Tóbiás és Balambér kalandjai – A nagy görkori buli | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – A nagy görkori buli

2016.05.07.

Tóbiás és Balambér minden hétre tartogat nektek valami újdonságot, amivel játszva tanulhatjátok meg a biztonságos közlekedés alapjait. Rohamosan közeleg a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban. A két kutyakölyök sem zárkózik be a szobájába, alig várták ezt a napot, hogy végre kipróbálhassák új görkorijukat! De mire kell figyelniük, mielőtt útra indulnak?

Tóbiás és Balambér, a két kutyakölyök kedvenc időtöltése közé tartozik, ha a szabadban játszhatnak. Imádják a napfényt, ezért májusban már a felkelés nem okoz gondot nekik. Reggelente, ahogy ma is, hamar kipattannak az ágyból, hogy élvezzék az ablakon besütő napsugarakat.

Miután kinyitották az ablakot, jó nagyot szippantottak a friss levegőbe, majd gyorsan felöltöztek. A konyhába szaladtak, ahol Édesanya gondosan elkészített reggelijét is hamar behabzsolták, és már rohantak is, hogy előkapják a szekrényből és kipróbálhassák új görkorcsolyájukat.

Anyukájuk utánuk kiáltott:

- Drága kölyköcskéim, megálljatok egy pillanatra! Hová ez a nagy rohanás? Nem felejtettetek el valamit?

- Ó, persze! – kapott a fejéhez Tóbiás.

Ám kisöccse, Balambér még sosem görkorizott ezelőtt, így tágra nyílt szemekkel, kérdőn nézett bátyjára. Vajon mit felejtettek el?

Tóbiás és Balambér – indul a nagy görkori buli!

Tóbiás elmosolyodott, és visszalépett az öltözőszekrényhez, ahonnan egy csomagot vett ki. Balambér kíváncsian figyelte bátyját. A két kutyakölyök Édesanyától már megtanulta, hogy közlekedni mindig óvatosan és figyelmesen, megfelelő védőfelszerelésben kell, nehogy baleset történjen! Mivel Tóbiás már ügyes koris volt, most rajta a sor, hogy megtanítsa kisöccsének, hogyan kell szabályosan és biztonságosan görkorizni.

A csomagból elővett néhány fura dolgot. Balambér érdeklődve lépett hozzá, és rámutatott az egyik különös tárgyra:

- Tóbiás, ez micsoda és mire kell használni?

- Ez egy térdvédő, ami megvéd, ha elesnél. Ezek itt pedig a könyök- és a csuklóvédők a mancsodra, hogy tompíthasd az esést, és ne sérülj meg! De hiányzik még valami…

- A sisak! – vágott a szavába Balambér.

- Igen, jól mondod, kicsikém! – mosolyodott el Édesanya, aki végig figyelte két csemetéjét. Kezükbe adta a sisakokat, majd ölébe ültette Balambért, és segített neki felvenni a könyökvédőt, majd a térdvédőt.

- Fontos, hogy a korit megfelelően becsatold a lábadon! – szólt Édesanya a kiskutyához – Ha nem elég szoros, akkor a lábad mozogni fog a korcsolyában, és könnyen eleshetsz! Így ni! Ez meg is van. Most felvesszük a sisakot és a csuklóvédőt, és már készen is vagy!

Görkorizáskor mindig legyen rajtad megfelelő védőfelszerelés!

Balambér először kicsit furcsán érezte magát a szokatlan felszerelésben, de azért nagyon izgult és várta, hogy végre gurulhasson a szabadban!

- Mielőtt elindulunk, az udvaron megmutatok neked pár technikát, hogy hogyan tudsz óvatosan elindulni, majd fékezni, hogy biztonságosan meg tudj állni, ha kell – mondta öccsének Tóbiás.

- Jaj, de jó, menjünk! – ujjongott Balambér.

