Tóbiás és Balambér Kalandjai – Tóbiás szülinapja II. rész | Autoszektor

Tóbiás CD

Tóbiás és Balambér Kalandjai – Tóbiás szülinapja II. rész

2016.01.23.

Tóbiás és Balambér minden hétre tartogat nektek valami újdonságot, amivel játszva tanulhattok. Most folytatjuk a mesét Tóbiás születésnapjáról. Emlékeztek? Az első részben már megkapta a csodaszép biciklijét, most pedig megtudhatjuk, mihez kezd vele! Na meg persze a történet végén összefoglaljuk a tanulságokat.

Tóbiás mosolygott: mindig is kedvelte OBB Marcit, a város rendőrét. Milyen kedves tőle, hogy segített Édesapáéknak a bicikli szabályos felszerelésében, és még születésnapi üdvözletet is küldött. Egon, a béka már türelmetlenül ugrabugrált a bicikli körül.

- Gyertek csak, nézzük meg közelebbről.

Mindnyájan körbeállták a gyönyörű ezüstszínű kerékpárt, és buzgón elkezdték tanulmányozni.

- Először is: szükség van két lámpára! Nézzétek csak, itt is vannak: egy elől, egy pedig hátul. Az elülső fehéren világít, a hátsó pedig piros színű.

- Höhö! Hogy meg lehessen különböztetni, hogy a fehér az elejed, a piros meg a hátuljad! Hogy sötétben is látható legyen, hogy jössz vagy mész! – kuncogott Egon.

- Úgy bizony, Egon. – dicsérte meg Édesapa – Pontosan ezért van szükség két féle színű lámpára. Nagyon okos kis béka vagy!

- Én? Okos? Nahát... – tátotta el a száját Egon, hiszen eddig nem is gondolt arra, hogy ő is mondhat valami okosat.

- Ezen kívül – folytatta Józsi, a szamár -, szükség van még két piros színű fényvisszaverő prizmára, és néhány sárga színűre itt, a kerék küllőin, látjátok?

- Látjuk, látjuk – bólogatott Tóbiás -, de ezek bizony nem világítanak.

- Most valóban nem. Azért hívják őket fényvisszaverő prizmának, mert csak akkor világítanak, ha a sötétben rájuk esik a fény – mondjuk egy autó reflektorainak a fénye. A prizmák ezt a fényt verik vissza, s így jelzik, hogy itt kerékpáros közlekedik. – magyarázta Édesapa. – Értitek már?

- Értjük, persze, hogy értjük! – kiáltotta Egon. Az előbbi dicsérettől annyira megtáltosodott, hogy most valóságos egyetemi professzornak érezte magát. – Elég, ha a lámpák és a prizmák a sötétben világítanak. Nappal nincs rájuk szükség. A villanyt sem kapcsoljuk fel a szobában, ha odakint süt a nap. Csak este, mikor már besötétedett.

Tóbiás és az ő vadonatúj, csodaszép biciklije!

- Úgy bizony, Egon. És azt meg tudnád-e mondani nekem, hogy mi ez a két kallantyú itt a kormányon? – adta fel a leckét Édesapa Egonnak.

A kis békának még a nyelvecskéje is kilógott a szájából, annyira igyekezett eligazodni a bicikli felépítésén. Majd rövid gondolkozás után végre kibökte a választ:

- Szerintem az ott a fék!

- Az ám! A fék! Sőt, fékek! Mert nem is egy van belőlük, hanem kettő. Így szabályos ugyanis – magyarázta Józsi, a szamár – Két, egymástól függetlenül működő fék. A jobb oldali a hátsó kereket fékezi, a bal oldali az első kereket.

- Aztaaaaa… A jobb a hátsó kereket, a bal az első kereket fékezi. – ismételte Egon buzgón. Most már egyértelműen elhatározta: mindent tudni akar a kerékpárokról, ami csak tudható.

