Bonhams

Repülőautó a jövő, de úszóautó a múlt?

2021.08.16.

Ki ne szeretne azonnal a vízbe csobbanni az autójával, amint megérkezik a Balatonra. Ehhez azonban nem Hummer, hanem a Trippel Amphicar 770 a megfelelő autó.

Már megszokhattuk, hogy különleges autókat vonultatnak fel a Bonhams árverések, de az azért mégis csak érdemes néhány szót, ha egy úszásra is képes autót is eladásra kínálnak a romantikus 60-as évekből. Akkoriban még csak álmodtunk az űrutazásról, így az égbolt helyett a vízekbe vágytak az emberek. Ekkor született meg Hans Trippel ambiciózus német autóépítő agymenése, az Amphicar 770. Ahogy a legtöbb ilyen több funkciós jármű akkoriban, ennek az elődje is a II. Világháború alatt született.

A Trippel SG6 Schwimmwagent még a német hadsereg rendelte, míg 1961-es utódját már inkább Amerikának szánta a feltalálója, ahol hatalmas piacban reménykedett. Erre utalnak a tipikus formai jegyek, a hegyes far, és a temérdek króm. Mindazonáltal mégis kicsi maradt, klasszikus hajó padlókialakítással, hátul két turbinával, amiket a kormánykerékról lehetett irányítani, csakúgy, mint a hagyományos kerekeket. Az 1147 köbcentis, négyhengeres, 47 lóerős motort szintén a farban helyezték el, ami egy négyfokozatú váltón keresztül csatlakozott a hátsó tengelyre, vagy épp vízben a propellerekre.

A neve (770) egyébként arra utal, hogy vízben 7 mérföldes sebességel tudott haladni, míg szárazföldön ez 70 mérföld/óra volt. Ami amerikai mércével azt jelenti, hogy egyikben sem volt igazán jó. Többek között ennek, valamint az igény hiányának köszönhető, hogy végül mindössze 4000 darabot adtak el az Amphicarból 1961 és 1968 között, holott több mint 20 000 példányra rendezkedtek be. Ugyanakkor Lydon Johnson elnök vett egyet magának a texasi földjére, ráadásul mostanra kívánatos tárgy lett. A californiai árverésen aká 40 000 – 50 000 dollárt is várnak érte. Állítólag mintaállapotban van, bár érdemes megvizsgálni, hogy beszűrődik-e valahol a víz.

Ha tehát valaki szeretné magát egy kicsit James Bondnak érezni, akkor itt a lehetőség, máskülönben csak a svájci Rinspeed épített hasonló kétéltűt egy Lotus Elise-ből. Ha mégis az egekbe vágynánk, akkor még várhatunk, noha egyre több, neves autógyártó fektet be komoly összegeket a repülőautó kutatásba. A villanyosítás és az önvezetés elterjedése után talán ez lehet a következő lépés? Vagy csak sci-fi marad? Hamarosan megtudjuk.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és....
2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....
2022.06.25
A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt....