Tóbiás és Balambér Kalandjai a KRESZ-parkban II. rész | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér Kalandjai a KRESZ-parkban II. rész

2016.02.27.

Tóbiás és Balambér minden hétre tartogat nektek egy mesét vagy egy történetet, amin keresztül játszva tanulhatjátok meg a biztonságos közlekedés alapjait. Ezen a héten folytatjuk a mesét, amelyben Tóbiás ellátogat osztályával a KRESZ parkba. Az első részből már sok mindent megtanulhattatok, lássuk, hogy hogyan folytatódik a történet!

Még nem olvastátok el a mese első részét? Kattintsatok IDE.

Tóbiás nagyon örül, hogy elmehetett a KRESZ-Parkba

A KRESZ-park előtt már ott állt OBB Marci, a rendőr, és mosolyogva üdvözölte őket:

- Köszöntelek benneteket a KRESZ-parkban. Ám mielőtt bemennénk, még pár dologról említést kell tennem. Először is: ki tudná nekem megmondani, mit is jelent az a szó, hogy KRESZ?

Léna természetesen azonnal a magasba lendítette a kezét – Léna nagyon okos egérke volt, szinte mindent tudott. Egon szerint ez nyilván azért lehetett, mert Léna folyton különféle könyveket olvasgatott, és Egon meg volt róla győződve, hogy valahol a könyvekben lehet elrejtve az okosság… Ám nem csak Léna jelentkezett, hanem pár pillanat múlva Tóbiás keze is a magasban kalimpált- és OBB Marci éppen őt szólította fel.

- Nos, Tóbiás, tudod-e, mit jelent a KRESZ?

- Tudom ám! A KRESZ egy rövidítés, amit azért használunk, hogy ne kelljen mindig az egész hosszú nevét kimondani, hogy: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása!

- Okos kölyköcske vagy, Tóbiás, valóban így van. – dicsérte meg Marci. – Tehát: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása. És ahhoz, hogy a szabályokat be tudjuk tartani, különféle jelzésekre, útmutatásokra van szükségünk. Ki tudná megmondani, milyen jelzések és útmutatások segítenek bennünket a helyes közlekedésben?

 

A gyalogos forgalmat irányító közlekedési lámpa

- Én! Én! Én! – jelentkezett buzgón újból Léna – Ahogy megyünk az úton, különböző táblák és lámpák jelzik, mit szabad és mit nem!

- Remek válasz! – helyeselt OBB Marci, a rendőr –Valóban lámpák és táblák jelzik, mit szabad és mit nem. A közlekedési lámpát ugye mindnyájan ismeritek?

- Igen, persze, hogy ismerjük! – kiabálta az osztály, és szépen, kórusban elszavalták azt a kis versikét, amit még a Tanító néni tanított nekik a közlekedési lámpáról:

„Pirosnál tilos! Sárgánál várj! Zöldnél indulhatsz! Ez a szabály!”

A Tanító néni büszkén nézett végig az osztályon, és OBB Marci is roppantul meg volt elégedve. Ám máris következett egy újabb kérdés:

- És mit tudtok a közlekedési táblákról?

Ekkor egy puha, hófehér mancsocska emelkedett a levegőbe. Tóbiásnak még a lélegzete is elállt: Aranka jelentkezett a válasszal. Aranka, aki a Város, sőt talán a világ legeslegszebb cicalánya. Legalábbis Tóbiás véleménye szerint mindenképpen…

- A közlekedési táblák többfélék lehetnek – dorombolta selymesen Aranka -, van kör alakú, négyzet alakú és háromszög alakú. Ezen kívül a színük is különbözhet: van, amelyiknek kék a színe, van, amelyiknek piros. De hogy melyik tábla mit jelent, azt már sajnos nem tudom…

- Ügyes vagy, Aranka! – dicsérte meg Marci – Valóban többfélék lehetnek a táblák. Jól figyeljetek, elmagyarázom, melyik fajta mit is jelent: ha négyszögletű kék táblát látsz – ez tájékoztatást jelent: valamire fel akarja hívni a figyelmedet: buszmegállóra, vasútállomásra, parkolóra, étteremre…

- Étterem? Hol? – kapta fel a fejét Egon, de Léna lepisszegte:

- Csüpissszt, te… Még nincs uzsonnaidő… hallgass és figyelj! – OBB Marci, a rendőr már folytatta is:

- … ha kör alakú kék táblát látsz – az utasítást ad neked: melyik a kötelező haladási irány, hol ér véget a kerékpárút, milyen sebességgel szabad menni…

- Milyennel, milyennel… Hát a leggyorsabbal, amivel csak bírsz! – szólt közbe Roland, a rókafiú, de Léna olyan lesújtó pillantást vetett rá, hogy inkább elhallgatott. OBB Marci folytatta:

- … a piros szélű háromszög alakú tábla minden esetben veszélyre figyelmeztet: veszélyes útkanyarulatra, veszélyes lejtőre vagy emelkedőre, csúszós útra, kőomlásra…

- … vagy Rolandra… - súgta oda Tóbiás Egonnak. Halkan felkuncogtak, ám Léna ismét csak egy lenéző pillantásra méltatta a sugdolózókat.

