Tóbiás és Balambér Kalandjai a KRESZ-parkban II. rész | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér Kalandjai a KRESZ-parkban II. rész

2016.02.27.

Tóbiás és Balambér minden hétre tartogat nektek egy mesét vagy egy történetet, amin keresztül játszva tanulhatjátok meg a biztonságos közlekedés alapjait. Ezen a héten folytatjuk a mesét, amelyben Tóbiás ellátogat osztályával a KRESZ parkba. Az első részből már sok mindent megtanulhattatok, lássuk, hogy hogyan folytatódik a történet!

Még nem olvastátok el a mese első részét? Kattintsatok IDE.

Tóbiás nagyon örül, hogy elmehetett a KRESZ-Parkba

A KRESZ-park előtt már ott állt OBB Marci, a rendőr, és mosolyogva üdvözölte őket:

- Köszöntelek benneteket a KRESZ-parkban. Ám mielőtt bemennénk, még pár dologról említést kell tennem. Először is: ki tudná nekem megmondani, mit is jelent az a szó, hogy KRESZ?

Léna természetesen azonnal a magasba lendítette a kezét – Léna nagyon okos egérke volt, szinte mindent tudott. Egon szerint ez nyilván azért lehetett, mert Léna folyton különféle könyveket olvasgatott, és Egon meg volt róla győződve, hogy valahol a könyvekben lehet elrejtve az okosság… Ám nem csak Léna jelentkezett, hanem pár pillanat múlva Tóbiás keze is a magasban kalimpált- és OBB Marci éppen őt szólította fel.

- Nos, Tóbiás, tudod-e, mit jelent a KRESZ?

- Tudom ám! A KRESZ egy rövidítés, amit azért használunk, hogy ne kelljen mindig az egész hosszú nevét kimondani, hogy: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása!

- Okos kölyköcske vagy, Tóbiás, valóban így van. – dicsérte meg Marci. – Tehát: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása. És ahhoz, hogy a szabályokat be tudjuk tartani, különféle jelzésekre, útmutatásokra van szükségünk. Ki tudná megmondani, milyen jelzések és útmutatások segítenek bennünket a helyes közlekedésben?

 

A gyalogos forgalmat irányító közlekedési lámpa

- Én! Én! Én! – jelentkezett buzgón újból Léna – Ahogy megyünk az úton, különböző táblák és lámpák jelzik, mit szabad és mit nem!

- Remek válasz! – helyeselt OBB Marci, a rendőr –Valóban lámpák és táblák jelzik, mit szabad és mit nem. A közlekedési lámpát ugye mindnyájan ismeritek?

- Igen, persze, hogy ismerjük! – kiabálta az osztály, és szépen, kórusban elszavalták azt a kis versikét, amit még a Tanító néni tanított nekik a közlekedési lámpáról:

„Pirosnál tilos! Sárgánál várj! Zöldnél indulhatsz! Ez a szabály!”

A Tanító néni büszkén nézett végig az osztályon, és OBB Marci is roppantul meg volt elégedve. Ám máris következett egy újabb kérdés:

- És mit tudtok a közlekedési táblákról?

Ekkor egy puha, hófehér mancsocska emelkedett a levegőbe. Tóbiásnak még a lélegzete is elállt: Aranka jelentkezett a válasszal. Aranka, aki a Város, sőt talán a világ legeslegszebb cicalánya. Legalábbis Tóbiás véleménye szerint mindenképpen…

- A közlekedési táblák többfélék lehetnek – dorombolta selymesen Aranka -, van kör alakú, négyzet alakú és háromszög alakú. Ezen kívül a színük is különbözhet: van, amelyiknek kék a színe, van, amelyiknek piros. De hogy melyik tábla mit jelent, azt már sajnos nem tudom…

- Ügyes vagy, Aranka! – dicsérte meg Marci – Valóban többfélék lehetnek a táblák. Jól figyeljetek, elmagyarázom, melyik fajta mit is jelent: ha négyszögletű kék táblát látsz – ez tájékoztatást jelent: valamire fel akarja hívni a figyelmedet: buszmegállóra, vasútállomásra, parkolóra, étteremre…

- Étterem? Hol? – kapta fel a fejét Egon, de Léna lepisszegte:

- Csüpissszt, te… Még nincs uzsonnaidő… hallgass és figyelj! – OBB Marci, a rendőr már folytatta is:

- … ha kör alakú kék táblát látsz – az utasítást ad neked: melyik a kötelező haladási irány, hol ér véget a kerékpárút, milyen sebességgel szabad menni…

- Milyennel, milyennel… Hát a leggyorsabbal, amivel csak bírsz! – szólt közbe Roland, a rókafiú, de Léna olyan lesújtó pillantást vetett rá, hogy inkább elhallgatott. OBB Marci folytatta:

- … a piros szélű háromszög alakú tábla minden esetben veszélyre figyelmeztet: veszélyes útkanyarulatra, veszélyes lejtőre vagy emelkedőre, csúszós útra, kőomlásra…

- … vagy Rolandra… - súgta oda Tóbiás Egonnak. Halkan felkuncogtak, ám Léna ismét csak egy lenéző pillantásra méltatta a sugdolózókat.

