Tóbiás és Balambér kirándulni megy | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kirándulni megy

2017.05.14.

Május közepén, mikor az idő egyre csak virul, zöldellnek a fák, csodaszép virágok kelnek ki a mezőkön, és a napocska is hétágra süt, nem lehet jobb időtöltés, mint egy kirándulás vagy piknikezés a családdal. Tóbiás és Balambér szülei is egy hétvégi kiránduláson törték a fejüket, hogy hova érdemes menni, hol van sok látnivaló. Te is kíváncsi vagy a hétvégi kirándulásukra? Tarts velünk!

 

Tóbiás és Balambér éppen haza fele tartott az iskolából, és mindketten nagyon boldogok voltak, mert tudták, hogy jön a hétvége, és csodás élményekben lesz részük.

- Mit tanultatok ma az oviban Balambér? – kérdezte Tóbiás vidáman.

- Képzeld, ma eljött az óvodába egy rendőr bácsi, és mindenfélét mondott, a gyalogos közlekedésről, hogy mire figyeljünk, ha biciklizünk és, hogy mindig nézzünk körül, még akkor is, ha nekünk van elsőbbségünk. – mesélte Balambér

- Az nagyon izgalmas, és megjegyeztél valamit? – kérdezte Tóbiás.

- Igen! Tudtad, hogy a bicikliseknek is van sebességkorlátozása? Maximum 50 km/h sebességgel lehet közlekedni, de csak lakott területen kívül, és bukósisak viselésével. Városon belül, a bicikli úton már csak 30 km/h-val lehet menni. Nagyon érdekes szerintem. – lelkendezett Balambér.

- Szerintem csak a versenyzők tudnak ilyen villámgyorsan száguldani. De mindenesetre nagyon ügyes vagy Balambér, hogy ezt mind megjegyezted. – szólt elismerően Tóbiás.

A két kiskutya a nagy beszélgetés közepette, már haza is ért, ahol már édesanyjuk, és édesapjuk várta őket a nagy hírrel, hogy mi is lesz a hétvégi programjuk.

- Na, gyerekek, édesapátokkal együtt úgy döntöttünk, hogy holnap elmegyünk közösen kirándulni. – újságolta el a remek hírt az édesanya.

- Jaj de jó, már alig vártam, hogy túrázzunk. Utoljára ősszel voltunk kirándulni, és akkor is nagyon jól éreztük magunkat. – lelkendezett Tóbiás

- Ne is húzzuk az időt, szedjük össze a felszereléseket, mindenki készítse elő a túracipőjét, kulacsát, és hátizsákját. – utasított mindenkit az édesapa.

A kis család gyorsan elkezdett pakolni, mert szombat reggel már nagyon korán el akartak indulni, hogy minél több idő jusson a túrázásra. Miután mindent előkészítettek, mindenkinek a kis bakancsa ott sorakozott az előszobában, és az útra elkészített szendvicsek és üdítők ott lapultak a hűtőben, nyugodtan hajtotta álomra fejét a kedves kutyacsalád.

TB-20170510-01.jpg

Minden megvan? Bakancs, hátiszák térkép, iránytű! (kép: fitteben.hu)

Már korán reggel felébredt a kis család, és mivel előző nap este már mindent előkészítettek, ezért egy gyors reggeli után már kocsiba is pattantak, és elindultak, hogy egy csodás napot töltsenek el együtt.

- Hol fogunk kirándulni édesapa? – kérdezte Balambér, miközben az autó hátsó üléséről kémlelte a tájat.

- Most olyan helyre megyünk, amit még biztosan nem ismertek, de ígérem, hogy jó lesz. – válaszolta az édesapa.

- Jóóó, de az hol van? Áruld már el! – kíváncsiskodott Balambér.

- Szilvásváradra fogunk menni gyerekek. – válaszolt mosolyogva.

- Az tudom, hol van, már tanultuk környezetismeretből. – húzta ki magát büszkén Tóbiás.

Másfél órás autózás után meg is érkeztek Szilvásváradra. Izgatottan léptek ki az autóból, és szagoltak bele a friss erdei levegőbe.

Milyen szép ez a Szilvásvárad. (kép: szallas.hu)

A Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb, leglátogatottabb kiránduló helye. Fő látnivalója a Szalajka-patak, melynek forrásai tipikus karsztforrások, szélsőséges vízjárással. A Szalajka-forrás egy rövid szakaszon bejárható cseppkőbarlangból tör a felszínre. Vize hideg. A patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, melynek védelmében mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyet könnyen meg lehet közelíteni, rengeteg kiránduló útvonal van, és itt közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút is. További látnivalók, a lipicai ménes, az Istállós-kői-barlang, a millenniumi kilátó, és a fátyol vízesés.

