safety car

Újra lesznek Aston Martinok a Forma-1-es versenyeken

2022.03.31.

Tavalyhoz hasonlóan a Mercedesek mellett minden második futamon a brit gyártó adja a biztonsági és az orvosi autót.

Az Aston Martin a 2022-es szezonban továbbra is szállít hivatalos biztonsági és orvosi autókat a Forma-1-re. A speciálisan előkészített Vantage és a DBX is az új, 2022-es Aston Martin Racing Green festésben pompázik, amely az Aston Martin istálló versenyautóján, az AMR22-esen is látható.

A nagy tapasztalattal rendelkező pilóta, Bernd Mayländer vezette Vantage biztonsági autó felszereltségét és futóműhangolását kizárólag erre a feladatra fejlesztette ki az Aston Martin gaydoni (Egyesült Királyság) főhadiszállásának mérnöki csapata, szorosan együttműködve az FIA-val.

A GT-versenyeken, köztük a Le Mans-i 24 órás versenyen részt vevő Vantage-ek üzemeltetése során szerzett tapasztalatokat felhasználva a Vantage Safety Cart a maximális sebességre és kezelhetőségre alakították át. A biztonsági autót külsőre a tetőre szerelt LED-es fénysáv, a karosszéria oldalára szerelt rádióantennák, és a LED-es hátsó rendszámtábla különbözteti meg a normál Vantage modellektől.

A Vantage Safety Car belsejében a vezető és az utas is hozzáférhet az FIA pályabírói rendszeréhez, amely a figyelmeztető zászlóknak megfelelő lámpákat jelenít meg, csakúgy, mint az F1-es autókban. Emellett kívül-belül telerakták kamerákkal is, hogy a nézők élőben lássák, mit csinál Mäylander a volán mögött.

A DBX orvosi autó 550 lóerős teljesítménnyel és 700 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik, ami mindössze 4,5 másodperc alatt gyorsítja ​​0-ról 100 km/h-ra, a végsebesség pedig 290 km/h. Kell is neki a tempó, hogy Dr. Ian Roberts-t, az FIA egészségügyi mentőkoordinátorát a lehető leggyorsabb a balesetek helyszínére tudja szállítani. Az orvosi autónak rengeteg felszerelést kell még vinnie, a tűzoltó készülékektől a defibrillátorig és egy nagy orvosi táskáig.

A Vantage-hez hasonlóan a DBX-et is az FIA által jóváhagyott versenyülésekkel és hatpontos biztonsági övvel látták el, de nem hiányzik belőle a pályabíró-rendszer és a tv-képernyő sem, így a doktor bent ülve, a boxutcában is pontosan láthatja, épp mi történik a versenyen.

A gyár szerint a DBX tavalyi F1-es szerepvállalása felbecsülhetetlen értékű adatokkal szolgált az Aston Martin járműdinamikai szakértői számára, amit az új DBX 707, a világ leggyorsabb luxus SUV-jának fejlesztésekor fel is használtak.

Az Aston Martin autók 12 idei F1-es futamon kapnak majd szerepet, kezdve a Forma-1 régóta várt visszatérésével a melbourne-i Albert Parkba, április második hétvégéjén.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.28
A nehézkes csöves vevőtől a multimédiás információs központig: az autórádió 100 év alatt újra és....
2022.06.28
Nyolc szakág 29 versenyzőjének támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-....
2022.06.28
Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok szerint májusban több mint 1,1 millió kerékpárost regisztráltak a....
2022.06.28
A Volkswagen vezérigazgatója felkészültnek tartja az autógyártó konszernt az átállásra a belsőégésű....
2022.06.28
A Magyar Közút kamerája rögzítette a német sofőr hajmeresztő balesetét. ..
2022.06.28
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a közlekedési járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a....
2022.06.28
Budapesten már május első felétől drágult a taxis tarifa, ezt a többi városban sem úszták meg az....
2022.06.28
Egy Audi A3 vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az....
2022.06.28
A külsőhöz csak finoman nyúltak hozzá, de megjelent egy új, 360 lóerős hibrid csúcsmodell a....
2022.06.28
A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a....