Zöldrovat

Szelektív gyűjtés: nem mindegy, mit, hogyan, hová?

2019.03.15.

Tudtad, hogy a műanyag hulladék évszázadokon át, vagy talán soha nem bomlik le? És abba belegondoltál már, hogy ha elégetjük, a levegőt - így magunkat is - mérgezzük vele? Arról hallottál, hogy az üveghulladék szinte teljes egészében újrahasznosítható? Az elhasznált alumínium italdobozok újra felhasználásával pedig 95 százalékkal csökkenthető az új termékek előállításának energiaigénye? Többek között ezért van nagy szükség arra, hogy ha már hulladékot termelünk, akkor gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő helyre kerüljön, azaz helyesen szelektáljunk. 

Ez alapvetően nem egy nehéz feladat, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy külön helyre (egyes településeken különböző színű kukákba, máshol zsákokba) tesszük a műanyag-, a papír-, a fém-, valamint az italoskarton hulladékokat, illetve az üres üvegekkel elsétálunk a legközelebbi gyűjtőszigethez. Azonban mint mindig, most is a részletekben rejlik az ördög: van néhány aranyszabály, amit figyelembe kell vennünk, mielőtt bármit dobunk bárhová. Hiszen ha nem helyesen szelektálunk, nem segítjük, hanem valójában akadályozzuk az adott hulladékfajta újrahasznosítását.

Mindössze némi odafigyelést igényel, hogy pontosan melyik szelektív gyűjtőbe mit és milyen formában dobhatunk. Jobb esetben a hulladékot összegyűjtő cégek erről helyben tájékoztatnak is bennünket, és csak körül kell néznünk a szelektív gyűjtőtartályok, kukák környékén, hogy van-e valahol egy plakát vagy matrica, ami tartalmazza ezt az információt. Ha ilyet nem találunk, akkor némileg nehezebb a dolgunk. Ezen próbálunk könnyíteni cikkünkben.

Színek, kódok, jelentések, avagy felelősen a környezetért. (forrás: dabas.hu)

Néhány aranyszabály, ami mindenhol él

Minden hulladékot tisztán, kiöblítve helyezzünk a szelektív gyűjtőbe. Nem szabad a kukába zsíros, élelmiszerrel, vagy festékkel, esetleg egyéb vegyi anyaggal szennyezett hulladékot tenni, mert csak megnehezítjük a hulladékválogatás, összességében az újrahasznosítás folyamatát.

Ha nem akarjuk, hogy villámgyorsan megteljen a szelektív kukánk, zsákunk, akkor préseljük a lehető legkisebbre a kidobásra szánt műanyag, papír, fém, vagy italoskarton csomagolóanyagokat. Így azok kevesebb helyet foglalnak. Ezzel nemcsak magunknak teszünk jót, hanem például ha társasházban lakunk, a szomszédainknak is, hiszen az ő hulladékuknak is jut hely az egyébként is közös kukában.

Ha valamiről nincs információnk, vagy nem vagyunk biztosak benne, hogy gyűjthető-e szelektíven, akkor a kukába helyezés előtt inkább nézzünk, kérdezzünk utána a helyi szolgáltatónál, mint hogy rossz helyre dobjuk az adott hulladékot. Ha nem így teszünk, azzal szintén ártunk, és nem használunk az ügynek.

Mit hová dobhatok?

A szelektív gyűjtés a hulladékok anyagfajták szerinti különgyűjtését jelenti. Így kell(ene) megválnunk alapvetően a papír-, a műanyag-, a fém-, az üveg- és az italoskarton hulladékoktól. Ezt megtehetjük a házhoz menő szelektív gyűjtés keretében (kukában, zsákban), a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, vagy a hulladékudvarokban.

A használt papír zsebkendő nem a szelektívbe való

A papírgyűjtő tartályba, konténerbe dobhatunk újságokat, folyóiratokat, füzeteket, könyveket, hullám-, illetve csomagolópapírokat, kartondobozokat, tojástartókat, prospektusokat, szóróanyagokat.

Ne kerüljön viszont a kukába zsíros, olajos (pl. pizzás doboz), vagy egyéb szennyezett hulladék (pl. csokis, jégkrémes papír, matrica), és szintén nem kívánatos a használt papír zsebkendő, szalvéta sem.

A nagyobb méretű kartondobozokat pedig ne gyömöszöljük bele fáradságos munkával a kukába, hanem hajtsuk élükre, kössük össze, és úgy helyezzük a tartály mellé.

Joghurtos kupát a szelektívbe! Vagy mégsem?

Míg Budapesten bedobhatjuk a tiszta tejfölös, joghurtos poharakat a műanyaggyűjtő tartályba, addig például Szegeden kifejezetten azt kéri a szolgáltató, hogy az ilyen hulladékokat még kimosva se helyezzük a szelektívbe.

Mehet bele? Legjobb esetben is csak tisztán, kiöblítve! (forrás: mindmegette.hu)

Külön érdemes kiemelni az italoskarton hulladékot (pl. gyümölcsleves, tejes dobozok), amit Budapesten a papír, míg például Szegeden a műanyag hulladékokkal együtt kell gyűjteni.

Általában mindenhol tehetjük azonban a megfelelő műanyaggyűjtő tartályba, zsákba például a kiürült flakonjainkat (ásványvizes, üdítős, boros, tusfürdős, mosószeres, öblítős), és a nejlon zacskókat, szatyrokat.

Nem való viszont a szelektált műanyagok közé többek között a hungarocell, attól Budapesten például hulladékudvarokban szabadulhatunk meg.

A fém csomagolási hulladékok közül szelektíven gyűjthetjük a különféle üdítős, energiaitalos és alkoholos italos dobozokat, valamint a konzerv dobozokat, alufóliát, fém zárókupakokat.

A tükör nem újrahasznosítható

A szelektív gyűjtőszigetekhez vihetjük általában a befőttes üvegeket, ásványvizes és röviditalos üvegpalackokat, boros-, sörös-, szörpös üvegeket, konzerves és bébiételes üvegeket.

Nem gyűjtjük viszont szelektíven például az ablaküveget, tükröt, szemüveget sem, mert ezek újrahasznosítása jelenleg nem megoldott.

Összességében tehát látszik, hogy van néhány aranyszabály a szelektív hulladékgyűjtésben, ami mindenhol érvényes. Ugyanakkor az, hogy pontosan hol mit dobhatunk a kukába vagy éppen a zsákba, településenként eltérhet.

Ezért ha bizonytalanok vagyunk, érdemes inkább tájékozódni, mint a saját fejünk után menni, hiszen valójában csak akkor járulunk hozzá a hulladékok újrahasznosításához, és ezáltal környezetünk megóvásához, ha jól csináljuk azt, amit csinálunk.

pne

Nyitókép: budaorsiinfo.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....