autógyártás

Uniópárti a brit autóipar

2014.04.03.

A brit autóipari vezetők óriási többsége szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia. A KPMG üzleti tanácsadó cég szerdán tette közzé a Brit Járműgyártók és -kereskedők Szövetsége megbízásából elvégzett felmérésének adatait.

A Nagy-Britanniában honos autóipari vállalatok vezetőinek 92 százaléka szerint cégének üzletmenete szempontjából az lenne a legmegfelelőbb, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna. Mindössze 3 százalék vélekedett úgy, hogy vállalata a brit EU-tagság feladásával járna jobban. A felmérésbe bevont vállalatvezetők 75 százaléka szerint kifejezetten károsan hatna cégének közép- és hosszú távú kilátásaira, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök tavaly bejelentette, hogy ha a párt kormányon marad a 2015-ben esedékes választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli munkaerőmozgás szigorúbb szabályozásának igénye, akár számszerű korlátok formájában is.

A KPMG szerdán ismertetett felmérésének tanúsága szerint azonban a brit autóipari cégek vezetői éppen az EU-tagság legnagyobb előnyei között említették, hogy a munkaerő szabad áramlása révén a brit autógyártók és beszállítók tehetséges hazai és külföldi munkavállalók tömegéből egyaránt válogathatnak.

A KPMG a felmérés eredményét ismertető elemzésében külön hangsúlyozza, hogy a brit autóipar éves forgalma 60 milliárd font (22 ezer milliárd forint), az ágazattól 700 ezer nagy-britanniai munkahely függ, és az iparág adja a teljes brit áruexport 10 százalékát. A felmérésből kitűnik az is, hogy a brit autóipari export 49 százaléka más EU-gazdaságokba irányul.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a brit gazdaság egészére kiterjedő tanulmányában kimutatta, hogy az EU-piacok által felvett brit exporttól 4,2 millió nagy-britanniai álláshely függ; ez a teljes brit munkaerő-állomány 13,3 százaléka.

A CEBR elemzése szerint az EU-export közvetlenül 3,1 millió, közvetve további 1,1 millió brit munkahelyet tart fenn. Az uniós export által támasztott keresletből évente hozzávetőleg 211 milliárd font (78 ezer milliárd forint) bevétele származik a brit gazdaságnak; ez fejenként 3500 font (1,3 millió forint) jövedelmet jelent ebből a forrásból.

A brit EU-tagság megszűnésének kockázataira már külföldi kormányok is felhívták a figyelmet. A japán kormány nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint például már tavaly nyáron figyelmeztetést küldött Londonnak. A brit külügyminisztériumnak címzett hivatalos levélben, amely annak idején kiszivárgott a brit sajtóhoz, az állt, hogy akár 1300 japán cég is újragondolhatja brit érdekeltségeinek sorsát, ha Nagy-Britannia a jövőben "nem töltene be jelentős szerepet" az EU-ban.

A levélben Tokió felhívta a brit kormány figyelmét arra, hogy a brit gazdaságban jelenlévő japán vállalatok 130 ezer állást teremtettek, többet, mint bárhol másutt Európában

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....