Tóbiás és Balambér kalandjai - Egyedül a nagymamához | Autoszektor

Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai - Egyedül a nagymamához

2014.01.11.

A két aranyos kutyakölyök tanácsa ma a nagyobb gyermekek szüleinek szól. A már iskolás Tóbiás a nagymamához utazik, ráadásul busszal.

Szeretnéd megtudni, hogyan vigyáz gyermekedre Tóbiás és Balambér? Több mint 20.000 szülő már tudja, hogyan tanítsa meg gyermekének játékosan a tudatos és biztonságos közlekedés alapjait. A Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai című hangoskönyv az izgalmas mesék mellett, a játszva tanulásról szól! Akár az autóban, akár lefekvés előtt esti meseként hallgatva, a két kutyakölyök történetein keresztül a közlekedés alapvető szabályai elevenednek meg.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az Autós Nagykoalíció ajánlásával készült hangoskönyv interaktív kifestőt is tartalmaz, melynek segítségével a mesék legérdekesebb jeleneteit színezhetik ki a gyerekek.

>>> A teljes hangoskönyv itt rendelhető meg! <<<

Tóbiás és Balambér mai tanácsa:

Minden gyermek életében eljön az idő amikor először utazik egyedül. Félelemünk és aggódásunk csökkentése érdekében az első önálló útja előtt járjuk be közösen az útvonalat, beszéljük át vele, hogy hol milyen veszélyek leselkedne rá, illetve hogyan tudja ezeket elkerülni. Néhány konkrét tanács Tóbiástól:

Utazás előtt

  • még otthon nézzük meg, hogy mikor jön a busz
  • induljunk el időben a megállóba
  • jegy/bérlet legyen nálunk, illetve tudjuk, hogy hol lehet a közelben vásárolni
  • ha mégis hamarabb jött a busz, ne szaladjunk utána figyelmetlenül, jön majd egy következő!

Utazás közben

  • ha van üres hely üljünk le, mert úgy biztonságosabb

Jövő héten is ezzel a témával foglalkozunk és innen folytatjuk! Addig nézzük meg, hogyan indult el Tóbiás a buszos kalandjára!

Részlet a meséből:

- Itt is vagyok, Édesanyám! Képzeld, rengeteg pillangó van most a kertben, és milyen csodálatosan színesek, és éppen kergettem egy nagy sárga pillangót és…. – kezdte mesélni egy szuszra Tóbiás, de Édesanyja lecsitította:

- Jól van, jól van, Kölyköcském! Holnap is lesz nap, kergetheted tovább a pillangókat. De ma egy kis segítségre lenne szükségem. Épp most sült ki a finom kalács, és megígértem a Nagymamának, hogy küldök belőle. Ugye elviszed neki ezt a kis csomagot?

Tóbiás boldogan csóválta a farkát. Hát mégis lesz köze a segítésnek a szaladgáláshoz! Nagymama ugyanis eléggé messze lakott Tóbiásék házától. A Város másik végén, a Széna téri piac mögött, az Almafa utcában. Addig jó hosszú az út, rengeteg idő lesz szaladgálni!

-  Persze, persze! Szívesen elviszem a kalácsot Nagymamának!

- Nagyon rendes, szófogadó kölyköcske vagy, Tóbiás! Büszke vagyok rád! – dicsérte az Édesanyja. – Itt ez a kosárka, beleteszem a kalácsot, és mellé még egy üveg finom meggybort is – most hozta Józsi, a szamár. Saját termésű meggyből készítette!

Tóbiásnak eszébe jutott, hogy mintha már halotta volna valahol ezt a történetet a kosárkával, kaláccsal, borocskával, Nagymamával; de nem volt ideje tovább gondolkodni ezen, mert Édesanyja így szólt:

- Szeretném, ha busszal mennél, Tóbiás. Egyrészt, mert nehéz lenne átcipelni ezt a kosarat az egész Városon, másrészt pedig így még sötétedés előtt hazaérnél. Sötétedés után egy ilyen kicsi kutyakölyök nem mászkálhat egyedül az utcán.

- Busszal? – vakkantott rosszkedvűen Tóbiás. No, lőttek a szaladgálásnak…

- Bizony busszal. – mondta ellentmondást nem tűrő hangon az Édesanyja. – Tessék, itt van két buszjegy: egy az odaútra, egy a visszaútra.  Jól tedd el, Tóbiás, nehogy elveszítsd! Itt a kosárka a kaláccsal és a meggyborral, indulás Nagymamához! Vigyázz az úton, Tóbiás!

Tóbiás útnak indult. Rosszkedvűen cipelte a kosarat, az orra majdnem a földig lógott bánatában. Pedig milyen jól eltervezte ezt a szaladgálást. De aztán arra gondolt, hogy Édesanyának mégis igaza van: ezzel a nehéz kosárral nem is lehetne szaladgálni, és sötétedés után pedig ő sem szeretne egyedül mászkálni az utcán. Megérkezett a buszmegállóba – és hamarosan jött is a busz: egy szép, fényes sárga busz. Tóbiás remélte, hogy lesz még ülőhely a buszon az ablak mellet, mert ha szaladgálni már nem lehet, legalább nézelődhetne egy kicsit a hosszú úton. A busz ajtaja kinyílt, s a buszvezető-ülésről vidáman vigyorgott rá Flórián, a farkas, a busz sofőrje.

- Szervusz, Tóbiás! Hová-hová, azzal a kis kosárkával? – kérdezte Flórián.

- Jó napot kívánok, Flórián bácsi. Nagymamának viszek kalácsot és meggybort! – válaszolt illedelmesen Tóbiás, miközben ügyesen beillesztette a buszjegyet a jegykezelő-automatába.

- Hogy te milyen rendes kis kutyakölyök vagy, Tóbiás! – mondta elismerően Flórián, a farkas, és még egy hatalmas mosolyt villantott Tóbiásra. Tóbiásnak ismét eszébe jutott, hogy mintha már halotta volna valahol ezt a történetet a kosárkával, kaláccsal, borocskával, Nagymamával, farkassal, de nem volt ideje tovább gondolkodni, mert hirtelen meglátott egy üres helyet az ablak mellet, és gyorsan leült, hogy nézelődhessen.

>>> A teljes hangoskönyv itt rendelhető meg! <<<

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó érdeklődés miatt már a jegyzés harmadik napját....
2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..