Scania

Scania fülkéken végzik a nehézgépjármű-mentési gyakorlatokat

2018.08.16.

Amikor egy baleset során nehéztehergépjámű is érintett, akkor a legmegfelelőbb mentőcsapatra van szükség. A norvég Ålesund Tűzoltóság 2010 óta nehéztehergépkocsi-mentési trénereket alkalmaz, az elmúlt hat hónapban pedig az általuk tartott mentési gyakorlatokat Scania fülkéken végzik.

- Az egész 2010-ben egy svédországi kurzussal kezdődött, amin négyen részt vettünk, és értesültünk a nehézgépjármű-balesetekkel kapcsolatos mentésekről – mondja Geir Egil Haug, alesundi tűzoltó. Ő a nehézgépjármű-mentő képzések koordinátora is az Ålesund Tűzoltóságnál, és kulcsszerepet játszik az országos nehézgépjármű-mentőképzések kialakításában.

- Ezután kapcsolatba léptünk Jimmy Säfströmvel, a Heavy Rescue Sweden munkatársával, aki nemzetközi szinten is fontos képviselője ennek a területnek. Láttuk, hogyan végezték a gyakorlatokat a teljes fülkével, és hogy ezáltal milyen kiváló minőségű képzést nyújtottak a gyakornokoknak. A fülkébe szorult sérültek kiszabadítása nagyon pontos mentést igényel, és megköveteli a megfelelő kompetenciák és eszközök meglétét. A tréning arról szól, hogy a lehető legjobban felkészítsük munkatársainkat a mentés során felmerülő feladatokra - mesél a kezdetekről.

„Korábban az okozott kihívást, hogy a teljes fülkéket megszerezzük a mentési gyakorlatokra, ugyanis előtte sokszor csak a fülke vázával tudtunk dolgozni, a belső felszerelések nélkül.” Mostantól az Ålesund Tűzoltóság hozzáférést kapott a Scania fülke-prototípusaihoz, a legjobb megoldást nyújtva ezáltal a tűzoltók felkészítéséhez, Norvégiában.

- Nem csupán nehéztehergépjármű-mentésről van szó, hanem arról is, hogy milyen felszereléssel lehet a mentési műveleteket a leghatékonyabban elvégezni – mondja Haug.

A Scanián kívül más is jelentős támogatást nyújtott, amikor a norvég országos nehézgépjármű-mentő képzést létrehozták. Haug, aki szabadidejében az Enger Transportnál is dolgozott, azt állítja, hogy a vállalat saját kezdeményezésre lépéseket tett annak érdekében, hogy a Scania Svédországi södertäljei székhellyel rendelkező fülkéinek leszállítsa Ålesundba a lehető legésszerűbb megvalósulhasson. Közben a Sunnmøre kerületnek – ahol az Ålesund található – saját olajüzemeltetője van, a Bunkers Oil, ami az üzemanyagot biztosította a szállításhoz.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.29
A napokban ítélték oda az és Év Pickupja 2022/2023 díjat a Toyota legendás pickupja a Hilux....
2021.11.29
A hazai taxitársaságok közül elsőként a Főtaxinál érhető el a robotdiszpécser szolgáltatás, amelyet....
2021.11.29
A számos tagadás ellenére úgy tűnik, Herbert Diess vezéeigazgató nem ül olyan szilárdan a....
2021.11.28
Két autó ütközött össze a 19-es kilométernél, Budapest belterületén - írja a police.hu ..
2021.11.28
Időutazás egy különleges géppel egy történelmi terepen. ..
2021.11.28
Vasárnap délután szomorú hírt közölt a Williams-istálló: életének 79. évében elhunyt az alakulatot....
2021.11.28
Az Audi igazgatótanácsának tagja, Hildegard Wortmann még öt évig felel majd a marketing- és....
2021.11.28
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Köd. ..
2021.11.28
November 29-én hajnalban indul a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train, a villamosvasúton április....
2021.11.28
Sivatagi tájon és az Északi-sarkkörön belül teszteli a Cadillac az első elektromos crossoverét. A....