Tóbiás és Balambér kalandjai – A nagy görkori buli | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – A nagy görkori buli

2016.05.07.

Tóbiás és Balambér minden hétre tartogat nektek valami újdonságot, amivel játszva tanulhatjátok meg a biztonságos közlekedés alapjait. Rohamosan közeleg a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban. A két kutyakölyök sem zárkózik be a szobájába, alig várták ezt a napot, hogy végre kipróbálhassák új görkorijukat! De mire kell figyelniük, mielőtt útra indulnak?

Tóbiás és Balambér, a két kutyakölyök kedvenc időtöltése közé tartozik, ha a szabadban játszhatnak. Imádják a napfényt, ezért májusban már a felkelés nem okoz gondot nekik. Reggelente, ahogy ma is, hamar kipattannak az ágyból, hogy élvezzék az ablakon besütő napsugarakat.

Miután kinyitották az ablakot, jó nagyot szippantottak a friss levegőbe, majd gyorsan felöltöztek. A konyhába szaladtak, ahol Édesanya gondosan elkészített reggelijét is hamar behabzsolták, és már rohantak is, hogy előkapják a szekrényből és kipróbálhassák új görkorcsolyájukat.

Anyukájuk utánuk kiáltott:

- Drága kölyköcskéim, megálljatok egy pillanatra! Hová ez a nagy rohanás? Nem felejtettetek el valamit?

- Ó, persze! – kapott a fejéhez Tóbiás.

Ám kisöccse, Balambér még sosem görkorizott ezelőtt, így tágra nyílt szemekkel, kérdőn nézett bátyjára. Vajon mit felejtettek el?

Tóbiás és Balambér – indul a nagy görkori buli!

Tóbiás elmosolyodott, és visszalépett az öltözőszekrényhez, ahonnan egy csomagot vett ki. Balambér kíváncsian figyelte bátyját. A két kutyakölyök Édesanyától már megtanulta, hogy közlekedni mindig óvatosan és figyelmesen, megfelelő védőfelszerelésben kell, nehogy baleset történjen! Mivel Tóbiás már ügyes koris volt, most rajta a sor, hogy megtanítsa kisöccsének, hogyan kell szabályosan és biztonságosan görkorizni.

A csomagból elővett néhány fura dolgot. Balambér érdeklődve lépett hozzá, és rámutatott az egyik különös tárgyra:

- Tóbiás, ez micsoda és mire kell használni?

- Ez egy térdvédő, ami megvéd, ha elesnél. Ezek itt pedig a könyök- és a csuklóvédők a mancsodra, hogy tompíthasd az esést, és ne sérülj meg! De hiányzik még valami…

- A sisak! – vágott a szavába Balambér.

- Igen, jól mondod, kicsikém! – mosolyodott el Édesanya, aki végig figyelte két csemetéjét. Kezükbe adta a sisakokat, majd ölébe ültette Balambért, és segített neki felvenni a könyökvédőt, majd a térdvédőt.

- Fontos, hogy a korit megfelelően becsatold a lábadon! – szólt Édesanya a kiskutyához – Ha nem elég szoros, akkor a lábad mozogni fog a korcsolyában, és könnyen eleshetsz! Így ni! Ez meg is van. Most felvesszük a sisakot és a csuklóvédőt, és már készen is vagy!

Görkorizáskor mindig legyen rajtad megfelelő védőfelszerelés!

Balambér először kicsit furcsán érezte magát a szokatlan felszerelésben, de azért nagyon izgult és várta, hogy végre gurulhasson a szabadban!

- Mielőtt elindulunk, az udvaron megmutatok neked pár technikát, hogy hogyan tudsz óvatosan elindulni, majd fékezni, hogy biztonságosan meg tudj állni, ha kell – mondta öccsének Tóbiás.

- Jaj, de jó, menjünk! – ujjongott Balambér.

Az udvaron Tóbiás gondosan elmondta Balambérnak, hogy a védőfelszerelés nagyon fontos, mert megóv a sérüléstől, a horzsolástól, és nem is olyan kényelmetlen, mert a belseje puha anyagból készült. Balambér is hamar hozzászokott, és már könnyedén mozgott az új szerelésben.

Ezután Tóbiás megmutatta testvérének, hogyan tud ügyesen fékezni, ha túl gyorsnak érezné a tempóját:

- Ha túl gyorsan mész, ne ijedj meg! A féket ne használd azonnal, mert könnyen orra eshetsz! Először a lábaid zárd kis terpeszbe úgy, hogy közben kicsit behajlítod a térded, és leengeded a mancsod a tested mellé. Így fokozatosan lassítani tudsz a sebességeden.

- Rendben, megpróbálom – mondta Balambér, és ügyesen megcsinálta, amit bátyja tanított neki.

- Ha pedig úgy érzed, nem tudod elkerülni, hogy orra ess, csak tedd magad elé a kezed, mert a csuklóvédő jó erős, és nyugodtan támaszkodj rá, mert megvédi a tenyered, és könnyen elkerülheted, hogy fejre bukj!

- Oké. Magam elé engedem a kezem, és megelőzöm az esést – ismételte a kisebbik kutyakölyök.

Ha túl gyorsan haladsz, hajlítsd be a térded, és engedd magad elé a kezed, így biztonságosan tudsz lassítani!

Tóbiás és Balambér kicsit még gyakorolta a fékezést az udvaron, majd Édesanya adott nekik egy-egy puszit búcsúzóul, és útnak indultak a közeli parkba, ahol találkoztak barátaikkal. Kedvükre görkoriztak, sokat nevettek, tréfálkoztak, míg el nem jött az ebédidő.

Görkorival is tudunk száguldozni, ezért mindig figyeljünk a körülöttünk lévő járókelőre!

Örömtől kipirult arccal, korgó gyomorral indultak haza, ahol kimerülten huppantak le az asztal mellé. Édesanya finom levesétől azonban hamar felélénkültek, és egymás szavába vágva mesélték a vidám görkori bulit szüleiknek!

Együtt a legjobb móka görkorizni!

Jó időben igazán jó móka a családnak egy közös görkorizás! Próbáljátok ki, és töltsetek el együtt egy szuper napot! Ha még sosem koriztatok ezelőtt, akkor fogadjátok meg a tanácsunkat: kezdőknek és gyermekeknek, amíg nem alakult ki a megfelelő technika és stabil mozgás, olyan görkorit vegyetek, amely kerekének átmérője nem nagyobb mint 76mm, mert így kényelmes és biztonságos lesz számukra a kori használata.

Érdekel Tóbiás és Balambér többi kalandja? Vásároljátok meg a hangoskönyveket, amelyekkel játszva tanulhatjátok meg a biztonságos közlekedés szabályait! Naponta friss játékokért és hírekért lájkoljátok a Tóbiás és Balambér Facebook oldalt! Hetente friss írásainkat kövessétek itt, az Autószektoron!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....
2023.05.30
Oroszországban 63,1 százalékkal 32 ezer 500-ra esett az új autók és haszonjárművek eladása....
2023.05.30
Széldzseki, ami tölti a telefont? Téglamintázatú szolárcellák, amelyek beleolvadnak környezetükbe?....