Tóbiás és Balambér kalandjai - A téli válság | Autoszektor

téli autózás

Tóbiás és Balambér kalandjai - A téli válság

2015.02.01.

Baleset miatt állunk a hidegben, így vészeljük át!

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz egy jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

Ismerd meg Tóbiás és Balambér meséjét! Kattints és küldünk egy mesét ajándékba!
 

Az utóbbi napok havas időjárásának köszönhetően több baleset is történt. Ezek okait nem ismerjük, de akkor is fontos kihangsúlyoznunk a téli gumi és annak megfelelő állapotának fontosságát. Egy baleset vonzata, hogy mindkét irányból megbénítják a forgalmat és ilyenkor gyakran előfordul, hogy órákat, ne adj Isten, napokat kelljen az autóban tölteni. Ilyen esetekre is fel kell készülnünk, így nem árt, ha az autóban tartunk egykét fontosabb dolgot.

Otthoni felkészülés

A felkészülésünk során a téli közlekedésre mindenképp ellenőrizzük vagy ellenőriztessük a folyadékokat az autónkban, és ha kell, pótoljuk a hiányt. Ellenőrizzük a megfelelő guminyomást, és az abroncsok futófelületét, hogy nincs-e rajtuk valamilyen sérülés. Ha már öreg és csereérett az ablaktörlőlapát gumija, akkor szintén egy kisebb összegért érdemes kicserélni.

Ezután, ha mindent rendben találtunk, akkor megkezdhetjük a felkészülés érdemi részét. Első lépésben tisztítsuk meg a szélvédők és az ablakokat belülről, ezzel is csökkentve a párásodást. A gondos autótulajdonos autójában a pollenszűrő mindig minimum kielégítő állapotú, így ha már szaga van a fűtésnek/klímának, akkor érdemes ezt a pár ezer forintos tételt megejteni, ezzel is elősegítve a tökéletes kilátást nedves időben. A hátsó szélvédő fűtőszálainak ellenőrzése is a művelet része lehet.

Mit vigyünk magunkkal?

Az autóban érdemes néhány olyan alapvető tárgyat tartani, amik ilyen nem várt helyzetekben is segítenek a helyzet megoldásában, átvészelésében.  Az autó tartozékok, mint a jégoldó, hókefe, jégkaparó, és a hólánc, mind csak azért vannak, hogy az autót segítsék. De a saját komfortérzetünk javítása érdekében, mindenképp érdemes pokrócot tartani a csomagtartóban, valamilyen kisebb, tartós élelmet, és vizet.

Hasznos kiegészítő felszerelés lehet az autóban egy bikakábel is, ami ha magunknak nem is, de másnak lehet, hogy szüksége lesz rá. Egy kisebb fajta, összecsukható ásó is hatalmas segítséget tud nyújtani. Ezek a kis apróságok nagyban megkönnyíthetik a várakozásunkat, hóhelyzetünket, főleg, ha hozzácsapunk a dolgokhoz még egy újságot is, amit akkor is tudunk olvasni, amikor nincs mobilnet.


 

Elindulás előtt, ha hosszabb távra megyünk, és az időjárási előrejelzések alapján nagy havazás várható, ne induljunk el éppen kiszámolt tankú autóval. Lehetőség szerint tankoljuk tele, és így tudunk fűteni még akkor is, ha muszáj. Így ezt a pár dolgot bepakolva felkészülünk a viszontagságos időjárásra és kellemesebben vészelhetjük át a várakozást, amíg a dugó feloszlik, haladás közben pedig mindig tartsuk bekapcsolva az ESP-t ne higyjük el magunkról, hogy jobbak vagyunk mint Ken Block, és legyünk mindig nagyon óvatosak!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
Nagyon élhető a magyarok kedvenc autója ..
2020.09.21
A karantén arra kényszerítette az amerikai egy részét, hogy a magánszférájukat az autójukban....
2020.09.21
Bak Zsolt Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.21
Új tervet dolgoztak ki a szervezők a patinás svájci szakkiállítás megtartására. ..
2020.09.21
A helyi hatóságok engedélyezték, hogy viszonylag sok néző a helyszínen tekinthesse meg az október 9....
2020.09.21
Frontálisan ütközött két autó, sajnos a vétlen fél húzta a rövidebbet. Két ember életét vesztette. ..
2020.09.21
Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció - jelentette be....
2020.09.21
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.21
Az Audi Hungaria „Minőségi Táncművészetért” díjat adott át a Győri Balett magántáncosának, Guti....
2020.09.21
A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépjárművet foglaltak le a nagylaki....