Bosch

Vállalkozói Nap Hatvanban: jogszabály módosítást javasol a Bosch

2013.10.07.

A Robert Bosch Elektronika Kft. adott otthont a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Heves Megyei Vállalkozói Napok programsorozatának Hatvanban. Az október 4-én megrendezett szakmai nap keretében gyárbemutatásra és gyárlátogatásra valamint kerekasztal beszélgetésre invitálták az érintetteteket és az érdeklődőket.

A programon részt vett Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere, Dr. Bánhidy Péter a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke valamint Volker Schilling, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója. A szakmai road-show célja, hogy a társadalom figyelmét felhívja a megyében működő vállalkozások teljesítményére, gazdasági erejére, mindennapi működésük nehézségeire, ugyanakkor igényeire és céljaira.

Balról: Volker Schilling, Szabó Zsolt és Soltész Miklós.

A hatvani Bosch gyár és az Iparkamara szoros stratégiai együttműködése nem új keletű, évek óta szerveznek közös, a térség pályaorientációs törekvésekeit támogató programokat valamint a régiót érintő kutatásokban és felmérésekben is támogatják egymás munkáját. A pénteken zajló szakmai nap fontos momentumának számított az a kerekasztal beszélgetés, mely a megváltozott munkaképességű munkavállalók primer munkaerőpiacon történő tartós foglalkoztatásának témáját járta körül. A Bosch által kezdeményezett és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságával elindult együttműködés azt célozza, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását jogszabályi módosításokkal átláthatóbbá, ösztönzőbbé és könnyebbé tegyék a munkaadók számára is.

Fotó: Bosch

Volker Schilling gyárigazgató a kerekasztal beszélgetésen hangsúlyozta: „Az autóipari ágazatban nagyon fontos a rugalmasság, hiszen elengedhetetlen a megrendelések és a termelés időszakos ingadozására jellemző szempontok figyelembevétele is. A jelenlegi rendszer azonban erősen korlátozza a vállalat mozgásterét abban az esetben, amennyiben flexibilisen kíván munkaerőt foglalkoztatni, ugyanis az ilyen rendszerben alkalmazott munkaerőt a jelenlegi szabályozás nem ismeri el, így a cégek nem érdekeltek abban, hogy aktívan keressék ezt a munkavállalói réteget a munkaerőpiacon.”

Soltész Miklós kiemelte a nagyvállalatok kitüntetett szerepét abban, hogy felhívják a figyelmet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. „Közös célunk és érdekünk, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása induljon el Magyarországon, melyhez igyekszünk képzési, - forrás és szakmai támogatást is nyújtani. Ehhez szükség van arra a szemléletváltó gondolkodásra is, mely szerint a munka világába történő visszavezetés során nem az elveszett értékekre, hanem a meglévő képességekre koncentrálunk.“ – tette hozzá az államtitkár.

A kerekasztal beszélgetésen az előrelépést segítő megoldási javaslatok is elhangzottak. „Véleményem szerint ösztönzőleg hatna a vállalatokra az is, ha az állam a nem teljesülés szankcionálása mellett a teljesülést is értékelné és motiválná. A közvetlen ösztönzők mellett természetesen fontosak lehetnek azok az előkészítő lépések is melyek egy-egy speciális munkahely vagy szociális érzékenységű program költségeit ismernék el. Meggyőződésem, hogy a cégek így motiválttá válnának abban is, hogy aktívan keressenek a munkaerőpiacon, sőt kifejezetten erre a célcsoportra írjanak ki, teremtsenek munkaköröket.” – tette hozzá Volker Schilling.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.20
A magyar jet-ski válogatott tagjai előkelő helyről várják a péntektől vasárnapig zajló Magyar....
2024.07.20
Nem szépek. Sőt, némelyik kifejezetten csúf, de kedves darabjai az autótörténelemnek. ..
2024.07.20
A vállalat elektromos meghajtású, teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladásai 41....
2024.07.20
Kalle Rovanperä 15,7 másodperces előnyre tett szert a helyiek fordos kedvencével, Mārtiņš Sesksszel....
2024.07.20
Tippek a helytakarékos pakoláshoz. ..
2024.07.20
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő....
2024.07.20
A Lamborghini Köln most egy új szalonban köszönti a márka vásárlóit és barátait, és lenyűgöző....
2024.07.20
Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában....
2024.07.20
Az Apollo Tyres a háromszoros Formula–1-futamgyőztes Giancarlo Fisichellát kérte fel, hogy....
2024.07.20
A DataHouse pénteken közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon csaknem 457 ezer....