegyületek táplálják a pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt, melyek összefüggő réteget képeznek, és hozzájárulnak a jó pinceklíma biztosításához.

Kiváló a klíma a Gombos-hegyi pincékben

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....