Volvo Cars

Akkumulátor útlevél: világelső a Volvo

2024.06.08.

2027 februárjától minden, az Európai Unióban eladott autóban kötelező lesz az akkumulátor útlevél, mégis nagy a csend körülötte.

Kép: Európai Unió

Egyelőre nem sok szó esik az „EV battery passportról”, azaz szabadfordításban a villanyautók akkumulátor útleveléről, pedig 2027 februárjától kötelező lesz ilyennel rendelkeznie minden, az Európai Unióban eladott elektromos autónak. Ahogy annó arról volt híres a Volvo, hogy mindenkinél komolyabban vette a biztonságot, a villanyos átállás során arról tesznek tanúbizonyságot, hogy mindenkinél korábban vezetnek be újításokat. Így a világon elsőként a Volvo EX90 nagyméretű villanyos SUV kap akkumulátor útlevelet, három évvel annak kötelezővé tétele előtt.

Hogy mi is az akkumulátor útlevél? Egy olyan adatbázis, ami rögzíti egy adott akkumulátor csomag nyersanyagainak, komponenseinek származását, a bennük található újrahasznosított anyagok arányát, és így az akksi ökolábnyomát. A Volvo ehhez a brit Circulor startup cég segítségét kérte, akik egyfajta blokklánc technológia segítségével figyelik a beszállítók tevékenységét. Állításuk szerint mintegy öt éven át dolgoztak a technológián, amibe nem csak a Volvo, de a Jaguar-Land Rover és a BHP is befektetett – utóbbi a világ egyik legnagyobb kitermelője.

Mivel 2030-tól a Volvo is elkötelezte magát a teljes villanyos átállásra, ezért fontos volt számukra jóval idő előtt felkészülni az akksi útlevél szabályrendszerre. Mi több, a Volvo szerint aki most nem kezd el dolgozni a technológián, az könnyen lemaradhat. A Circulornak is komoly fejtörést okozott, hogy miként követhetnék le minden alkatrész származását és termelésük körülményeit, ugyanis eddig erre nem volt szükség ilyen szinten az autóiparban. Rendszerük mégis képes lekövetni egy akkumulátor életútját a bányától egészen az autóig, a beszállító havi áramszámláján át egészen addig, hogy a felhasznált energia mekkora része származik megújuló energiából.

A Volvo EX90-en bevezetett útlevél friss információval szolgál majd az adott autó akkumulátor élettartamára vonatkozóan is, ami fontos tényező lehet a használtautók értékének megállapításakor. Ezek az információk ráadásul a sofőrajtóra ragasztott QR kód segítségével könnyedén kiolvashatóak lesznek.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....