Franciaország

Továbbra is kaotikus a helyzet a franciaországi benzinkutakon

2022.10.15.

A kutak harmada küzd ellátási problémákkal, az autósoknak órákat kell várni a tankolásra. A TotalEnergies francia olajipari vállalat dolgozói pénteken folytatták a fizetésemelést követelő sztrájkjukat, miután a munkabeszüntetést meghirdető CGT szakszervezet nem fogadta el a megállapodást, amelyet a többségi szakszervezetek írtak alá a vezetőséggel.

A TotalEnergies valamennyi létesítményében állt a munka pénteken, az amerikai Esso-ExxonMobil két olajfinomítójában - ahol szintén fizetésemelésért szervezett sztrájkot a CGT - viszont felvették a munkát a dolgozók a hétfőn aláírt megállapodás alapján.

A TotalEnergies vezetősége a kormány nyomására csütörtökön ült először tárgyalóasztalhoz a szakszervezetek képviselőivel a sztrájk szeptember 27-i kezdete óta, péntek reggel a cég többségi szakszervezetei, a CFDT és a CFE-CGC bejelentették, hogy megszületett a megállapodás a 7 százalékos inflációkövető béremelésről novembertől, valamint 3 és 6 ezer euró közötti rendkívüli bónusz kifizetéséről minden munkavállalónak.  

A CGT - amely 10 százalékos fizetésemelést követelt, 7 százalékot az inflációra, 3 százalékot pedig a cég által az első félévben elkönyvelt 10,6 milliárd eurós nyereség igazságosabb elosztásaként - azonban éjszaka felállt a tárgyalóasztaltól és nem írta alá a megállapodást.

Élisabeth Borne miniszterelnök pénteken úgy vélte, hogy már érzékelhetők "a javulás jelei" az üzemanyag-ellátásban, miután az Esso-ExxonMobil dolgozói felvették a munkát.

Emmanuel Macron francia elnök szerda este úgy vélte, hogy a következő héten normalizálódhat a helyzet. Gazdasági elemzők szerint egy-két napon belül visszatérhet a nyugalom a töltőállomásokon, amelyeknek mintegy harmada küzd jelenleg ellátási problémákkal, s emiatt az autósoknak órákat kell várakozni a benzinkutaknál.

A BVA közvélemény-kutatóintézet pénteken közzétett felmérése szerint a franciáknak 37 százaléka támogatja a sztrájk folytatását, és kétharmaduk egyetért azzal, hogy a kormány nyomást gyakorolt a felekre a megállapodás érdekében.

A szakszervezetek ugyanakkor más ágazatokban keddre "általános sztrájkot" hirdettek az inflációkövető fizetésemelések érdekében. A legjelentősebb megmozdulást a vasúti és a párizsi tömegközlekedési dolgozók tervezik, így várhatóan jelentősek lesznek a fennakadások a közösségi és a vasúti közlekedésben.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....