Aeroplex

Valós környezetben vizsgáztak a repülőgép-szerelő és műszerész diákok az Aeroplexnél

2023.05.31.

Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát középiskolai képzésben végzős 16 repülőgép-szerelő és műszerész diák az Aeroplex ferihegyi műszaki bázisán  - közölte az Aeroplex és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra (BKIK) kedden az MTI-vel.

A repülőgép-szerelői és műszerész duális képzést az országban egyedüliként nyújtó, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és a magyar vállalat valósítja meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve - írták a közleményben.

Az MTI érdeklődésére az Aeroplexnél elmondták: a vállalat a duális képzéshez szükséges gyakorlati helyszín kialakítására 180 millió forintot fordított, és fenntartása évente 5-6 millió forintba kerül.

A vállalatnál 715-en dolgoznak, a létszámot 100 fővel tervezik bővíteni az idén. Az Aeroplex a repülőgép-szerelő és műszerész szakmában az idén vizsgázott és jövőre végzős hallgatókat mind foglalkoztatni tudná, jelenleg mintegy 40 nyitott pozíciójuk van erre a területre, és egyre nagyobb igény mutatkozik repülőgép-szerelő és műszerész szakmunkásokra - tájékoztatott az Aeroplex.

A közlemény szerint az Aeroplex a gyakorlati képzés helyszíne mellett dedikált oktatói csapattal, oktatási anyaggal, valamint csúcstechnológiás tanműhellyel is segíti a növendékek oktatását. A BKIK felnőttképzési programjainak részeként az idén ősszel indul az Aeroplex-szel közösen kerék- és fékagy karbantartó, valamint repülőgépfestő képzés is - közölték. 

Az Aeroplex, a régió legnagyobb független karbantartó vállalata, Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei között található a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy 80 százaléka, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével és kisebb javítások elvégzésével.

Fotók: Aeroplex

Emellett évente 120-150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek elvégezzék az úgynevezett időszakos nagykarbantartást. A vállalat repülőgép berendezések és alkatrészek javításával is foglalkozik és a világ minden pontjáról kap megbízásokat.

Az állami vállalat tavalyi árbevétele 21,6 milliárd forint volt a 2021. évi 13,5 milliárd forint után - közölte az Aeroplex az MTI érdeklődésére. Nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. 2022-ben 960,5 millió forint adózott eredményt ért el az előző évi 901,4 millió forint után.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..