- … és végül ott vannak a piros szélű kör alakú táblák, melyek tiltást jeleznek: mi az, amit semmiképp sem tehetsz meg: sebességkorlátozást mutat, hogy hová nem szabad behajtani vagy hogy az adott úton milyen járművel nem lehet közlekedni. Röviden ennyi, gyerekek. De a biztonság kedvéért a fontosabb dolgokat ismételjük át még egyszer!

- És most mehettek! – tárta szélesre a KRESZ-park kapuját OBB Marci – Csak óvatosan, ügyesen, a szabályoknak megfelelően! Ha bárkinek kérdése lenne, forduljon hozzám bizalommal.

Azzal OBB Marci és a Tanító néni letelepedtek a park szélén egy padra, és onnan figyelték tovább a gyerekeket.

Tóbiás, Egon és Léna együtt barangoltak a KRESZ-parkban.

Ezen a képen láthatjátok, hogy melyik tábla mit jelent!

- Valahogyan meg kéne jegyezni, melyik tábla mit jelent… - gondolkodott Léna – Lássuk csak, először is itt vannak ezek a négyszögletű kék táblák: ezek tájékoztatást adnak, megmutatják, mi hol van, ezért ezek az „okos-táblák”…

- Höhö! – rikkantott Egon – Akkor képzeljük el, hogy egy ilyen kék táblába bele van rajzolva Léna! Hiszen Lénától mindent megtudhatunk, ő mindent tud! Höhö! Léna egy „okos-tábla”!

Tóbiásnak roppantul tetszett az ötlet. Léna először ugyan úgy tervezte, hogy megsértődik ezen, ám aztán mégis elfogadta: igazán hízelgőnek találta, hogy Egon egy „okos-táblához” hasonlítja őt.

- Ám legyen. Jegyezzük meg a négyszögletű, kék színű „okos-táblákat” rólam... – mosolyodott el Léna – Következzenek a kék színű, kör alakú táblák. Ezek utasítást adnak, mit hogyan kell csinálnunk.

- Megvan! Megvan! – kiabált most Tóbiás – Ezt jegyezzük meg a Tanító néniről! Hiszen ő is mindig utasításokat ad, és megmondja, hogy mit hogyan kell csinálnunk! Képzeljük azt, hogy egy kék színű, kör alakú táblába bele van rajzolva a Tanító néni!

- Ha belefér… - tette hozzá kaján mosollyal Egon. Léna újabb megsemmisítő pillantást vetett rá, és folytatta:

- Akkor most nézzük a piros szélű, kör alakú táblákat. Ezek tiltanak; azt mutatják, mit nem szabad megtennünk.

- Na, akkor ebbe a táblába annyi mindent rajzolhatnánk, hogy csak na… - csattant fel Egon - Hiszen mást sem hallok naphosszat, mint hogy ezt nem szabad, meg azt nem szabad, meg ezt ne csináld, meg azt ne csináld… Ne verd le a vázát, ne húzd az öcséd fülét, ne edd meg az összes csokit, ne ugrálj az ágyadon, ne beszélj teli szájjal, ne töröld a lekváros kezedet az asztalterítőbe….

- Hát… - sóhajtott Tóbiás – Szerintem bőven elég, ha a piros színű, kör alakú tábláknál Egonra gondolunk, és arra – tette hozzá széles vigyorral -, hogy mennyi mindent nem szabad egy olyen kis békának, mint Egon.

Léna még mindig Egont bámulta szemrehányóan:

- Egon! Te tényleg húzod az öcséd fülét? És beletörlöd a kezedet az asztalterítőbe?

Egon zavartan bámulta a földet, és arrébb rúgott egy kavicsot.

- No, hát csak példának mondtam. Véletlenül ez jutott eszembe….

