Tóbiás és Balambér kalandjai - A kerékpár karbantartása | Autoszektor
Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai - A kerékpár karbantartása

2014.08.10.

Néhány pillanat az egész, de sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat

Könnyen előfordulhat, hogy valamilyen meghibásodás miatt válik rémálommá egy hétvégi túra, vagy éppen a reggeli munkába tekerés. Sokan tekintünk úgy a kerékpárra, mint közlekedési eszközre, amivel napi szinten szeretnénk eljutni A pontból B-be. Kevesen gondolnák, hogy akár egy autónak úgy, a bringánknak is szüksége van műszaki karbantartásra, amivel sokáig működhet problémamentesen. Sajnos, sokan figyelmen kívül hagyják ezt és emiatt szereznek maguknak kellemetlen perceket. A kerékpárokhoz általában a legalapvetőbb szerszámok is elegendőek a rendben tartáshoz.

Jelszavunk: A megelőzés!

Bringánkat érdemes minden elindulás előtt legalább futólag ellenőrizni. Ha nagyobb távra készülünk vele, akkor persze nyugodtan szánjunk rá több időt. Ezek a néhány pillanatot igénylő ellenőrzések sok kellemetlenségtől kímélhetnek meg minket a továbbiakban!

A lánc

A kerékpárunk lánca folyamatos törődést igényel! Érdemes legalább havonta (kéthavonta) olajozni/kenni a láncot, az erre a célra kifejlesztett kenőanyagokkal, hiszen ezek az anyagok olyan filmréteget hoznak létre a két súrlódó fémfelület között, amelynek köszönhetően nagy mértékben csökken mind a lánc, mind a lánckerekek kopása.

Fontos a lánc rendszeres olajzása

Nem érdemes megvárni, amíg a láncunk nyikorogni kezd a rozsdától! Esőben való tekerés után szintén célszerű elvégezni az olajozást. Ha ennél is többet szeretnél olvasni a biciklilánc karbantartásáról, akkor egy remek írást találsz itt.

A fékek

Mivel az egyik legfontosabb biztonsági berendezés a fék, fontos, hogy megfelelő működéséről minden tekerés előtt megbizonyosodjunk! Ellenőrizzük, hogy mind az első és hátsó fék pofái megfelelő állapotban vannak, illetve, hogy a fékkar működtetésére megfelelően reagálnak. Ugye emlékszünk még, hogy a KRESZ szerint is kötelező a két, egymástól független fékrendszer! A biciklire ülve próbáljuk ki mindkét féket, és ellenőrizzük a bowdenek feszességét és állapotát, hogy nincs-e valahol kirojtosodva.

A gumik

A gumi gyártója által előírt guminyomás betartása nemcsak azért fontos, hogy abroncsunk ne kopjon el idő előtt, hanem mi is erőt spórolhatunk meg vele, hiszen ott lesz a legjobb gördülése a keréknek. Minden gyártó az abroncs oldalfalán tűnteti fel az optimális guminyomást. Ezt benzinkutakon ellenőrizni tudjuk is. Ha csak pumpánk van otthon, akkor érdemes a nyomásmérővel ellátott kompresszorral való felfújás után "megtanulni", hogy milyen gumifeszesség párosul a megfelelő nyomáshoz, így később magunk is be tudjuk lőni hozzávetőlegesen.

Guminyomás ellenőrzés retró stílusban :)

Tehát ne feledjük, a kerékpárunknak is fontos a megfelelő karbantartás, így ne hagyjuk el ezeket az alapvető ellenőrzéseket. Pár perc alatt bárki megteheti elindulás előtt. És ha már elindultatok, ne feledjétek el, hogy csak ÓVATOSAN!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.31
Letért az úttestről, egy fának ütközött, majd visszacsapódott az útra egy gépkocsi a Szerencset és....
2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....