Az udvaron Tóbiás gondosan elmondta Balambérnak, hogy a védőfelszerelés nagyon fontos, mert megóv a sérüléstől, a horzsolástól, és nem is olyan kényelmetlen, mert a belseje puha anyagból készült. Balambér is hamar hozzászokott, és már könnyedén mozgott az új szerelésben.

Ezután Tóbiás megmutatta testvérének, hogyan tud ügyesen fékezni, ha túl gyorsnak érezné a tempóját:

- Ha túl gyorsan mész, ne ijedj meg! A féket ne használd azonnal, mert könnyen orra eshetsz! Először a lábaid zárd kis terpeszbe úgy, hogy közben kicsit behajlítod a térded, és leengeded a mancsod a tested mellé. Így fokozatosan lassítani tudsz a sebességeden.

- Rendben, megpróbálom – mondta Balambér, és ügyesen megcsinálta, amit bátyja tanított neki.

- Ha pedig úgy érzed, nem tudod elkerülni, hogy orra ess, csak tedd magad elé a kezed, mert a csuklóvédő jó erős, és nyugodtan támaszkodj rá, mert megvédi a tenyered, és könnyen elkerülheted, hogy fejre bukj!

- Oké. Magam elé engedem a kezem, és megelőzöm az esést – ismételte a kisebbik kutyakölyök.

Ha túl gyorsan haladsz, hajlítsd be a térded, és engedd magad elé a kezed, így biztonságosan tudsz lassítani!

Tóbiás és Balambér kicsit még gyakorolta a fékezést az udvaron, majd Édesanya adott nekik egy-egy puszit búcsúzóul, és útnak indultak a közeli parkba, ahol találkoztak barátaikkal. Kedvükre görkoriztak, sokat nevettek, tréfálkoztak, míg el nem jött az ebédidő.

Görkorival is tudunk száguldozni, ezért mindig figyeljünk a körülöttünk lévő járókelőre!

Örömtől kipirult arccal, korgó gyomorral indultak haza, ahol kimerülten huppantak le az asztal mellé. Édesanya finom levesétől azonban hamar felélénkültek, és egymás szavába vágva mesélték a vidám görkori bulit szüleiknek!

Együtt a legjobb móka görkorizni!

Jó időben igazán jó móka a családnak egy közös görkorizás! Próbáljátok ki, és töltsetek el együtt egy szuper napot! Ha még sosem koriztatok ezelőtt, akkor fogadjátok meg a tanácsunkat: kezdőknek és gyermekeknek, amíg nem alakult ki a megfelelő technika és stabil mozgás, olyan görkorit vegyetek, amely kerekének átmérője nem nagyobb mint 76mm, mert így kényelmes és biztonságos lesz számukra a kori használata.

Érdekel Tóbiás és Balambér többi kalandja? Vásároljátok meg a hangoskönyveket, amelyekkel játszva tanulhatjátok meg a biztonságos közlekedés szabályait! Naponta friss játékokért és hírekért lájkoljátok a Tóbiás és Balambér Facebook oldalt! Hetente friss írásainkat kövessétek itt, az Autószektoron!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.30
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki ónos eső....
2023.11.30
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.11.30
A VOLÁN Egyesülés által szervezett "A közösségi közlekedés fotós szemmel" elnevezésű fotópályázatra....
2023.11.30
Nem csak kívülről lesz meghökkentő az új Bugatti Bolide, de a kabin is futurisztikus lesz. ..
2023.11.30
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási....
2023.11.30
November utolsó hétvégéjén Ausztráliában több helyen is megemlékeztek az évtizedeken át dédelgetett....
2023.11.30
Az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatása,....
2023.11.30
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a....
2023.11.30
Az elmúlt bő egy hónapban csak a Szekszárdi Rendőrkapitányság illetékességi területén öt alkalommal....
2023.11.30
A Vitesco Technologies Group AG („Vitesco Technologies”) Igazgatósága és Felügyelő Bizottsága ma....