- Véletlenül, véletlenül… - csóválta a fejét Léna – No, de nézzük végül a piros színű, háromszög alakú táblákat. Ezek jelentik a veszélyt. Mi lehet ránk nézve veszélyes…

Ám ebben a pillanatban hangos füttyögések és rikkantgatások közepette villámsebesen elszáguldott mellettük Roland, a rókafiú vadonatúj, tűzpiros biciklijén. Mindhárman megrémültek, Egon még az egyensúlyát is elvesztette, és lehuppant a fűbe. Döbbenten bámultak utána, aztán szinte egyszerre kitört belőlük a nevetés:

Roland a rosszcsont rókafiú mindig szabálytalankodik, emlékeztek mi történt vele az hangoskönyv CD első részében?

- Roland! A veszélyt jelző piros színű, háromszög alakú táblába igazából Rolandot kellene belerajzolni! Bizony-bizony! Itt a veszély! Itt van Roland!

A délelőtt további része remekül telt. Mindenki ügyesen és körültekintően közlekedett a KRESZ-parkban, ki biciklivel, ki kisautóval, ki csak gyalog… OBB Marci további érdekes történeteket mesélt a gyerekeknek a nagyvárosi közlekedésről. Szépen sütött a nap, a kölyköcskék nagyon jól érezték magukat – kivéve persze Rolandot, a rókafiút, akit féktelen száguldozása közben OBB Marci ügyesen elkapott, és jól megdorgálta:

-Ejnye-bejnye, Roland! Hát már megint nem figyeltél! Pedig annyiszor hallhattad már, hogy a közlekedési szabályok betartása mennyire fontos! Ez bizony nem tréfadolog, fiacskám! Nem szabad veszélyeztetni mások biztonságát! Akár meg is sérülhetett volna valaki – valaki más, vagy akár te magad is! Még szerencse, hogy itt, a KRESZ-parkban vigyázunk rátok. De ha ezeket a szabálytalanságokat az utcán vagy az úttesten követted volna el, akkor bizony nagyon nagy bajban lennél!

Ezután OBB Marci leültette Rolandot egy jókora Stop-tábla alá, ahonnan egész délelőtt nem mozdulhatott. 

Tóbiás annyi mindent tanult aznap, és annyira jól telt a napja, hogy hazafelé menet alig várta már, hogy elmesélhesse kisöccsének, Balambérnak, milyen remek is volt a kirándulás a KRESZ-parkban…

Tóbiás és Balambér imádják a KRESZ-parkot!

Reméljük, hogy tetszett a mese második része is, és sok minden új és hasznos dolgot megtanultatok belőle. Az alábbiakban összegyűjtöttük Nektek a legfontosabb tudnivalókat, amiket érdemes még egyszer átismételni a történet végén:

  • Tehát még egyszer, mi is az a KRESZ? Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása!
  • A táblák és a lámpák azért vannak az utakon, hogy segítsenek bennünket a helyes közlekedésben.
  • A közlekedési lámpa nagyon fontos, ugyanis miatta tudjuk, hogy mikor indulhatunk el és mikor nem. „Pirosnál tilos! Sárgánál várj! Zöldnél indulhatsz! Ez a szabály!” Ha biciklivel vagytok, rátok ugyanúgy vonatkozik a közlekedési lámpa szabálya, mint az autósokra.
  • Négyszögletű kék tábla: valamire fel akarja hívni a figyelmedet, ilyen például az éttermet, buszmegállót, vasútállomást jelző tábla.
  • Kék kör alakú: utasítást ad, amit be kell tartanod, például: kötelező haladási irány, véget ér a kerékpárút.
  • Piros szélű, háromszög alakú: Mindenképpen veszélyre figyelmeztet, például: veszélyes útkanyarra, csúszós útra, kőomlásra.
  • Piros szélű kör alakú táblák: Mindig valamilyen tiltást vagy szabályt mutat, amit kötelező betartani, sebesség korlátozást, helyet ahova tilos behajtani, vagy, hogy az adott úton milyen járművel nem szabad közlekedni.
  • Roland a rókafiú szabálytalankodott ezért OBB Marci kiállította és ő nem játszhatott a többiekkel.
  • A szabályok betartása azért fontos, mert ezzel védjük magunkat és a többieket is az utakon.

Ebben a részben is rengeteg fontos szabályt tanultatok meg. A hangoskönyvet hallgatva még könnyebben megtanuljátok a szabályokat! Rendeljétek meg most! Tóbiás és Balambér Facebook oldalán minden nap friss hírrel és tudnivalóval várunk Titeket! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....
2024.04.15
A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkja a nemzetközi hallgatóknak is új lehetőségeket....
2024.04.15
A modern járművek által generált adatmennyiség elképesztő méreteket öltött, akár óránként 19....
2024.04.15
Szörnyű tragédia történt a hétvégén Ausztriában, Stájerország tartományban – írja a Heute című....