- Ezen kívül kell még lennie a biciklin egy csengőnek, itt van ni. – mutatta Édesapa, és Tóbiás persze rögtön ki is próbálta, milyen hangja van az új bicikli csengőjének.

- Az enyémen is van csengő! – csacsogott közbe Léna – De ilyen fényvisszaverő prizmák sajnos nincsenek. Mindenképpen szólok az apucikámnak, hogy vegyünk prizmákat! Szeretném, ha az én kerékpárom is szabályos lenne! Ugyanis nagyon szeretem a szabályokat… - de ezt az utolsó mondatot Léna inkább már csak magának motyogta…

- És mi van még rajta? – érdeklődött Tóbiás, miközben egy pillanatra sem engedte el új biciklijének kormányát.

- A leglényegesebbek azok a dolgok, amiket a szabályzat előír. OBB Marci külön felhívta a figyelmünket arra, hogy mik azok, amik mindenképpen kötelezőek: a lámpák, a prizmák, a fékek és a csengő. De van még pár holmi, amiket ajánlatos beszerezni. – magyarázta Édesapa. – Nézzétek csak: itt egy pumpa. Sosem baj, ha van egy a kerékpáron. Ki tudja, mikor ereszt le a kereke… És persze szükség van egy jó erős lakatra is, hogy biztonságosan le tudd zárni a biciklit a tárolóban. És itt egy kulacstartó a vázon, látjátok? Így vihettek magatokkal innivalót, ha például kirándulni mentek.

- De klaaaaassz… - lelkendezett Léna – Pont olyan ezüstszínű a kulacs, mint a bicikli!

- És persze itt egy fejvédő sisak és egy fényvisszaverő láthatósági mellény is, ez is az ajándék része. – mosolygott Édesapa, miközben Tóbiás fejére nyomta a sisakot. A sisak is ezüstszínű volt, s a két oldalán kék villámok futottak végig. Tóbiás nagyon menőnek érezte magát új sisakjában. De a mellény… Hát az már koránt sem volt ilyen divatos darab. Léna meg is jegyezte:

- A mindenit, de ronda színe van ennek a mellénynek… Mennyire sárga… Annyira, mint egy… nem is tudom… Ilyen sárga dolog nincs is a világon...

- Pont ezért van ilyen színe a fényvisszaverő mellénynek. Hogy az úton mindenki láthassa: ez bizony nem lehet más, mint egy kerékpáros! – magyarázta Józsi, a szamár.

 

Legyél mindig látható! (forrás: OBB)

Tóbiás pedig nagyot sóhajtott:

- Ha ez egy fényvisszaverő mellény, akkor hasonló lehet a fényvisszaverő prizmához, annak meg ugye csak este van értelme, ha besötétedett. Jól gondolom, hogy ezt a sárga mellényt nem szükséges nappal hordani? – nézett reménykedve Édesapjára.

- Hát persze, kölyköcském! Ezt csak sötétedés után kell hordani, vagy ha ősszel leszáll a köd.

- Vagy esetleg akkor, ha a Városon kívül akarsz kerékpározni – vetette közbe Józsi, a szamár – de nem hiszem, hogy egy ilyen kicsi kutyakölyök, mint te, Tóbiás, egyedül karikázna a Városon kívül, az országúton.

- Bizony, én csak a városon belül szoktam biciklizni, és ráadásul most szerencsére nyár van, és elég későn sötétedik, és sötétedés után már úgyis alszunk, úgyhogy a sárga mellényt eltehetjük a meleg ruhák közé, és ősszel majd elővesszük. – zárta le a témát Tóbiás.

Ezek után a felnőttek leültek az asztal köré, Édesanya kávét főzött. Tóbiás, Egon és Léna az új bicikli körül csoportosultak, és megpróbáltak mindent megjegyezni, amit Édesapa és Józsi a szabályos bicikliről meséltek.

