Tóbiás és Balambér - Vigyázz motoros! | Autoszektor

motor

Tóbiás és Balambér - Vigyázz motoros!

2015.04.12.

A tavaszi kirajzás hatásait vesszük górcső alá.

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz egy jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

Légy részese te is Tóbiás és Balambér meséjének! Kattints ide és küldünk egy ajándék mesét!

 

A tavasz beköszöntével egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a kétkerekűek. A motorozást sokan sajnos tévesen a gyorshajtással és a száguldozással azonosítják. Egy motoron való utazás, aki még nem tapasztalta, az elképzelni sem tudja, milyen szabadságérzést tud nyújtani. Ha a gazdái okosan és megfelelő módon használják, akkor olyan élményekkel gazdagít minket, amiket egy családi kombival nem élhetnénk át.

A motorozás egy jó dolog, de sajnos nagyon veszélyes üzem, hiszen egy motorost nem védi a karosszéria az ütközések ellen. A megfelelő védőruházat és felszerelés ugyan sokat tud segíteni a balesetek alkalmával, de sokkal több veszélyforrás van számára a közlekedésben, mint azt gondolnánk. Egy tapadásvesztés, egy felfestés vagy egy figyelmetlen autós is nagy kihívást jelenthet számára.

A motor egy olyan közlekedési dinamizmussal rendelkezik, amit egy olyan autós, aki soha nem motorozott, nem tudja elképzelni, emiatt nem is számít rá. Egy motorosra a legnagyobb veszélyt a közlekedő társa, az autós jelenti. Eltekintve a motoros társadalom egy két kihúzó tagjától, akik a gyorshajtást a nem megfelelő helyen, az utcán és nem a versenypályán teszik, a motoron ülő emberek többsége ugyanúgy normálisan közlekedik, ahogy azt a KRESZ szabályai megkövetelik. A felelős motortulajdonos azért tartja a motorját, hogy gyorsan jusson el egyik pontból a másikba, ő egy a versenypálya minden követelményének megfelelően felkészített vasat tart otthon és azzal bizony soha nem megy utcára. Hiszen egy pályán biztonságosabban eshet nagyobbat, mint közúton.

Tavasszal minden motor előkerül a téli álomból és egy jó idő alkalmával egyfajta kirajzásként megszaporodnak a közlekedésben. Nem csak a motort vezetőknek kell visszarázódniuk a hosszú kihagyás után, hanem a többi közlekedőknek is újra figyelmesebben kell a szezonban vezetnie. Az autóvezetők is elszoktak a motorok látványától ezért sok esetben nem számítanak rá, hogy egy adott helyzetben holttérből is érkezhet motor. Az autósoknak sokkal körültekintőbben kell figyelniük egy egyszerű kereszteződésnél is, hiszen egy motor nem tud olyan sebességgel irányt váltani, mint egy autó és a fékút is jelentősen hosszabb.

Egy tapasztalt motoros, aki rendszeresen vezet utcán, tudja, hogy egy autóst fenntartásokkal kell kezelni, hiszen attól, hogy látjuk, hogy elnézett felénk, akkor még egyáltalán nem biztos, hogy látott is minket. A gondtalan családi és baráti nyaralások véghezviteléhez tehát elengedhetetlen, hogy mindkét közlekedési tábor megfelelő körültekintéssel és óvatossággal vigyázzon a másikra, ezzel is csökkentve a balesetek számát.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.28
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.28
A Hyundai Motor bemutatta azt a Hyundai Soapbox versenyjárművet, amelyet kisgyermekes családok vagy....
2020.09.28
Egy 62 éves nőt Csepelen, egy 22 éves lányt pedig Kőbányán ütöttek el - írja a police.hu   ..
2020.09.28
Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak....
2020.09.28
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 68. évében elhunyt dr. Vajda István, egyetemi tanár, az MTA....
2020.09.28
Egy felmérés tanúsága szerint a németek elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett, tenni....
2020.09.28
A kabinban kialakult nyomásprobléma miatt visszatért Bécsbe az Austrian Airlenes Stuttgartba tartó....
2020.09.27
Japán beszállítótól jön a kompakt megoldás. A kerékben feszültség indukálódik a tekercselt úttesten....
2020.09.27
Az immár hibrid hajtáslánccal felfrissített, hozzánk Japánból érkező Suzuki Swift új időszámítást....
2020.09.27
Ali Ghanaat Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....