Tóbiás és Balambér kalandjai – Így előzd meg az otthoni gyerekbaleseteket | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Így előzd meg az otthoni gyerekbaleseteket

2020.04.05.

Biztonságosnak gondolt otthonukban számos baleset történhet, a kisebb gyerekekre több veszély is leselkedik a lakásban. Kis odafigyeléssel azonban megelőzhetők a balesetek.

A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet és kijárási tilalom óta mindenki sokkal többet van otthon, mint korábban. A balesetek jelentős része azonban a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik. A gyerekekre most még inkább oda kell figyelni, hiszen nincsenek óvodában, iskolában. A szülők hiába vannak otthon, ha a home office miatt a munkájukkal vannak elfoglalva, és kevésbe tudnak a gyerekekre figyelni. A kisebb horzsolások, zúzódások szinte mindennaposak, de akár komolyabb baj is történhet a lakásban. Megmutatjuk, mire figyelj, és hogyan tudod megelőzni a baleseteket az otthonodban. 

Mérgezés

Ez a baleset leginkább az 1-6 éves korosztályt veszélyezteti, és az egyik leggyakrabban előforduló háztartási baleset. Mérgezést okozhat gyógyszer, vegyszer (kozmetikai cikkek és tisztítószerek), ezeket tároljuk a gyerekektől elzárt helyen. Az is fontos, hogy mindent a saját flakonjában tároljunk, ne öntsünk veszélyes anyagot üdítős- vagy vizespalackba.

A gyógyszereket és tisztítószereket tartsuk elzárva

Bár a mostani járványhelyzetben ez nem jellemző veszély, arra is gondoljuk, ha vendég érkezik a házba, mert gyerekek kikutathatják a látogató táskájában lévő gyógyszereket. Ha vendégségbe megyünk, ne feledjük, hogy sokan könnyen hozzáférhető helyen tartják a gyógyszereket, amiket a gyerekek megtalálhatnak. Ha már olyan korú a gyerek, beszéljünk vele arról, miért lehetnek veszélyesek a gyógyszerek, vegyszerek.

Égés, forrázás

Az ilyen balesetek leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő. A konyha, a sütő és a tűzhely, a legnagyobb veszélyforrás. Főzés közben használjuk a tűzhely belső főzőhelyeit, nehogy a gyerekek magukra rántsák a forró étellel vagy vízzel teli edényeket. A nyeles edények nyelét fordítsuk befelé.  A forró sütőből vagy mikróból kicsapő gőz is súlyos égési sérüléseket okozhat. Ha már kész van az étel, az asztalra kitett leves, forró kávé vagy tea is bajt okozhat, egyetlen szempillantás alatt magukra ránthatják a gyerekek. 

A tűzhelyen használjuk a belső főzőhelyeket

A szülő figyeljen arra, hogy ne fogyasszon forró italt, amikor a gyerek az ölében van, mert főként az izgó-mozgó kisebbek kiszámíthatatlanok, és rájuk borulhat a forró folyadék. Veszélyforrást jelentenek a forró tárgyak is, a vasaló, a hajsütő vas, de egy jól bedurrantott kályha is okozhat égési sérülést. A fürdőszobában a kicsiket ne hagyjuk egyedül a kádban, mert szeretnek játszani a csappal, és könnyen megnyithatják a forró vizet. 

Ha a gyerek megégette magát, kerüljük a népi gyógymódokat, ne kenjük semmit a sérülésre. Hideg vízzel hűtsük a megégett bőrfelületet legalább 10 percig, ha komoly a sérülés, menjünk kórházba vagy hívjunk mentőt.

Félrenyelés, fulladás

Ez a veszély főleg a 3 éves kor alatti gyerekeket érinti, de nagyobbaknál is előfordulhat. Apró darabokat tartalmazó játékot ne adjunk a kicsiknek, és érdemes ellenőrizni, nincsenek-e olyan részek a játékon, amelyek letörhetnek. Ha nagyobb testvér is van a családban, figyeljünk, mert az ő játékai veszélyesek lehetnek a kistesó számára. 

