Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Milyen világítást válasszak a biciklire? | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Milyen világítást válasszak a biciklire?

2019.10.27.

Egyre korábban sötétedik, ezért nagyon fontos egy jó lámpa a biciklidre, hogy láss és lássanak. Segítünk a választásban!

Túl vagyunk az óratátállításon, mostantól a téli időszámítás van érvényben, vagyis egy órával hamarabb sötétedik. A következő napokban már délután fél 5 körül lemegy a nap, ami azt jelenti, hogy sokan kénytelenek sötétben biciklizni. Ilyenkor még fontosabb a láthatóság, aminek a szabályait egy korábbi részben mutattuk be. Most abban segítünk, hogy milyen lámpát válassz a bringádra. 

Mindegy, milyen lámpád van, csak jól láss vele, és téged is lássanak

 

Milyen lámpafajták vannak?

Manapság már rengeteg típusú kerékpárlámpa közül lehet választani, de tisztában kell lenni, melyiknek mi az előnye és a hátránya.

  • Hagyományos dinamó: olcsó és többé-kevésbé megbízható megoldás, ha nem szakad ki a kábel, és jól van beállítva, nem sokat kell foglalkozni vele. Ráadásul sosem hagyod otthon, és nem kell tölteni, környezetbarát. Hátránya, hogy némelyik elég hangos, és használat közben érezhetően nehezebb hajtani a bringát, esős időben pedig nem a legjobb.
  • Agydinamó: Kényelmes, az első kerék tengelyébe épített megoldás, de jóval drágább, mint a hagyományos változat. Folyamatosan fékezi az első kereket, ezért valamelyest nehezebb vele tekerni. Egy jó lámpával kombinálva erős fénye van, bizonyos lámpák állófényt is tudnak, azaz egy ideig tárolják az energiát, így a pirosnál állva is világítasz.
  • Elemes vagy tölthető LED-es lámpa: Manapság ezek a legelterjedtebb lámpák a bicikliken, már egészen kis méretben is viszonylag jó fényük van. Kényelmes és olcsó, mert nem kell külön dinamó és lámpa, de a lezárt bringáról le kell venni, mert ellopják. Rengeteg változatuk van: egy LED-es, gombelemmel működő, gumis rögzítésű; ceruzaelemmel vagy tölthető elemmel működő nagyobb fajták; USB-töltővel felszerelt típusok; fejlámpa; éjszakai terepkerékpározáshoz való hatalmas reflektorok, amelyeknek az akksiját gyakran hátizsákban viszik.

Egy megbízható, jó lámpa alapvető felszerelés a bringán

Ezekre figyelj a LED-es lámpáknál

Ha a legnépszerűbb típusnak számító elemes vagy akkus LED-es lámpát választasz, ezeket vedd figyelembe:

  • Milyen üzemmódokat tud? Folyamatos fény, többféle villogás különböző fényerő. Ha általában jól kivilágított helyeken tekersz, nem kell a legerősebbre állítani a fényerőt, de a nagyobb fény jól jöhet olyan területen, ahol nincs vagy gyenge a közvilágítás. A KRESZ ma már megengedi a villogó lámpák használatát, ezzel takarékoskodhatsz az elem vagy akkumulátor energiájával, és feltűnőbb, bár sok közlekedőt zavar a villogás.
  • Mekkora a fényereje? Ehhez azt kell tudni, hol fogod használni. Ha csak jól kivilágított városi utakon, elég lehet egy kisebb teljesítményű lámpa is. Ha viszont kivilágítatlan utakon, esetleg terepen bringázol, komolyabb darabra lesz szükséged. Sajnos a gyártók által megadott adatok sokszor nem megbízhatóak, mekkora a fényereje a lámpának, nem könnyű összehasonlítani a különböző termékeket. A lámpa mérete valamennyit elárulhat a teljesítményéről, hiszen egy gombelemes fajta sosem fog vakító fényt produkálni. A lámpákat összehasonlító internetes lámpatesztek is segíthetnek eligazodni.
  • Milyen az üzemideje? Vagyis mennyi ideig bírja egy elemmel vagy töltésse?. Ez összefügg azzal, hány programot tud a lámpa: a legnagyobb fényerővel általában pár óráig tudnak világítani, míg gyengébb fénnyel, villogó üzemmódban, akár 60-80 órát is, ami azt jelenti, hetekig nem kell tölteni.
  • Mi biztosítja az áramellátást? Mostanra már kezdenek kikopni a csak alkáli elemekkel működő típusok, és mivel egyre többen használnak más kütyükben is tölthető elemeket, érdemes ezeket használni. Vannak beépített akkumulátoros lámpák is, ezeket a saját töltőjükkel vagy USB-kábelen keresztül lehet feltölteni. Utóbbi sokkal kényelmesebb, mivel szinte minden háztartásban akad több ilyen töltő.

Minden összevetve praktikus választás lehet egy közepes méretű, akkumulátoros, USB-töltős és a töltöttséget kijelző lámpa, amelynek több üzemmódja van, és képes olyan fényerőre, hogy normál sebesség mellett akár teljes sötétségben is biztonságos legyen a bringázás. Ha első és hátsó lámpát készletben veszel, az általában olcsóbb, mint ha külön-külön vásárolnád meg őket. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.24
Az elektromos autók hagyományos járművekénél magasabb javítási költségeire és ezért a teljes körű....
2022.01.24
Az ABB támogatásával készült jelentés rávilágít, hogy az autógyáraknak milyen kihívások elé kell....
2022.01.24
Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon....
2022.01.24
A Volkswagen ID.4-et az USA-ban is régóta árulják. Most a VW ott is el akarja elindítani az....
2022.01.24
Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még az idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi....
2022.01.24
Kevés frusztrálóbb dolog van annál, mint egy forgalmi dugóban araszolni. Kinek a fejében ne fordult....
2022.01.24
Az újabb sebességmérési akció során ezúttal 158 autósról készített felvételt a traffipax – írta a....
2022.01.24
Igazi prémium funkcióval, mátrix LED fényszórókkal lép piacra az új generációs Peugeot 308. De mit....
2022.01.24
Amennyire sokrétűek alkalmazási lehetőségei praktikus pickupként, éppoly számosak az új Amarok....
2022.01.24
Minden korábbi szerbiai vasúti sebességet megdöntött az Újvidék és Belgrád között közlekedő....