Németország

VW, Porsche, BMW és Mercedes: az autógyártók keleten is a 35 órás munkahét felé

2022.10.31.

Az IG Metall véleménye szerint a kelet-németországi autógyártók jó úton haladnak, amikor a munkaidőt a nyugatiakhoz igazítják. Ennek megfelelő megállapodások vannak a VW-vel, a Porschével, a BMW-vel és a Mercedes-szel.

 

Porsche Macan Lipcsében. Fotó: Porsche

Az IG Metall véleménye szerint a kelet-németországi fém- és villamosipari vállalatok jó úton haladnak a munkaidő nyugati szinthez igazítása terén. Körülbelül egy évvel a munkaadókkal kötött megfelelő keretmegállapodás után a szakszervezet mostanra "kikényszerítette a munkaidő fokozatos 35 órára csökkentését a fém- és villamosipari társult vállalatoknál Berlinben, Brandenburgban és Szászországban tagjaink csaknem 80 százalékánál. " – mondta Irene Schulz körzeti menedzser.

A legújabb példa a Siemens. Az IG Metall szerint a technológiai csoport hét berlini, chemnitzi és lipcsei telephelyén október 1-je óta egy órával kevesebbet dolgoznak az alkalmazottak. „2024 októberében a heti munkaidő 36 órára, 2026 októberében 35 órára csökken” – áll a közleményben.

Fokozatosan 35 órára csökkentik a munkaidőt

"Időközben szakaszos terveket vezettünk be, amelyek szerint a munkaidőt 35 órára csökkentjük a kerület összes nagy telephelyén és minden nagyvállalatánál" - mondta Schulz. A harmonizáció útjáról a Siemens mellett immár az olyan autógyártóknál is megállapodtak, mint a VW, a Porsche vagy a BMW, illetve a  Mercedes.

A szakszervezetek és a munkaadók évtizedek óta harcoltak a keleti 35 órás munkahétért a fém- és elektromos iparban. Mindkét fél csak tavaly nyáron talált megoldást – a berlini, brandenburgi és szászországi kerületek kollektív szerződéseinek nyitózáradéka formájában. Azóta a vállalatok és a munkavállalók képviselői vállalati szinten megállapodtak a munkaidő fokozatos 35 órára történő csökkentéséről.

Mindeközben Szász-Anhalt, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Türingia tartományokban is ugyanez a vagy ehhez hasonló szabályozás érvényesül. Türingiában tavaly júniusban hoztak ilyen döntést. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
Döbbenetes tragédia történt ma hajnalban Ausztriában, az A1-es autópályán St.Pölten közelében.....
2023.01.28
Benzinválság, ajtónkon dörömbölő recesszió, szankciók, ukrajnai háború és koronavírus-járvány ide....
2023.01.28
A neves, tapasztalt Yamaha Maco Racing Team színeiben indul az idei hosszú távú, azaz endurance....
2023.01.28
Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az elektromos meghajtású járművek az európai piacon:....
2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....
2023.01.27
És hogyan befolyásolja a fűtés az üzemanyag-fogyasztást?   ..