- … és végül ott vannak a piros szélű kör alakú táblák, melyek tiltást jeleznek: mi az, amit semmiképp sem tehetsz meg: sebességkorlátozást mutat, hogy hová nem szabad behajtani vagy hogy az adott úton milyen járművel nem lehet közlekedni. Röviden ennyi, gyerekek. De a biztonság kedvéért a fontosabb dolgokat ismételjük át még egyszer!

- És most mehettek! – tárta szélesre a KRESZ-park kapuját OBB Marci – Csak óvatosan, ügyesen, a szabályoknak megfelelően! Ha bárkinek kérdése lenne, forduljon hozzám bizalommal.

Azzal OBB Marci és a Tanító néni letelepedtek a park szélén egy padra, és onnan figyelték tovább a gyerekeket.

Tóbiás, Egon és Léna együtt barangoltak a KRESZ-parkban.

Ezen a képen láthatjátok, hogy melyik tábla mit jelent!

- Valahogyan meg kéne jegyezni, melyik tábla mit jelent… - gondolkodott Léna – Lássuk csak, először is itt vannak ezek a négyszögletű kék táblák: ezek tájékoztatást adnak, megmutatják, mi hol van, ezért ezek az „okos-táblák”…

- Höhö! – rikkantott Egon – Akkor képzeljük el, hogy egy ilyen kék táblába bele van rajzolva Léna! Hiszen Lénától mindent megtudhatunk, ő mindent tud! Höhö! Léna egy „okos-tábla”!

Tóbiásnak roppantul tetszett az ötlet. Léna először ugyan úgy tervezte, hogy megsértődik ezen, ám aztán mégis elfogadta: igazán hízelgőnek találta, hogy Egon egy „okos-táblához” hasonlítja őt.

- Ám legyen. Jegyezzük meg a négyszögletű, kék színű „okos-táblákat” rólam... – mosolyodott el Léna – Következzenek a kék színű, kör alakú táblák. Ezek utasítást adnak, mit hogyan kell csinálnunk.

- Megvan! Megvan! – kiabált most Tóbiás – Ezt jegyezzük meg a Tanító néniről! Hiszen ő is mindig utasításokat ad, és megmondja, hogy mit hogyan kell csinálnunk! Képzeljük azt, hogy egy kék színű, kör alakú táblába bele van rajzolva a Tanító néni!

- Ha belefér… - tette hozzá kaján mosollyal Egon. Léna újabb megsemmisítő pillantást vetett rá, és folytatta:

- Akkor most nézzük a piros szélű, kör alakú táblákat. Ezek tiltanak; azt mutatják, mit nem szabad megtennünk.

- Na, akkor ebbe a táblába annyi mindent rajzolhatnánk, hogy csak na… - csattant fel Egon - Hiszen mást sem hallok naphosszat, mint hogy ezt nem szabad, meg azt nem szabad, meg ezt ne csináld, meg azt ne csináld… Ne verd le a vázát, ne húzd az öcséd fülét, ne edd meg az összes csokit, ne ugrálj az ágyadon, ne beszélj teli szájjal, ne töröld a lekváros kezedet az asztalterítőbe….

- Hát… - sóhajtott Tóbiás – Szerintem bőven elég, ha a piros színű, kör alakú tábláknál Egonra gondolunk, és arra – tette hozzá széles vigyorral -, hogy mennyi mindent nem szabad egy olyen kis békának, mint Egon.

Léna még mindig Egont bámulta szemrehányóan:

- Egon! Te tényleg húzod az öcséd fülét? És beletörlöd a kezedet az asztalterítőbe?

Egon zavartan bámulta a földet, és arrébb rúgott egy kavicsot.

- No, hát csak példának mondtam. Véletlenül ez jutott eszembe….

