Tóbiás és Balambér Közlekedési kalandjai a fővárosban II. rész | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér Közlekedési kalandjai a fővárosban II. rész

2017.06.25.

Tóbiás és Balambér minden héten tartogat nektek egy-egy izgalmas kalandot, amivel játszva tanulhatjátok meg a tudatos és biztonságos közlekedést. Az előző héten Tóbiás és Balambér elindult meglátogatni a nagymamáját, aki Budapest belvárosában lakik. Már közlekedtek metróval, villamossal, és nagyon sok dolgot tanultak meg a tömegközlekedésről. Ti is kiváncsiak vagytok, hogy még milyen kalandokat rejt számukra a belvárosi közlekedés? Tarts velünk, és lássuk a folytatást!

Jegyeket, bérleteket! (kép: budapestcity.org)

Tóbiás és Balambér éppen a villamoson utazva vidáman nézegetett kifelé, figyelve az autókat, bicikliseket, járókelőket.

- Nézd Tóbiás, az az autó átment a sárga lámpán! Nem csak akkor szabad menni, ha zöld a lámpa? – kérdezte testvérét Balambér.

- Igazad van Balambér, csak zöld lámpán szabad áthajtani, és meg kell állni, ha zöld után sárgára vált a lámpa, ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. Érted, drága kistesóm? – kérdezte Tóbiás.

- Értem, ezt eddig nem is tudtam. Olyan okos vagy Tóbiás, hogy hogy ennyi mindent tudsz?

- Ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, ezeket a szabályokat ismerni kell. – szólt bölcsen Tóbiás.

A villamos már csak egy megállóra volt a tervezett leszállóhelytől, ahonnét Tóbiás és Balambér továbbment a buszmegállóba. A két kiskutya nagyon ügyesen jelezte leszállási szándékát, és mihelyt megállt a villamos, és kitárultak az ajtók, már mentek is átszállni a buszra.

Erősen kell kapaszkodni! (kép: femina.hu)

- Siess Tóbiás, pont ott áll a busz, ha nem szaladunk, lekéssük. – sürgette Tóbiást Balambér.

- Nem kell sietni, majd jön a következő 2-3 percen belül. Felesleges rohanni kisöcsém, sűrűn járnak a buszok, és amúgy sem sietünk. – nyugtatta meg Balambért Tóbiás.

A két kis lurkó tehát szépen nyugottan ment el a buszmegállóig, ahol pár perc várakozás után már ott is volt egy újabb autóbusz. Gyorsan felszálltak, az ajtók bezárultak, és folytatták is utazásukat.

- Már nagyon közel vagyunk a nagyihoz. – nyugtatta meg Balambért Tóbiás. – 10 perc múlva leszállunk, aztán egy kicsi séta és máris ott vagyunk.

- Jaj de jó, a nagyi már biztos készült valami finomsággal nekünk. – lelkendezett Balambér.

- Nézd csak Balambér, most következi egy körforgalom. Képzeld, csak jobbról lehet behajtani a körfogalomba, és csak órajárásával ellentétes irányba szabad benne haladni – oktatta kisöccsét Tóbiás.

- Ez nagyon érdekes! De amikor behajtottunk a körforgalomba, akkor miért nem adott a buszvezető elsőbséget a kerékpárosnak? – kérdezte Balambér.

- Azért, mert a körforgalomban a biciklisnek kell elsőbbséget adni, kivéve, ha leszáll a bicikliről, és tolja azt, akkor már meg kell adni neki az elsőbbséget. – mondta Tóbiás.

 

Csak ügyesen, egymás kezét fogva! (kép: origo.hu)

Miközben lelkesen beszélgettek, már be is futott a busz a megállóba, ahol a két kutyakölyök leszált. Az ajtó becsukódott mögöttük, és már csak pár percnyi sétára voltak attól, hogy találkozzanak rég nem látott nagymamájukkal. Lámpás útkereszteződéshez érkeztek, ahol Tóbiás édesanyjának tett igértét betartva megfogta Balambér kezét, és úgy mentek át a zebrán.

- Mondcsak Tóbiás, miért ad ki ilyen furcsa kattogó hangot a közlekedési lámpa? – kérdezte ártatlanul Balambér.

- Azért, mert vannak olyan emberek, akik nem látnak annyira jól, vagy talán egyáltalán nem látnak, és ez nekik segítség, hogy meghallják, hogy mikor vált zöldre a lámpa, és mikor szabad átmenniük az út másik oldalára.

- Ez nagyon hasznos. – vélekedett Balambér.

- Tudod, hogy hol nem szabad például gyalogosan közlekedni? – kérdezte Tóbiás.

- Nem tudom, hol?

- Tilos a gyalogosnak híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestén áthaladni, olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs. Ha van a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró, akkor nem szabad az úttesten áthaladni.

- Azta, itt is milyen sok szabály van, amit be kell tartani. – csodálkozott el Balambér.

- Igen, de ez mind azért van, hogy nem essen bajunk. – válaszolt bölcsen Tóbiás.

Piros = Tilos!

A két kiskutya utazása végéhez ért, mert már látták nagymamájuk lakását. Csengettek neki a kaputelefonon, és egyszerre mondták:

- Szia, Mama! Megjöttünk! – kiálltotta közözsen a testvérpár

- Sziasztok, drágáim! Na gyertek gyorsan,mert kihül az almáspite!

Nem kellett kétszer mondani Tóbiáséknak, már rohantak is a lépcsőházba, és léptek be nagymamájuk kicsi, de nagyon otthonos és meghitt lakásába. Leültek közösen az étkezőasztalhoz, és a nagy almáspite falatozás közben Tóbiás és Balambér beszámolt az eddigi kalandjairól, mi történt, velük, mit tanultak. Nagymamájuk élvezettel hallgatta végig az élménybeszámolókat, és persze folyamatosan újabb és újabb süteménnyel kínálta meg két kedves unokáját. A nap többi részét is a mamánál töltötték, játszottak, társasoztak, lementek a játszótérre, és még sok-sok almáspitét megettek.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Tóbiás és Balambér kalandjai a fővárosban véget értek, de ne aggódjatok, mert minden héten izgalmas történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Pontosan ötven évvel ezelőtt az egyik pillanatról a másikra kihalt szellemvárossá változott a....
2024.06.21
Óbudán 50 helyett 101-gyel mértek be egy autóst. Rajta kívül 41 gyorshajtót regisztráltak 7 és fél....
2024.06.21
A szlovák kormány aláírta a befektetési szerződést a Gotion és InoBat cégekkel, amelyek....
2024.06.21
A kínai gyár európai portfóliójának két hiánypótló haszonjármű modelljét is bemutatja a nemzetközi....
2024.06.21
Egész évben, de különösen nyáron nagyon sok magyar ül autóba, hogy a szomszédos Ausztriában....
2024.06.21
A parlament jóváhagyta az egynapos autópálya-matricára vonatkozó törvényt - írja a parameter.sk. ..
2024.06.21
Kedden írta alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael....
2024.06.21
Két év börtönbüntetésre ítélt a bécsi kerületi bíróság egy 46 éves férfit, mert 2013-ban egy banda....
2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....
2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..