Magyar Borok Útja Rallye

A Rallye idén befarol az év egri borászához is

2015.08.25.

Az idén 20. születésnapját ünneplő Magyar Borok Útja Rallye mindig is hazánk legkiemelkedőbb pincészeteit látogatta meg. A bortúra során a szervezők és a versenyzők legtöbbje jó baráti kapcsolatot alakít ki a meglátogatott borászokkal. Közülük vannak olyanok, akinek a kapuján a teljes mezőny már több ízben bekanyarodott az elmúlt két évtizedben. Éppen ezért idén is lesznek olyanok, akikhez a versenyzők már itiner nélkül is eltalálnak és úgy köszöntik egymást, mint két, régen látott jó barát, ilyen lesz például az Egerben található Demeter Pincészet.

A 100 autóból álló mezőny már alig várja, hogy megálljon egy órácskára Demeter Csabánál, akit a borász szakma idén az év egri bortermelőjének választott. Erről a szakmai díjról az egri hegyközség tagjai szavaznak, majd végül a egyközség kilenctagú választmánya dönti el, hogy kihez kerüljön a díj. Az egriek közleménye szerint az év egri bortermelője olyan borosgazda ill. borász lehet, aki nemcsak jó borokat készített, hanem azokat mindig szívesen be is mutatta, valamint eredményeket ért el borversenyeken itthon és külföldön egyaránt. Sőt, a díjazott fentieken túl folyamatosan segítette és tanította, jó szóval bátorította társait, megbecsülte a szőlőtermesztők fáradságos munkáját, netán maga is termelt szőlőt.

Demeter Csaba az év egri bortermelője díjjal

Demeter Csaba pincéje példamutató rendről és tisztaságról árulkodik, ahol mindig szívesen látja a betérő érdeklődőket, borait az egri bor hírnevéhez méltóan értékesíti jó áron és szép formában, ezzel elismerést szerez a helyiek körében és a nagyvilágban, megbecsüli társait, szóval és tettekkel védi és hirdeti az egri bor jóságát. Ismerjük most meg a Demeter Pincészetet, Eger kiválóságát, aki nem is olyan rég óta formabontó boros címkéivel hódit.

Formabontó címkék

Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben, tehát majdnem két évtizede indult el azon az úton, ahol a szakmai tudás, az alázat, az odafigyelés, és a folyamatos tanulni vágyás voltak a társai. A Bükk hegység déli lankáin elterülő Egri Borvidéken, Eger egyik legpatinásabb pincesorán, a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron helyezkedik el. Különlegessége a hazánkban csak erre a tájra és részben még Tokaj városában megtalálható tufakőbe vájt pincerendszer, mely az 1920-as években alakult ki, és a mai napig őrzi egykori hangulatát. A Demeter pincészet különleges élményt nyújtó, három ágból álló több mint 300 m hosszú pincerendszer – mely 2001-ben elnyerte az Eger legszebb pincészete díjat.

Eger város környékén, 20 hektáros szőlőbirtokain, öt dűlőben teremnek  a 30–50 éves, öreg szőlőültetvényeik. Nagy figyelmet fordítanak a szőlőművelésre, vigyáznak a növényekre, és mindent biztosítanak számukra, hogy a legjobb minőségű alapanyagot szolgáltassák boraikhoz. Pincéik Egerben, a Kőlyuk Pincesoron találhatók, hat tufa pinceáguk, mintegy 300 méter hosszan és 30 méter mélyen a föld alatt húzódik. Boraik hagyományos módon készülnek, fahordókban és palackban érlelik. Pincészetükben könnyed, friss, üde és gyümölcsös fehér és rozé borokat, valamint házasított, fajta és testes, komoly, dűlőszelektált vörösborokat készítenek. Boraik szépen tükrözik a kiváló termőhelyet, magukban hordozzák a gyümölcsösséget.

Formabontó marketing megoldások

Nincs azonban soha egyforma évjárat; amit egyik évben megtanultak, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel kell megbirkózni és elkészíteni újra a jó borokat. A Demeter Pincészet szereti a kihívásokat. Olyan borokat szeret készíteni, amikre büszke lehet: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság az Egri Borvidékről.

A borkedvelők rajongása mellett számos versenyen bizonyították már az egri kuriózumok kiválóságukat. Többek között a 2005 Leánykát aranyéremmel díjazták a Challenge International du Vin világversenyen Bordeaux-ban, a 2003-as XY bor ezüstérmet kapott, 2009-ben az IQ 2006, 2010-ben és 2011-ben a Hanga nevű bor nyert aranyérmet, 2012-ben az Egri Bikavér Selection, 2013-ban az Egri Csillag Superior kapott ezüstérmet, illetve 2014-ben az Egri Csillag 2012-es évjáratát választották a legjobbnak a borok olimpiáján.

Rallye, rallye, rallye

Érdemes a következő hetekben figyelemmel kísérni a Magyar Borok Útja Rallye kiemelt rovatát, mindemellett további érdekességek és finomságok fellelhetők a rendezvény Facebook oldalán. Mi biztosan ott leszünk, és együtt ünnepeljük a mezőnnyel a Magyar Borok Útja Rallye 20. születésnapját!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
Moszkva polgármestere azt javasolta, hogy kobozzák el a hatóságok a módosított hangfogójú,....
2021.09.17
Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták Egyházaskozár és Bikal között. ..
2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....