K+F

Ultramodern lézergravírozó gép segíti az oktatást-kutatást a Széchenyi István Egyetemen

2021.06.24.

Az oktatást, a kutatást és az Arrabona Racing Team hallgatói csapat munkáját is segíti az a rendkívül modern lézergravírozó gép, amely a győri Széchenyi István Egyetem és az EERS Hungary Kft. együttműködésének köszönhetően érkezett az intézménybe. A szoros kapcsolat kölcsönös előnyökkel jár a két fél számára.

A Széchenyi István Egyetem egyik stratégiai célja, hogy hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez, s ennek érdekében szoros kapcsolatokat alakít ki ipari szereplőkkel. Erre példa az EERS Hungary Kft.-vel létrejött együttműködés, amelynek keretében a budapesti székhelyű, Szlovákiában és Romániában is jelen lévő cég egy lézergravírozó gépet biztosított az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar Járműfejlesztési Tanszékének. A berendezést más tanszékek is igénybe vehetik.

Schweighardt Attila, Kovács Gergely és dr. Feszty Dániel a lézergravírozó géppel. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Feszty Dániel tanszékvezető, egyetemi docens elmondta: egy ilyen korszerű gép mind a gyakorlati oktatásból, mind az Arrabona Racing Team hallgatói csapat eszköztárából nagyon hiányzott eddig. Hozzátette: a cég rendkívül pozitívan állt a megkereséshez, azonnal felismerte a lehetőséget abban, amit az egyetemmel való partnerség jelent akár a kutatásban, akár más területeken.

Az együttműködés létrehozásában Kovács Gergely mesterszakos és Schweighardt Attila doktori iskolai hallgató játszott fontos szerepet. Kérdésünkre elmondták: a gép értéke a cég saját fejlesztésű szoftverével együtt meghaladja a 23 millió forintot. A berendezés részben az oktatást szolgálja – a gépészmérnök, valamint a járműmérnök alap- és mesterszakok tantárgyainak laborgyakorlatába kerül be –, de az egyetemi laborok és az Arrabona Racing Team munkáját is támogatja.

Az utóbbihoz példaként érdemes megemlíteni a sebességmérő szenzoroknál használt különleges és nehezen megmunkálható alkatrészek és anyagok vágását. Emellett kutatási célokra szintén használják a gépet, jelenleg a Belsőégésű Motorok és Járműhajtások Tanszék két témájánál: az egyik ilyen egyedi struktúrák kialakítása belső égésű motorok alkatrészein súrlódáscsökkentés céljából, a másik pedig motorblokkok hengeranyagainak koptatóvizsgálatához szükséges minták jelölése. Ezenkívül elektromágneses áramlási vizsgálatokhoz szükséges villanymotorok állórészeinek megmunkálására is használták már, s további más kutatási témák is lehetségesek. A kutatási, oktatási és egyéb munkafolyamatok közben a lézert szoftveres és technikai oldalról is igyekeznek majd optimalizálni a céggel közösen.

Az EERS Hungary Kft. optikai és főként lézereszközök fejlesztésével, gyártásával foglalkozik, amelyek leginkább marásra, gravírozásra és tisztításra használhatók – tudtuk meg Farkas István kereskedelmi igazgatótól.

A berendezést oktatási és kutatási célokra is használják. Felvételünkön Kovács Gergely. (Fotó: Májer Csaba József)

„Nem titkolt célunk volt együttműködésre lépni olyan egyetemmel, amely a műszaki képzések terén élenjárónak számít. Örülünk, hogy a Széchenyi István Egyetemmel tudtunk szoros kapcsolatot kialakítani, amely kölcsönös előnyökkel jár. Az intézmény rendkívül modern lézereszközt vehet igénybe mind az oktatásban, mind a kutatásban, cégünk számára pedig hasznosnak ígérkeznek a kutatások eredményei például új típusú anyagokkal, felhasználási módokkal kapcsolatban” – fejtette ki Farkas István.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

                                      

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....