Szeged

A Suzuki mellett kötött ki Szeged legrégebbi márkakereskedője II. rész

2022.07.05.

Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol elkezdte, az Algyői úton és ugyanazt a márkát értékesíti, szervizeli – erre nem találni példát Csongrád-Csanád megyében.

1992-ben gurult be a szalonba az első új autó, máig jól emlékeznek rá. A Volvo 460-as benzines modellben 1,7 literes turbós motor dolgozott, egy közelben élő, baktói hölgy vásárolta meg. Fél év múlva érkezett egy újabb márka, a Peugeot, de az nem volt hosszú életű. Nem jöttek a várt eladási számok, a hitel meg ketyegett. A Volvo szerencsére megértette, hogy kellene egy kiskocsis márka is, hogy felpörögjön a bolt. A Volvo legerősebb évét az S40-es megjenése hozta, 47 autót adtak el, és ezzel ők voltak a második legjobban teljesítők vidéken. (Írásunk első részét itt olvashatja.)

Veszprémi Károly: 2-6 hónap a várakozási idő az új Suzukira.

A svéd márka engedélyével érkezett a Suzuki, amelynek akkor már volt szalonja Szegeden, de ez senkit sem zavart. – A volvós nagyfőbök jól ismerte a Lepsényi Istvánt, az esztergomi Suzuki gyár első igazgatóját, egy autóbemutatón ő is ott volt és mi leültünk egy sarokba. 1994-ben már közel 100 Suzukit adtunk el – idézi fel a máig tartó töretlen kapcsolat első lépéseit Veszprémi Károly, hozzátéve, amikor beindult a Suzuki, a Volvo éves értékesítési darabszáma beállt 10-20 közé.

Az útkereséssel függ össze, hogy akadt időszak, amikor négy márkájuk is volt egyszerre. A Volvo, a Suzuki, a SsangYong és a Tata. Sőt, egy ideig teherautót is forgalmaztak, a lengyel Lublint a Zsuk egyfajta utódjának ismerte meg a szakma.

És ezzel még nem ért véget az útkeresés, a márkák sora. – Kaptunk egy visszautasíthatatlannak tűnő szerződést a Saabtól, a Wallistól, három megyére, az volt autós pályafutásom egyik legrosszabb döntése. Bőven tizenmilliós mínuszt hozott, mire ki tudtunk belőle szállni – meséli. Pedig márka jó volt, kiemelkedően biztonságos, sokak szerint Horn Gyula semmilyen más márkában nem élte volna túl 1994-es súlyos balesetét. De vidéken nem vették, az ár/érték arányban már nem igazán jól teljesítő autókat.

Évtizedek óta Szegeden, az Algyői úton.

Miközben jöttek és mentek a márkák, a Suzuki volt a tartóoszlop. 1997-ben magánvállalkozóból kft. lett a márkakereskedés, a következő évben elköszöntek a Volvótól is. – Teljesen korrekt volt a válás, ha már szakítani kellett, nem lehet egy rossz szavam sem. 2000 óta már csak Suzukival foglalkozunk és voltak nagyon szép éveink – emlékszik vissza.

A csúcson, még a 2008-as válság előtt 280 új autót is értékesítettek, de töbször sikerült 200 fölé jutniuk egy-egy évben. Ez már talán soha nem tér vissza, mint ahogy az országos, 180 ezret közelítő, 2007-es eladási rekord sem. És ahogy a Swiftbe szerelt háromhengeres, egyliteres, legendásan megbízható benzines motor sem, bár nagyon sok autó fut még ma is ezekkel az utakon. Ebből megbontottat kevesen láttak, a célszerszámok hosszú évekig ott porosodtak, a szakszervizek falain. 

– A 2008-as válságnál majdnem padlót fogtunk, 70 százalékkal zuhant a forgalom. Akkoriban meglehetősen kis árrés volt a Suzukin, ennél jóval több volt a hitelkihelyezésért kapott banki jutalék. Amikor azonban nagyon sok autót visszavettek a pénzintézetek, lízingtársaságok az elszabaduló törlesztőrészletű svájci hitel miatt, tőlünk is visszakérték a jutalékot – beszél a szektort megrogyasztó nehéz időkről Veszprémi Károly.

A kedvünkért nézett be a motortérbe.

A válság után 30-40 százaléka tönkrement a kereskedéseknek, ők is minden saját megtakarításukat betolták a cégbe, hogy túléljék. Plusz feldagadt a készlet is a márkakereskedés udvarán, a Suzukinak meg ki kellett fizetni az autókat.

Legutóbb a járvány és a chiphiány miatt voltak nehezebb időszakok, míg az utós „békeévben” 2019-ben még 172 autót értékesítettek, rá egy esztendőre csak 79-et. Tavaly ez a szám csak 102-ig emelkedett

– Most itt a háború, nem tudjuk, visszajön-e még a 2019-es év eladási darabszáma. A létszámot sem volt könnyű tartani mostanában. Visszagondolok arra, hogy a legjobb években egy második, újszegedi márkakereskedés nyitásán is gondolkoztunk, azóta nagyon megváltozott minden – mondja, hozzátéve, 2019-ben felújították a szalont. Szerencséjük is volt, ha két évvel később vágnak bele, kis túlzással kétszer annyiért veszik az anyagot és a mestert is.

A kínaiak hamarosan Szegeden lesznek...

Veszprémi Károly a Magyar Néphadseregbe vezetett 450-es Csepel billencs teherautótól jutott el a Suzukiig, ám az útkeresésbe máig nem unt bele. Jó eséllyel egyike lehet annak a néhány magyarországi márkakereskedésnek, amelyik hamarosan itthon is forgalmazhatja a 100 százalékban elektromos kínai kisautót, az XEV Yoyo modellt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken....
2022.08.19
Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása! ..
2022.08.19
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható....
2022.08.19
No, ezt nem én állítom, bár erősen gyanítottam, hanem a Polestar felmérése, amiben amerikai....
2022.08.19
140 millió forint támogatás jut pedelec és 109 millió forint e-cargo kerékpár vásárlásához a....
2022.08.19
A Forma-1 csapat zsenije, Adrian Newey tervezi az autót, amely a tervek szerint 2025-ben lép piacra....
2022.08.19
Kiintették a forgalomból a veszélyes, túlsúlyos járműszerelvényeket. ..
2022.08.19
Kalle Rovanperä a második gyorsaságin bukott, az első helyről adta fel az Ypres-ralit. ..
2022.08.19
Még a saját tulajdont sem lehet büntetlenül rongálni, akkor sem, ha nem akar indulni a hidegben az....
2022.08.19
A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több,....