Mercedes

Ritka retró Mercedesek mutatkoznak be Szegeden

2024.04.16.

A világ egyik legdrágább Mercedese, egykori magyar állam- és kormányfők autói, Fenyő János utolsó útján használt kocsija és egy huszonhét év után tökéletes állapotban előkerült, lopott autó is látható majd április 20-21-én Szegeden, a mintegy száz különböző, ma már klasszikusnak számító Mercedest kiállító Classic Car Show & Expón.

Az elmúlt 60 év mintegy 100 legendás Mercedes-Benz klasszikusát mutatja be Szegeden a kiállítás, melyen igazi ritkaságok, szebbnél szebb autócsodák, híres emberek egykori autói sorakoznak fel. Az esemény felvezetéseként az a rendezvény előtti hétvégén sajtótájékoztatót tartottak a szervezők, és dicséretesen sok autót meg is mutattak a helyszínen, a szegedi Pick Arénában. Pontosabban mellette, a szabad területen, ahol a fedett kiállítási részen felül számos modellt megcsodálhatnak majd a látogatók.

Az egyik Mercedes Boros Gyula gyűjteményéből

R129-es, W140-es, 300sl Gullwing vagy akár W202 C220 Elegance önmagában csak a legfanatikusabb Mercedes rajongóknak jelent valamit, azonban a szegedi Classic Car Show majd’ minden darabja mögött egy-egy történet is meghúzódik, izgalmas időutazássá téve a kiállítást.

Boros Gyula, ismert szegedi rendezvényszervezőről csak az eseményen tudta meg néhány, évtizedek óta vele dolgozó újságíró, hogy nagy Mercedes-rajongó, több OT-rendszámos autója is van. Az egyik 1974-es évjáratú és a szegedi családapa a második gazdája. Az USA Ohio államában egykor ajándékba kapta egy színésznő és az autó egészen 2017-ig a család tulajdonában maradt. Utána került egy aukciós házhoz, onnan vásárolta meg a gyűjtő. A kocsii 2800 köbcentis V6-os motorú benzinüzemű és 140 lóerős.

Ha lehet, ennél is különlegesebb az az 1983-as évjáratú W126-os Mercedes, amelybe 3 literes dízelmotort szereltek. Ez az USA-ban és akkoriban nem igazán volt egy jellemző, a csak amerikai és kanadai piacra gyártott 300 SD modell az olajválságnak köszönhető. Ennek is egyetlen gazdája volt 1983 és 2019 között, Boros Gyula tőle vásárolta meg Atlantában. – Minden papír megvan hozzá, kezdve az 1983-as vásárlás számlájától, végig az összes történéssel – mondta portálunknak a gyűjtő, aki egy harmadik autójáról is elárult néhány adatot. Az a Mercedes 500 SL 1991-es évjáratú, szívó benzines motorja 348 lóerős.

Az olajválság dízel W 126-osa és az újságírók

Ugyanilyen, de érdekesebb történetű Mercedes-Benz SL 500 is lesz a kiállításon: a sportkocsit 1991-ben ugyanis egy márkakereskedésből ellopták és csak 2018 végén találták meg. Az 5 literes V8-as motorral szerelt kabrió 27 évig szerepelt a lopott kocsik listáján, és mikor megkerült, az derült ki róla, hogy nagyon nem is jártak vele. A három évtized alatt mindössze 1909 kilométer került bele, tehát átlagban kevesebb, mint napi 200 métert tett meg, mióta 1991 októberében elhagyta a stuttgarti gyártósort. Az autó most magyar gyűjtőé, és látható lesz Szegeden.

Kovács Dániel, a Dél-Alföldi Mercedes Benz Klub a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a kiállítás ötlete már jó néhány éve megfogalmazódott az 50-60 fős baráti társaságban, akik közül a többségnek saját hobbiautója van. Az volt a céljuk, hogy mindenki bemutassa kedvencét, különleges, szép, gyári állapotú Mercedesét.

Megtudtuk, a kiállításra szánt autók száma a szervezés ideje alatt folyamatosan nőtt, így végül a szabad terület nagysága szabott határt annak, mennyi jármű látható majd a hétvégén. A szegedi Pick Aréna Akadémiai csarnokában 56, a szabadtéri parkolóban pedig kb. 80 Mercedes sorakozik majd fel. Az autók között több olyan is lesz, amelyből mostanra csupán néhány gyűjtői darab maradt fenn a világon, és olyanok is, amelyeket egykor híres, ismert emberek vagy politikusok használtak, illetve amelyekhez különleges történet kapcsolódik – tudatta az elnök.

Nagy emberek protokoll autója

Fenyő János egykori médiavállalkozó 1997 decemberében vette meg az autót, ám a következő év februárjában abban érte a végzete. A W140-es S-osztályos Mercedes a ‘90-es évek nehézbombázója, a Bálna, melyből alig több, mint 400 ezer darabot adtak el, a kiállított példány azonban az az autó, ami egy máig tisztázatlan leszámolás néma szemtanúja.

És sorra láthatóak majd a rendszerváltás után, a Köztársasági Őrezredben szolgált autók, így például a Göncz Árpád által használt W126-os Mercedes Benz, Sólyom László egykori W140-ese vagy az 1994-1998 között Horn Gyula és családja részére fenntartott Mercedes-Benz W202 C220 Elegance felszereltségű autó, melyből 1994-ben öt vadonatúj járgányt rendelt a Köztársasági Őrezred. Ezekből egyet 1994-1998 között Horn Gyula használt, állítólag gyakran saját maga is vezette. Az autót később Áder János, az Országgyűlés akkori elnöke örökölte és hajtotta évekig. Később garázsba került, mint „tartalék” autó, 2008-ban pedig leselejtezték, de még 15 évet gurult új gazdája kezében.

A Classic Car Show & Expo az autóritkaságokon túl számos programmal is várja az érdeklődőket. Kísérő rendezvényként a Retro Autópiacon a vendégek mustrálhatják a kínálatot, akár üzletet is nyélbe üthetnek, de akár élő aukción is vásárolhatnak járművet.

Egy gyönyörű gyűjtői darab

Beszélgetés hallgatható majd meg Várkonyi Gábor autópiaci szakértővel, Kárai Péterrel, az elsősorban klasszikus autók restaurálásával foglalkozó Kárai Exclusive tulajdonosával, valamint a BigBlock Tv szakmai csapatával és a SpeedZone autósmagazin újságíróival, Vályi Istvánnal és Csikós Zsolttal is.

A szervezők egy extra meglepetéssel is készülnek. Minden jegyet váltó látogató esélyt kap arra, hogy megélhesse a Merci-fanatikusok legnagyobb álmát, egy két fő részére szóló, három napos stuttgarti Mercedes-Benz álomutazást. Bővebb információk és további részletek itt olvashatók.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....