tesztautó

Suzuki SX4 S-Cross hybrid: egy ismerős idegen

2020.07.28.

Amikor megtudtam, hogy lehetőségem lesz tesztelni a Suzuki új hybrid, S-Cross modelljét, nagyot dobbant a szívem. Ugyanis sok éven keresztül egy Suzuki Vitara volt a céges autóm, ami nyilván más típus, ám beülve az alig pár ezer kilométert futott S-Cross tesztautóba, rögtön egyfajta bizalom alakult ki köztem és az autó között. Rögtön tudtam, hogy jóbarátok leszünk egymással, a vezetési élmény pedig mindezt alá is támasztotta.

 

Technikai részletek

A Suzuki 2020-ban debütált, 48 voltos mild hibrid rendszerrel ellátott és összkerekes SX4 S-Cross modelljét kaptam kéz alá. Az 1,4 literes turbómotorral felszerelt autó 129 lóerőre képes, 6 sebességes manuál váltós, ami kiegyensúlyozott vezetést tett lehetővé városban, főúton és autópályán egyaránt. Hibrid mivoltának köszönhetően az auó környezetkímélő, hiszen a generátor-önindító egység besegít a hajtásba, így kevesebb a CO2 kibocsátást eredményez. Felhasználói szemmel én a technológiai újítást inkább a fogyasztásban érzékeltem, ugyanis vegyes útviszonyok (város, autópálya) között is egy tank benzinnel, jó 650 km-t sikerült megtennem. Az autó 4,3 méter hosszú, össztömege 1785 kg és 10,2 másodperc alatt gyorsul nulláról százra. Annak ellenére, hogy nem sportautóként teszteltem, a gyorsulására nem volt panaszom. A sport üzemmódot bekapcsolva akkor lódult meg, amikor kellett, ha pedig Auto fokozatban használtam, egy sebesség visszaváltással pillanatok alatt meg tudtam előzni az előttem araszoló autót.

Külső és formavilág

Nőként rajongok a robosztusabb autókért és pláne azokért, amelyekben van egy kis pimaszság. A Suzuki crossoverével rögtön cinkosan össze is kacsintottunk, ahogy találkozott a pillantásunk, és ugyanezt tették a napraforgók is a hűtőráccsal. Tetszett a szürke színvilág a króm részletekkel, amelyekbe a lámpák formavilága is jól illeszkedik. Az autó elölről kimondottan marcona benyomást kelt, hátulról és oldalról viszont már inkább egy konszolidált kisautóra emlékeztet. Bárhonnan is szemléltem, arra a következtetésre jutottam, hogy jól össze van rakva és tetszik. Se nem túl sok, se nem túl kevés. Női szemmel pont jó.  

Belső részletek és praktikumok

A Suzuki SX4 S-Cross belső tere jól átgondolt és kialakított, látszik, hogy nem egy kezdő, hanem bejáratott modellről van szó. Mind vezető, mint utas szempontból tágas a tér a lábnak elől és hátul is, az utastér pedig a 60:40 arányban osztott hátsó üléstámlának köszönhetően többféleképpen is variálható. A 430 literes csomagtartó sok mindent benyel, a helyet pedig az ülések ledöntésével és kalaptartó kivételével tovább növelhetjük. Ideális lehet akár egy több fős család részére is, ugyanis a csomagtérbe a gyerekbiciklitől kezdve a bőröndön át a bevásárlókosárig minden befér. Vezetőként, amit külön értékeltem az autóban, az a felhasználóbarát és érintőkijelzős középső panel, amelyre Car Play üzemmódban a telefont könnyen rá tudtam csatlakoztatni és ez már csak a navigáció miatt is hasznos volt. Sok autóban kispórolják az első ülések közötti könyöktámaszt, ami nekem vesszőparipám, hogy legyen. Szerencsére az S-Crossban volt, amit nemcsak arra használtam, hogy előre- vagy hátra tolva megpihentettem rajta a könyökömet vezetés közben, hanem a felhajtható részébe olyan dolgokat tettem, amik jó ha kéznél vannak egy autóban, de nem feltétlen szem előtt (pl.: lakáskulcs, autó papírok).  A kétoldali klíma, ülésfűtés olyan extrák, amiket szóló vezetőként és nyáron annyira nem használtam ki, ellenben a kamerás tolatóradar egy olyan szuper találmány, hogy imába foglalom a nevét, bárki is találta ki.

Vezetési élmény

A már bevezetőben részletezett Suzuki ismeretségnek köszönhetően nem értek meglepetések vezetés közben. Végig az az érzésem volt, hogy jó kezekben vagyok, stabilan veszi be az autó a 71-es főút és Káli-medence kanyarjait. Az összkerekes és visszagurulás gátló funkció a Badacsonyban és a Szent György hegyen nagyon jó szolgálatot tett, csakúgy mint az SUV és a magasabb alváz kialakítás. Pár helyen a navigáció elég durva hegyi és kátyús utakra vitt rá és egy kevésbé összeszokott autóval valószínűleg a szívbaj kerülgetett volna, hogyan fogok én visszatolatni a földúton lefelé a hegyről. Úgyhogy piros pont, hogy a rossz terepviszonyokon rendkívül jól vizsgázott az autó, rendesen tapadtak a kerekek, végig biztonságban éreztem magam. Ám nemcsak itt, hanem sima utakon élmény volt vele a vezetés. Az adaptív tempomat és radaros vészfékasszisztens tette a dolgát, ez utóbbi néha túlságosan is, ám azt mondom, hogy az elővigyázatosság sosem árt, hiszen a biztonságos célba érésnél fontosabb dolog nem lehet.Öt hely a Káli-medence környékén, amit látnod kell:

  1. Salföldi pálos kolostor, amit a mező és kijelölt parkoló széléig autóval, utána pedig az erdő mélyén gyalogosan közelíthetünk meg.

  2. Hegyestű bazaltoszlopok: a szerpentines, felfelé vezető úton nem árt, ha kéznél van egy jó autó. A geológiai tanösvény könnyen bejárható és a kilátás is pazar a Balatonra a szikla tetejéről.

  3. Köveskál: nemcsak a kulináris élvezetek és a híres túrógombóc miatt éri meg kitérőt tenni ezen a településen, hanem a kőtenger miatt is, ami Köveskál és Szentbékkálla határán húzódik.

  4. Dörgicse: bájos házaival, romtemplomaival és levendula mezőivel a hely azonnal a nyugalom szigete érzést kelti minden látogatóban. Tökéletes hely az elvonulásra és a lecsendesedésre.

  5. Badacsony: ha balatoni panorámás magaslati helyre vágyunk és mindezt egy finom pohár bor mellett tennénk - természetesen utána már nem autóba ülve-, általában Badacsony neve merül fel először. A Kisfaludy Ház, Laposa Birtok és Málik Pince csak néhány a sok lehetőség közül, ízlésünk és pénztárcánk szerint kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb helyek közül.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.05.05
Egy traktor a tilos jelzés ellenére behajtott az egyik fénysorompóval biztosított vasúti átjáróba....
2021.05.05
Megkezdődött az Aurus páncélozott limuzinok „civil” változatainak értékesítése. A márka és a modell....