+

VW csoport: a Porsche tulajdonosa a Porsche tulajdonában

2023.10.16.

Bemutatjuk a Volkswagen (vagy Porsche) csoport szövevényes céghálóját!

Amikor 1960-ban az állami tulajdonú Volkswagen magánkézbe került, a német parlament hozott néhány törvényt, hogy fenntartsa az autóipar feletti ellenőrzést. Ezek a törvények lényegében kimondták, hogy minden olyan részvényes, aki több mint 20%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik (a kormány 20,1%-os részesedéssel rendelkezett), megvétózhat bármilyen határozati javaslatot. Ez biztosította a kormányzati ellenőrzést, és megakadályozta az ellenséges felvásárlás lehetőségét a jövőben.
 
Tehát nem fordulhatott elő, hogy egy befektető felvásárolja a vállalat 50,1%-át és így átveszi az irányítást, mert ahhoz 80% kellene, de az állam 20,1%-os tulajdonrésze miatt ez lehetetlen volt.
 
2005-ben a Porsche SE (Ferdinand Porsche alapító családjának tulajdonában lévő, az autóiparban befektetésekkel rendelkező német holdingvállalat) elkezdett részesedést szerezni a Volkswagen-csoportban, egészen addig, amíg mind a kormány, mind a Porsche vétójoggal nem rendelkezett, és 2006-ra a Porsche 25,1%-ot birtokolt.
 
2008 októberében, néhány évnyi készletgyűjtés és a felvásárlási szándékok tagadása után a Porsche SE bejelentette, hogy a VW részvényeinek 42,6%-át megszerezte, további 31,5%-ra szóló opciókkal. Azt mondták, hogy 75%-ra akarják növelni a részesedést, ami lehetővé tenné, hogy a VW AG készpénzállományát a saját könyveikbe vigyék.
Mindeközben viszont elkezdett tetemes adósság összegyálni a Porsche SE számára, akik erre azt a megoldást találták, hogy a Volkswagen 2012-ben megszerezte a Porsche AG-ban fennmaradó 50,1%-os részesedést, amely még nem volt a tulajdonában. Ez azt jelenti, hogy a Porsche AG most már teljes mértékben a Volkswagen AG tulajdonában van.
 
A Porsche SE (korábbi nevén Porsche Automobil Holding SE) azonban továbbra is önálló vállalatként létezik. Elsősorban a Porsche és a Piëch családok tulajdonában van, akik Ferdinand Porsche (a Porsche alapítója) leszármazottai.
A kormány még mindig birtokolta a 20,1%-ot, és azt mondta, hogy nem fogja eladni. Ugyanakkor közbeszólt az EU, és miután jelezték, hogy a 80%-os tulajdonrészt elváró törvény teljesen szembe megy az EU alapelveivel, így ezt visszavonta a német állam. Így tehát a Porsche SE, ami ekkorra már a Volkswagen AG 50,8 százalékát birtokolta, átvette az irányítást utóbbi felett.
Így tehát az történt, hogy míg a Porsche SE eladta a Porsche AG-t a Volkswagen AG-nak, ők megszerezték utóbbit, amit abból fizettek, hogy eladták a Porsche AG-t.
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....