Ha nem láttuk, hogy lenyelt valamit a gyerek, akkor a hirtelen induló köhögés és fulladás alapján lehet erre következtetni. Ha a még tud hangot kiadni a gyerek, a köhögés megoldhatja a gondot, más esetben a mellkas nyomása segíthet, de a fejjel lefelé lóbálást kerüljük.  Eszméletlen gyereknél próbáljuk meg eltávolítani az idegen tárgyat a légutakból. Súlyos esetben hívjunk mentőt. 

Áramütés

A gyerekek nagyon kíváncsiak, a legeldugottabb konnektort is képesek megtalálni, főleg akik még másznak, hiszen számukra a dugaljak nagy része éppen szemmagasságban van. Tegyünk biztonsági vakdugót a konnektorokba, vagy vegyünk eleve gyerekvédelemmel ellátott típust. Kerüljük viszont mese- vagy állatfigurás biztonsági dugaszt, mert az csak jobban vonzza a gyerek figyelmét.

A konnektorokba tegyünk biztonsági vakdugót vagy vegyünk gyerekvédett típust

A fürdőszobában még nagyobb az áramütés veszélye, ha például bedugva hagyjuk a hajszárítót vagy műs elektromos eszközt. Fürdés közben vagy vízzel teli kád közelében életveszélyes hajszárítót használni, hiszen bármikor beleeshet a vízbe, és áramütést okoz. 

Leesés

Már egy újszülött is nagyon élénk lehet, elég egy óvatlan pillanat, és leesik a pelenkázó asztalról a földre. Fontos, hogy pelenkázásnál minden kéznél legyen, és egy másodpercre se kelljen magára hagyni a babát. Ha mégis ott kell hagyni a pelenkázót, valaki mindig vigyázzon a gyerekre. Vannak, akik elővigyázatosságból inkább a földön pelenkáznak, így biztosan nem eshet le a pici. Az etetőszék felborulhat, ha intenzívebben mozog vagy feláll benne a gyerek, esetleg ki akar mászni belől. Ezért mindig használjuk a biztonsági övet. 

A szekrények, pontosabban az azokon található izgalmas tárgyak nagyon csábítóak, a nagyobbak pedig akár fel is másznak értük. Ez nemcsak azért kockázatos, mert leeshetnek, hanem akár tragédiát is okozhat, ha rájuk dől egy szekrény vagy egy komód. Ezért a nagyobb, dőlésveszélyes bútorokat mindig rögzítsük a falhoz.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.29
- A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan....
2020.05.29
Hiánypótló tanulmányt közölt a Müncheni Műszaki Egyetem, amiben a villanyautók szívritmus-....
2020.05.29
Újabb gyorshajtókat szűrtek ki a forgalomból a Vas megyei rendőrök. Volt, aki 90 helyett 156 km/h....
2020.05.29
Marc-Jan Janssen Hollandiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.29
Az éves eredmények bemutatásakor jelzetteknek megfelelően, a Groupe Renault átalakítási tervet....
2020.05.29
A korábbi tervekkel ellentétben mégis egyszerre rendezik a túraautó-világkupa (WTCR) és a....
2020.05.29
Ittasan, a sebességet túllépve, vezetői engedély nélkül közlekedett személyautójával egy férfi....
2020.05.29
Mi segítünk, hogy ők segíthessenek: az Audi Hungaria hat egészségügyi és szociális intézménynek....
2020.05.29
A Kamaz orosz gépjárműgyártó vállalat azt tervezi, hogy idén elindítja az Euro 6 ökológiai....
2020.05.29
A Hableány tragédiájára, a 28 áldozatot követelő dunai hajóbaleset áldozataira emlékeztek hajós....