Szilvásváradi Erdei Kisvasút

Kapaszkodni, és nem kihajolni! (kép: szilvasvarad.info.hu)

A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul. A vonal hossza közel 5 km, a végállomás pedig a Gloriette-tisztás. A Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését. Napjainkban a turizmus fellendülésével, évente megközelítőleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények.

Istállós-kői-barlang

Mekkora barlang, itt az egész iskola elférne. (kép: omniplan.hu)

Az Istállós-kői-barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát: tundraszarvas, barlangi medve csontok, az ősember kő- és csonteszközei, használati tárgyai. A ma már üres barlanghoz a Szalajka-forrás mellől szerpentin jellegű turistaút vezet, ami ugyan nem könnyű túra, ám különleges élményt jelent az ősember nyomán járni! A barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles, 4 méter sziklaüreg, melynek rétegvastagsága 2 méter.

Lipicai ménes

Milyen gyönyörűek ezek a paripák. (kép: elmenyekvolgye.hu)

A lipicai ménes és a lovassporthoz kapcsolódó intézményrendszer a falu másik vonzereje, ami nagyon sokak számára ismert az országba. A lovak tenyésztését a 18. században kezdték el. Ekkor érkeztek meg az első törzsalapító mének, amelyeknek utódait – mint egykori arisztokrata családok tagjait – még ma is szigorúan, örökölt sorszámozott névvel ellátva számon tartják. Szilvásváradon a törzsmének a régi Pallavicini kastély melletti istállóban laknak. A Ménistálló nyitvatartási időben várja az érdeklődőket, akik testközelből tekinthetik meg ezeket a nemes állatokat. A törzsmének istállójához kiállítás is tartozik, amely a lipicai fajta eseményekben gazdag, értékes tenyésztési történetét, tenyésztési dokumentumait és használati tárgyait mutatja be.

Fátyol vízesés

Ebből még inni is lehet. (kép: elmenyekvolgye.hu)

A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel.

Millenniumi Kilátó

Balambér, ez jó magas torony! (kép: egeszsegturizmus.itthon.hu)

2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Millenniumi Kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patak-völgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak. Megközelíthető gyalogosan a Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton, a Kilátótó parkolójától, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

Még több szuper tavaszi kirándulóhely:

- Gödöllő (Gödöllői Arborétum)

- Csesznek (Cseszneki vár)

- Dobogókő

- Dunakanyar

- Hollókő

- Visegrád (Rám szakadék)

- Tatabánya (Turulmadár)

- Mátra

- Szigetvár

A kis család csodásan érezte magát Szilvásváradon, minden látnivalót megnéztek, lemásztak a barlangba, felmásztak a lelátóra, megsimogatták a lipicai lovakat, szóval egy csodás napot töltöttek el ezen a szép májusi szombaton. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

Soron következő programjaink:

- Május 27-28. Háry János Mesefesztivál (Szekszárd)

- Május 28. Gyereknap (Budapest, Andrássy út, Kodály körönd)

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.09
Egy több kart is érintő rakétaépítő-projekt fut a Szegedi Tudományegyetemen, ami fontos állomás....
2023.12.09
A világ legnagyobb piacán erőteljesen nőtt az új autók eladása novemberben a kínai személyautó ....
2023.12.09
Farkasgyepűnél csütörtök hajnalban a Magyar Közút egyik kamerájának képén szarvasok és borjaik....
2023.12.09
Jövőre újabb izgalmas autókról érkeznek LEGO szettek a polcokra. Soha nem, soha nem növünk fel! ..
2023.12.08
Félig tóba csúszott egy személyautó Győrben - írja a Katasztróvafédelem éjjel fél 12-kor.  ..
2023.12.08
Az új Dacia Duster követi a már megszokott nagyon magas minőség/ár arányt.   ..
2023.12.08
Ismét közlekedik a fogaskerekű hétfőtől; a környezeti zajterhelés további csökkentése érdekében -....
2023.12.08
Talán tényleg az egy évvel korábban megjelenő robotzsaru film inspirálta az Italdesign Aztec....
2023.12.08
Elsöprő fölénnyel választotta meg az év autójának a Japan Car of the Year (JOCTY) zsűrije az ötödik....
2023.12.08
Szombat délben ültünk a TV-előtt, mert az ország legmenőbb autós műsorát néztük, és fixen megvolt....