- Véletlenül, véletlenül… - csóválta a fejét Léna – No, de nézzük végül a piros színű, háromszög alakú táblákat. Ezek jelentik a veszélyt. Mi lehet ránk nézve veszélyes…

Ám ebben a pillanatban hangos füttyögések és rikkantgatások közepette villámsebesen elszáguldott mellettük Roland, a rókafiú vadonatúj, tűzpiros biciklijén. Mindhárman megrémültek, Egon még az egyensúlyát is elvesztette, és lehuppant a fűbe. Döbbenten bámultak utána, aztán szinte egyszerre kitört belőlük a nevetés:

Roland a rosszcsont rókafiú mindig szabálytalankodik, emlékeztek mi történt vele az hangoskönyv CD első részében?

- Roland! A veszélyt jelző piros színű, háromszög alakú táblába igazából Rolandot kellene belerajzolni! Bizony-bizony! Itt a veszély! Itt van Roland!

A délelőtt további része remekül telt. Mindenki ügyesen és körültekintően közlekedett a KRESZ-parkban, ki biciklivel, ki kisautóval, ki csak gyalog… OBB Marci további érdekes történeteket mesélt a gyerekeknek a nagyvárosi közlekedésről. Szépen sütött a nap, a kölyköcskék nagyon jól érezték magukat – kivéve persze Rolandot, a rókafiút, akit féktelen száguldozása közben OBB Marci ügyesen elkapott, és jól megdorgálta:

-Ejnye-bejnye, Roland! Hát már megint nem figyeltél! Pedig annyiszor hallhattad már, hogy a közlekedési szabályok betartása mennyire fontos! Ez bizony nem tréfadolog, fiacskám! Nem szabad veszélyeztetni mások biztonságát! Akár meg is sérülhetett volna valaki – valaki más, vagy akár te magad is! Még szerencse, hogy itt, a KRESZ-parkban vigyázunk rátok. De ha ezeket a szabálytalanságokat az utcán vagy az úttesten követted volna el, akkor bizony nagyon nagy bajban lennél!

Ezután OBB Marci leültette Rolandot egy jókora Stop-tábla alá, ahonnan egész délelőtt nem mozdulhatott. 

Tóbiás annyi mindent tanult aznap, és annyira jól telt a napja, hogy hazafelé menet alig várta már, hogy elmesélhesse kisöccsének, Balambérnak, milyen remek is volt a kirándulás a KRESZ-parkban…

Tóbiás és Balambér imádják a KRESZ-parkot!

Reméljük, hogy tetszett a mese második része is, és sok minden új és hasznos dolgot megtanultatok belőle. Az alábbiakban összegyűjtöttük Nektek a legfontosabb tudnivalókat, amiket érdemes még egyszer átismételni a történet végén:

  • Tehát még egyszer, mi is az a KRESZ? Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása!
  • A táblák és a lámpák azért vannak az utakon, hogy segítsenek bennünket a helyes közlekedésben.
  • A közlekedési lámpa nagyon fontos, ugyanis miatta tudjuk, hogy mikor indulhatunk el és mikor nem. „Pirosnál tilos! Sárgánál várj! Zöldnél indulhatsz! Ez a szabály!” Ha biciklivel vagytok, rátok ugyanúgy vonatkozik a közlekedési lámpa szabálya, mint az autósokra.
  • Négyszögletű kék tábla: valamire fel akarja hívni a figyelmedet, ilyen például az éttermet, buszmegállót, vasútállomást jelző tábla.
  • Kék kör alakú: utasítást ad, amit be kell tartanod, például: kötelező haladási irány, véget ér a kerékpárút.
  • Piros szélű, háromszög alakú: Mindenképpen veszélyre figyelmeztet, például: veszélyes útkanyarra, csúszós útra, kőomlásra.
  • Piros szélű kör alakú táblák: Mindig valamilyen tiltást vagy szabályt mutat, amit kötelező betartani, sebesség korlátozást, helyet ahova tilos behajtani, vagy, hogy az adott úton milyen járművel nem szabad közlekedni.
  • Roland a rókafiú szabálytalankodott ezért OBB Marci kiállította és ő nem játszhatott a többiekkel.
  • A szabályok betartása azért fontos, mert ezzel védjük magunkat és a többieket is az utakon.

Ebben a részben is rengeteg fontos szabályt tanultatok meg. A hangoskönyvet hallgatva még könnyebben megtanuljátok a szabályokat! Rendeljétek meg most! Tóbiás és Balambér Facebook oldalán minden nap friss hírrel és tudnivalóval várunk Titeket! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....
2023.05.30
Oroszországban 63,1 százalékkal 32 ezer 500-ra esett az új autók és haszonjárművek eladása....
2023.05.30
Széldzseki, ami tölti a telefont? Téglamintázatú szolárcellák, amelyek beleolvadnak környezetükbe?....