újrahasznosítás

A VW megkezdi az akkuk újrahasznosításának kísérleti projektjét

2021.05.27.

A Konszern Salzgitterben nyitotta meg az első, elektromos járművek akkumulátorainak újrahasznosítására szolgáló üzemét. A projekt célja az értékes nyersanyagok – lítium, nikkel, mangán – alumíniummal, rézzel és műanyaggal zárt körben történő ipari újrahasznosítása, ezáltal pedig egy hosszú távon fenntartható 90% feletti újrahasznosítási arány elérése.

 

A salzgitteri üzem csak azokat az akkumulátorokat hasznosítja újra, amelyek már más célra nem alkalmazhatóak. Mielőtt újrahasznosítják, egy elemzés során megállapítják, hogy az akkumulátor még mindig elég erős-e ahhoz, hogy újrafelhasználható legyen a mobil energiatároló rendszerekben, mint például a rugalmas gyorstöltőállomásokban vagy a mobil töltőrobotokban.

 

 

A nagyobb mennyiségű újrafeldolgozás legkorábban a 2020-as évek végén várható. Az üzem kísérleti fázisra való méretezése évente legfeljebb 3600 akkumulátor-csomag újrahasznosítását teszi lehetővé, ami több, mint 1600 tonnának felel meg. A következetes optimalizálásnak köszönhetően a jövőben, nagyobb mennyiségek kezelésére is alkalmas lehet a rendszer.

Az újrahasznosítási folyamat nem igényel kohóban történő nagyolvasztást, a leszállítást követően az akkumulátorok mélykisütése után szétszerelik azokat. Az egyes komponenseket pedig aprítóban granulátummá őrölik, majd kiszárítják.

Az eljárás során az alumínium, a réz és a műanyagok mellet, értékes „fekete por” is keletkezik, amely az akkumulátorok fontos nyersanyagait, például lítiumot, nikkelt, mangánt, kobaltot és grafitot tartalmaz. Az egyes anyagok szétválasztását és feldolgozását hidrometallurgiai eljárásokkal – víz és vegyi anyagok felhasználásával – viszik véghez az erre szakosodott partnercégek.

 

 

,,Ennek következtében a régi akkumulátorcellák alapvető komponensei új katódanyag előállításához is felhasználhatóvá válnak. A kutatások alapján megállapítottuk, hogy az újrahasznosított akkumulátor-alapanyagok ugyanolyan hatékonyak, mint az újak. A jövőben a feldolgozásból kinyert anyagokkal kívánjuk támogatni az akkumulátorcellák gyártását. Mivel az akkumulátorok és a megfelelő nyersanyagok iránti kereslet drasztikus ütemben fog emelkedni, minden gramm feldolgozott anyagot újra tudunk hasznosítani különböző termékekben” – mondta Mark Möller, a Műszaki fejlesztés és E-mobilitás üzletág vezetője.

 

 

P.D. – Ő.P.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Forrás: 
https://www.greencarcongress.com/2021/01/20210130-vwgc.html

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.20
A magyar jet-ski válogatott tagjai előkelő helyről várják a péntektől vasárnapig zajló Magyar....
2024.07.20
Nem szépek. Sőt, némelyik kifejezetten csúf, de kedves darabjai az autótörténelemnek. ..
2024.07.20
A vállalat elektromos meghajtású, teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladásai 41....
2024.07.20
Kalle Rovanperä 15,7 másodperces előnyre tett szert a helyiek fordos kedvencével, Mārtiņš Sesksszel....
2024.07.20
Tippek a helytakarékos pakoláshoz. ..
2024.07.20
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő....
2024.07.20
A Lamborghini Köln most egy új szalonban köszönti a márka vásárlóit és barátait, és lenyűgöző....
2024.07.20
Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában....
2024.07.20
Az Apollo Tyres a háromszoros Formula–1-futamgyőztes Giancarlo Fisichellát kérte fel, hogy....
2024.07.20
A DataHouse pénteken közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon csaknem 457 ezer....