autósport

Rosbergék megint verték Hamiltonékat

2024.03.03.

Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban.

Az Extreme E egy radikális off-road versenysorozat, amelyet ugyanaz az Alejandro Agag alapított, aki a Formula E mögött is áll. Ez is elektromos, de buggy.

Az elektromos hajtású terepjárókkal olyan vidékeken száguldoznak, melyeket a rendezők és csapatok szerint meg kell menteni, így nem könnyű a küldetés, mert a tankoláshoz áram kell, ezért a kies tájakra töltőpontokat telepítenek egy úszó bázison. A felújított és immár harmincnégy éves RMS Helena hajón alakítottak ki tankolási lehetőségeket.

Az AFC Energy hidrogénes, napelemes generátorainak mellékterméke tiszta víz, az is a környezetvédelmet szolgálja, hogy a helyszíneken nincsenek nézők, az esemény csak online követhető.

Az induláskor olyanok indítottak csapatot mint Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Jenson, Button, Sebastien Loeb, de a nagy nevek sem hoztak különösebb reklámot, pedig már negyedik szezonját kezdet a széria.

Alejandro Agag, az Extreme E és a Formula E vezérigazgatója szerint a Star Wars fogatverseny és a Dakar-raliként koktélja a sorozat. „Ilyen járműhöz hasonlót eddig még soha nem láttunk az autósportban.

A csúcstechnológia és a Continental által kifejlesztett abroncsdesign eredményeként elképesztő konstrukció született, olyan, amelyik bolygónk legkeményebb és legváltozatosabb helyszínein is képes a legmagasabb teljesítményt nyújtani. Márpedig a programban szerepel a Déli-sark. a Himalája, az Amazonas vidéke, a Szahara és az Indiai Óceán szigeteinek térsége.”

A kétnapos futamokon két kvalifikáció és két elődöntő után jön a döntő, melybe a három-három legjobb páros kerül. Nekik kétszer harminc kilométeres kört kell megtenniük pilóta-navigátor helycserével, a szabály szerint felváltva kell vezetnie a nő és férfi pilótának.

Valamennyi Extreme E csapat ugyanabból a csomagból építkezik, a fődarabokat a Spark Racing Tecnology szerelte össze, az akkumulátorokat a Williams Advanced Engineering biztosítja.

Az 1,6 tonna menetkész tömegű, 2,3 métere széles, 4x4-es és 940 milliméteres kerékátmérőjű terepjáró villanymotorjainak rendszer-teljesítménye 550 lóerő, ezzel akár 130 százalékos (kb. 52°) emelkedőn is felmegy.

A prototípust még Ken Block és Valteri Bottas tesztelte a szaúd-arábiai sivatagban, majd a franciaországi Chateau de Lastours tereppályán.

A kétszázas tempóra képes buggyk 4,5 másodperc alatt érik el a százat. Az Odyssey21 elektromos versenyautók téli és nyári abroncsait az ötletgazda Continental szállítja, érdekessége a kerékfigyelő platform: a ContiConnect digitális összeköttetést biztosít valamennyi abroncson belül elhelyezett érzékelővel, miközben folyamatosan figyeli a nyomást és hőmérsékletet. Az egységes alkatrészekből álló autók acélötvözet csővázát is a Continental adja, szóval ez a járműbeszállító cég igazi száguldó laboratóriuma.

Az első 2024-es első helyszín versenyein már túl van a mezőny, Szaúdi Arábiában ismét tarolt Nico Rosberg csapata: a Rosberg X Racing drámai futamon győzte le a döntőben a NEOM McLaren Extreme E Teamet. Oda-vissza váltogatták egymást az élen, Ekström egy briliáns váltómanőver után a rajtnál átvette a vezetést, mielőtt Kristoffersson visszavette az első helyet. Az E.ON Veloce Racing versenyzője, Kevin Hansen szorosan mögöttük végzett a harmadik helyen, így a győzelemért hármas küzdelem alakult ki.A sorrend a pilótacsere után is megmaradt, Gutiérrez mindent megpróbált, hogy megelőzze Åhlin-Kottulinsky-t, de sikertelenül, az RXR megőrizte a 3. szezonban elért sikereit.

Az Exreme bajnokság állása

1. Rosberg X Racing 41 pont

2. ACCIONA | SAINZ XE Team 39 pont

3. E.ON Veloce Racing 33 pont

4. Andretti Altawkilat Extreme E 31 pont

5. NEOM McLaren Extreme E Team 30 pont

6. LEGACY MOTOR CLUB IN ASSOCIATION WITH JIMMIE JOHNSON 18 pont

7. SUN Minimeal Team 10 pont

8. JBXE 10 pont

Az Extreme E következő futamai:

Európa, TBD

Július 13-14.

Szardínia 1.

Szeptember14-15.

Szardínia 2.

Szeptember 21-22.

USA

November 23-24.

A globális sportplatformot is a villamosítás, a környezetvédelem és az egyenlőség előmozdítására szülte. A sorozat célja, hogy rávilágítson az éghajlatváltozás hatásaira a világ néhány legveszélyeztetettebb környezetében, elősegítse az elektromos járművek elterjedését, hogy utat törjön az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövő felé, és a világon elsőként nemek közötti egyenlőséget biztosító motorsportplatformot biztosítson.Az Extreme E az első olyan sport, amelyet társadalmi céllal hoztak létre, és célja, minimalizálja a környezeti hatásokat, miközben maximalizálja a tudatosságot, és olyan helyeken versenyezzen, amelyek már károsodtak, vagy érintettek az éghajlatváltozás, a káros emberi beavatkozás által. A sorozat promóciójában még utalnak rajongókat bolygónk jövőjét érintő felelősségről.

Az sem mellékes, hogy az Extreme E az autóiparnak is segít a jövő technológiáinakk kifejlesztésében, a versenyzés mint a közúti innováció platformja segítségével, ami meggyorsítja a változást.

2025-ben az Extreme E át fog alakulni Extreme H-ba, ezzel a világ első hidrogénes off-road versenysorozata és 2025-től FIA-bajnokságként folytatódik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..