e-mobilitás

A VW és a Mercedes üdvözli a belsőégésű motorok tervezett megszüntetését

2022.06.10.

A gyártók arra is reagáltak, hogy az Európai Parlament 2035-től betiltja a belsőégésű motorokat. A VW és a Mercedes elvileg megvalósíthatónak tartja a célt – írja az automobilwoche.de

 

A VW-csoport végrehajtható lépésnek tartja a belsőégésű autók új regisztrációjának 2035-től való betiltását, amelyre az EU Parlament is törekszik. Ez azt jelenti, hogy "ambiciózus, de elérhető célt" fogalmaztak meg - közölte csütörtökön Wolfsburg. Ilyen döntés már várható volt. "Az elektromobilitás felé fordulás visszafordíthatatlan. Ez az egyetlen ökológiailag, technológiailag és gazdaságilag ésszerű módja a belső égésű motorok lehető leggyorsabb cseréjének."

Wolfsburgban üdvözlik a döntést. Fotó: Volkswagen

Egyelőre a Volkswagen-csoport egésze a regionálisan eltérő keresleti feltételekre hivatkozva nem adott fix dátumot a belsőégésű motorok általános kivezetésére. Ez kritikát váltott ki a klímavédők részéről. A legnagyobb európai autókonszern egyes márkái azonban bejelentették, hogy lépésről lépésre és helyben kivonják a benzin- és dízeltechnológiát, és hamarosan már nem fejlesztenek új motorgenerációkat számukra.

A wolfsburgi központ szempontjából az uniós szintű politikai tervek immár „tervezési biztonságot jeleznek a vállalatok és a fogyasztók számára”. Jelenleg is intenzív tárgyalások folynak a káros nitrogén-oxidok kibocsátására vonatkozó új szabályokról – ezzel összefüggésben több autógyártó is figyelmeztetett a műszakilag irreális szabványokra vagy a vásárlók magas utókövetési költségeire.

A Volkswagen az elkövetkező években bővíteni kívánja az elektromos és hibrid járművek kínálatát. Több milliárdot terveznek, de egyes környezetvédelmi szervezeteknél az átalakítás nem megy elég gyorsan. Ráadásul a VW kizárólag az autók akkumulátortechnológiájára támaszkodik, az üzemanyagcellás technológiát például itt nem folytatják.

A csoport azt szorgalmazta, hogy az e-modellek bővülésével párhuzamosan gyorsan újjáépítsék a közlekedési rendszert. "Most fontos, hogy a politikai célokat megfelelő politikai intézkedések is alátámasszák minden tagállamban. Ide tartozik a megfelelő akkumulátorcella-ellátás, a töltési infrastruktúra sokkal gyorsabb bővítése és a felgyorsított energiaátállás."

A Mercedes is pozitívan áll hozzá

A Mercedes-Benz autógyártó is üdvözölte az EU Parlament azon döntését, hogy 2035-től elvileg kivezetik a belsőégésű motorokat. "2030-ra készen állunk arra, hogy teljesen elektromossá váljunk, ahol a piaci feltételek megengedik" - mondta a csoport külkapcsolati osztályának vezetője, Eckart von Klaeden csütörtökön a stuttgarti Német Sajtóügynökségnek.

A Mercedes is egyetért. Fotó: Mercedes

"Elvileg üdvözöljük a döntést" - mondta von Klaeden. "A döntés kötelezi a politikusokat a szükséges infrastruktúra biztosítására. A közlekedésben a klímavédelem sikerének döntő tényezője az újak elfogadása, nem pedig a hagyományos technológiák betiltása." A gyártó hét teljesen elektromos modellt kínál, és továbbiak is következnek.

A képviselők többsége szerdán megszavazta, hogy a következő évtized közepétől a gyártók csak olyan személygépkocsikat és kisteherautókat hozhatnak forgalomba, amelyek nem bocsátanak ki éghajlatra káros üvegházhatású gázokat. Mielőtt azonban egy ilyen szabályozás hatályba léphetne, a Parlamentnek még meg kell állapodnia az uniós államokkal - írja a német honlap.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....
2024.05.18
Az elmúlt évi tavaszi és téli tematikájú, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő....