Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – 5 kerékpáros útvonal, ahol strandolni is lehet | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – 5 kerékpáros útvonal, ahol strandolni is lehet

2020.06.28.

Egy kimerítő bringázás után nagyon jól tud esni egy kis fürdőzés, ezért ajánlunk öt kerékpáros útvonalat, ahol strandolni is lehet. Tarts velünk!

A nyár nem a legmegfelelőbb évszak a bringatúrázáshoz, nagy a hőség és tűz a nap, de sokan ilyenkor is útra kelnek, hiszen mégiscsak vakáció van. Mutatunk néhány olyan kerékpáros útvonalat, amelyeket akár családok is teljesíthetnek, útközben pedig csobbanni is lehet a vízben. 

1. Az év kerékpárútja 

Idén először hirdették meg Az év kerékpárútja pályázatot Közlekedési kultúra napja programsorozat részeként. A bringások által beküldött fotókat bocsátották szavazásra a Facebookon, a nyertes pedigaz Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya és Tata közötti szakasza lett. Ezt a 6,8 kilométeres bicikliutat 2013-ban adták át. Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút része, a szakaszról gyönyörű látvány tárul elénk a Gerecsére. 

A burkolat szélessége és állapota is megfelelő, közlekedésbiztonsági szempontól pedig nagy előny, hogy nem keresztez főutat. Hossza és kiépítettsége miatt családoknak is tökéletes, a tatai Öreg-tóban pedig megmártózhatunk a hőségben. 

2. Tisza-tó

A következő túrajánlatunk igazán „friss és ropogós”, ugyanis egy hete adták át a Tisza-tavat megkerülő kerékpárút utolsó szakaszát, így már biztonságosan, végig bringaúton tekerhető körbe a tó. A most átadott 6,5 kilométeres szakasz Poroszló és Tiszafüred között épült meg, ahol a közutat fizikailag is elválasztották a 2,5 méter széles kerépárúttól. Ez azért szuper hír, mert korábban a forgalmas 33-as főúton is kellett bicikliznie annak, aki teljesíteni akarta a 67 kilométer hosszú Tisza-tavi bringakört.

A Tiszán átívelő szakasszal körbeért a Tisza-tavi bringaút (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A túra kezdőknek és – ha már nagyobbak a gyerekek – családoknak is ajánlható, mivel gyakorlatilag nincs szintkülönbség, programokkal, látnivalókkal, strandolással is teljesíthető egy nap alatt. Útközben szinte végig a töltésen kell tekerni, ahonnan csodálatos a látvány. A Tisza-tó egyre népszerűbb a bringások körében, 2016-ban nagyjából 20 ezren tekerték körbe, tavaly ez a szám megközelítette az 50 ezret. 

3. Velencei-tó

Közel van Budapesthez, vonattal is gyorsan és egyszerűen megközelíthető, ezért ideális egynapos kikapcsolódást kínál a Velencei-tó körbebiciklizése. A 30 kilométeres távot egy rövid szakasz kivételével végig kerékpárúton vagy kerékpáros nyomvonalon teljesíthetjük. 

Az út során csak néhány emelkedőt kell leküzdeni, így bárki nekivághat a körnek, akár családdal is. A táv kényelmes tempóban néhány óra teljesíthető, de érdemes egy napot szánni rá, és akkor nyugodtan megállhatunk strandolni, enni-inni valamit, vagy egyszerűen csak gyönyörködni a látványban. 

4. Fertő tó

Kiváló bringázási lehetőségek vannak a Fertő tónál is, bár ha körbe szeretnénk tekerni a tavat, a 115 kilométeres táv nagyobb részét Ausztriában fogjuk megtenni. Cserébe tökéletes aszfalt és kiváló infrastruktúra várja a bringásokat a határ túlsó oldalán. Ha nem teljesítménytúrára vágyunk, érdemes legalább két napra tervezni, de ha strandolni is szeretnénk, és a látnivalókra is kíváncsiak vagyunk, inkább három-négy nappal számoljunk. 

Ausztriában is bringázhatunk, ha körbetekerjük a Fertő tavat (Fotó: NTG/steve.haider.com, Neusiedler See Tourismus)

A kisebb, 65 kilométeres kör a Fertó tó magyarországi szakaszát járja be, és érinti az összes tó melletti hazai települést. Ebben az útvonalban is van egy rövidebb ausztriai szakasz, valamint egy kompozás, de akár egy nap alatt is letudható. A Fertő tónál 11 kiépített strand és 11 uszoda vagy élményfürdő várja a vendégeket, a magyarországi oldalon viszont egyedül Fertőrákoson van kiépített strand.

5. Balaton

A Balaton körbebiciklizése igazi klasszikus útvonal, ráadásul évről évre javul a helyzet a biciklis infrastruktúra és a szolgáltatások terén. Ha családostul vágunk neki a 200 kilométeres körnek, azt csak nagyobb gyerekekkel tegyük, és kortól, erőnléttől függően több napra osszuk be a távot, hogy ne szenvedés, hanem életre szóló élmény legyen a Balaton-kör teljesítése. 

A Balatonnál az a legjobb, hogy bármilyen bringatúrát kitalálhatunk

Persze egyáltalán nem kötelező azonnal a teljes Balatont körbebringázni, akik még gyűjtik az erőt, vagy nem akarnak 4-5 napos túrát, azoknak ott a nagyjából 80 kilométeres balatoni kiskör. Így a tó keleti medencéjét fedezhetjük fel két keréken, a lényeg az, hogy Tihanyban komppal jutunk át a túlpartra. A balatoni biciklizésben az a legszebb, hogy bármilyen útvonalat kitalálhatunk, nincs rossz választás, és nem muszáj körtúrában gondolkodni. Ha csak a szomszédos, pár kilométerre lévő városba tekerünk át, az is nagy élmény. Például választhatjuk a 7,5 kilométeres Balatonfüred–Tihany távot, a Balatongyöröktől a vonyarcvashegyi strandig tartó bicikliút pedig az egyik legszebb szakasz, és alig néhány kilométer.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
Menetdinamika, erő és színtiszta aerodinamika: ID. AERO. Június 27-én, Kínában tartott....
2022.07.01
Csendes társak és robotpilóták, ez már több, mint az álmodozók kamionja, ez a XXI. század XXL....
2022.07.01
A CG Car-Garantie Versicherungs-AG minden évben a mintegy egymilliónyi autóra vonatkozó garanciát....
2022.07.01
2022 második negyedévében folytatódott a piac lassulása, amely várhatóan kitart egészen az év végig....
2022.07.01
Kevesebb, mint 3 hét maradt a jubileumi 10. „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny nevezési....
2022.07.01
A zürichi HB-t (Hauptbahhof, magyarul főpályaudvar) egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet....
2022.07.01
Egy diszkont gföhli benzinkútnál átmenetileg napi 30 literre korlátozzák a tankolható üzemanyagot.....
2022.07.01
A környezetvédelem, a klímatudatosság és a klímavédelem áll az idei győri Gyerekegyetem fókuszában....
2022.07.01
A svéd Volvo Cars bejelentette, hogy autógyárat épít Kassa közelében, a Valaliky ipari parkban. A....
2022.07.01
Bicske térségében a 37-es kilométerszelvénynél ütközött két kamion - írja a police.hu ..