A csodaszép délután a végéhez közeledett. A vendégek lassan elbúcsúztak: először Egon és Léna indult haza, majd hamarosan – némi kiadós pofácska-csipkedés után - Lujza néni is útnak indult. Józsi, a szamár pedig udvariasan felajánlotta, hogy kiviszi Lujza nénit a vasútállomásra kis kék teherautóján. Tóbiás még hosszan integetett a kapuból utánuk. Visszasétált az udvarra, leült a fűbe, és a csodaszép, ezüstszínű biciklijében gyönyörködött. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy kisöccse, Balambér odasomfordál hozzá, és háta mögé dugott mancsocskáiban buzgón rejteget valamit.

- Én is hoztam neked ajándékot, Tóbiáááás…. – motyogta Balambér – Egész délután ezzel foglalatoskodtam. Nagyon igyekeztem, hogy szép legyen. Mert ez a te ajándékod, Tóbiás…

- majd halkan hozzátette: - Te vagy a legjobb testvér az egész világon… - és háta mögül előhúzott egy maszatos papírlapot, melynek a közepén nagy műgonddal megrajzolva ott díszelgett maga Tóbiás és az új, ezüstszínű bicikli.

- Köszönöm, Balambér… - suttogta meghatottan Tóbiás – Ez a legszebb ajándék mind között.

A két testvér még sokáig üldögélt a fűben; hol az új biciklit, hol Balambér remekművét nézegették. Tóbiás pedig közben végig arra gondolt, hogy talán nincs is nála szerencsésebb kölyökkutya ezen az egész nagyvilágon…

 

Lássuk, milyen tanulságokat vonhatunk le a meséből!

  • OBB Marci, a város rendőre a barátunk. Hozzá bármikor fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk.
  • A biciklin 2 lámpa van: az első fehéren, a hátsó pirosan világít. A kerekek küllőin pedig narancssárga fényvisszaverő prizma van.
  • A bicikli kormányán található fékkarok közül a jobb oldali a hátsó kereket, a bal oldali az első kereket fékezi.
  • A bicikli kötelező tartozéka a csengő is, amivel hangjelzést adhatunk, ha valaki nem vesz észre minket, így elkerülhetjük az összeütközést.
  • Nem kötelező, de ajánlott tartozék a pumpa, amivel a kereket tudjuk felfújni. A lakattal pedig lezárhatjuk a biciklit, ha megérkeztünk az úticélunkhoz, így a tolvajok nem tudják azt meglovasítani.
  • A kerékpáros bukósisak a kobakunkat védi meg, ha véletlenül elesünk, ezért nagyon nagy előszeretettel ajánljuk. Ugyancsak érdemes felvenni a láthatósági mellényt is (és nemcsak sötétben), ami egyébként is kötelező városon kívüli tekerésnél.

Milyen tartozékok hiányoznak erről a bringáról?

Megtetszett a mese? Vásárold meg most a Tóbiás és Balambér hangoskönyveket! Mindennapos friss hírért lájkold Tóbiás és Balambér Facebook oldalát, hetente frissülő írásainkért pedig kövess minket itt, az autoszektoron a Tóbiás és Balambér Kalandjai rovatban!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.20
A központi járási ügyészség közvetítői eljárás céljából felfüggesztette az eljárást azzal a....
2024.04.20
Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint márciusban 80 százalékkal nőtt az értékesítés 2023-....
2024.04.20
A TCR World Tour egyetlen magyar versenyzője az első helyről indulhat a szombati első futamon....
2024.04.20
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a ....
2024.04.20
Rendkívül izgalmasan alakul a rali-vb szezon második aszfaltos versenye, ugyanis még Ogier is....
2024.04.20
Megközelítette az 1500-at a hazánkban a tavaly eladott kínai autók száma és ebbe nem számoltuk bele....
2024.04.20
Azt gondolta, jó ötlet felmászni a méregdrága szupersportkocsira. ..
2024.04.20
A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok....
2024.04.20
Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel....
2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....