elektromos átállás

Az elektromos autók iránti lanyhuló kereslet felülírja az átállási stratégiákat

2024.05.12.

Az elektromos autók iránti kereslet közelmúltbeli csökkenése arra készteti az autógyártókat, hogy felülvizsgálják a távlati elektromos stratégiáikat és célkitűzéseiket. Ilyen tendencia figyelhető meg a többi között a GM-nél és a Stellantisnál is.

A General Motors felülvizsgálja az elektromos jövő iránti elkötelezettségét a Cadillac luxusmárkája esetében. Míg korábban a vállalat azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig a Cadillac teljes modellpalettáját átállítja elektromos hajtásra, a vállalat vezetőinek legutóbbi nyilatkozatai már rugalmasabb megközelítést sugallnak. Nem zárják ki, hogy az elektromos és benzines modellek még jó néhány évig egymás mellett fognak létezni, legalábbis hasonló szellemben nyilatkozott a minap John Roth, a Cadillac alelnöke.

Ennek megfelelően, bár 2030-ra minden szériát kínálnának elektromos hajtással, alternatívaként továbbra is elérhetők lennének benzinmotorokkal felszerelt autók is.  Az Automotive News idézi a Cadillac szóvivőjének sokatmondó nyilatkozatát, miszerint "a benzinmotoroktól való átállás lassabb lehet a vártnál".

A 14 márkát számláló Stellantis, sok más autógyártóhoz hasonlóan ugyancsak késleltetné az elektromos átállásra vonatkozó ambíciózus terveit, és a változó piaci igényekhez igazítaná a stratégiáját. A világ negyedik legnagyobb járműipari konszernje eredetileg ugyancsak azt tervezte, hogy egyes modelleket kizárólag elektromos hajtásláncokkal kínál majd, de az elektromos járművek iránti lassúló globális kereslet miatt alternatív hajtásláncokat is fontolgat. A minap a Stellantis csoport vezetői is hangosan gondolkodtak azon, hogy bizonyos modelleket hagyományos belsőégésű motorokkal kínálják az elektromosok alternatívájaként.

A Stellantis már meg is tette az első lépéseket: újból benzin- és dízelmotorokkal is kínálja a kisteherautó-sorozatait, a Citroën Berlingót, a Peugeot Riftert és a Fiat Doblót. A szóban forgó autók személygépkocsi-változatait a közelmúltban még kizárólag elektromos hajtással forgalmazták. A Peugeot a múlt hónapban jelentette be, hogy a Travellerek dízelmotorjait beépítik a Stellantis közepes méretű teherautóinak személygépkocsis változatába, amelyeket eddig ugyancsak kizárólag elektromos hajtással kerültek fortalomba.

Az elektromos átállás lassulásának másik példája az ugyancsak Stellantis csoporthoz tartozó Jeep, amely a hibrid hajtásláncokra helyezi a hangsúlyt, és olyan modelleket kínál, mint például az Avenger, amelyet elektromos és benzines hajtásláncokkal is ellát.  A hamarosan megjelenő modelleket, például a Jeep Recon és a Wagoneer S-t, amelyeket eredetileg csak elektromos motorral terveztek felszerelni, most átkonfigurálják benzinmotorosra.

A sikeres stratégiaváltás kulcsát jelentheti az adaptálható platformok fejlesztése, amelyek elektromos és belsőégésű motorok elhelyezésére egyaránt alkalmasak. Ez a megközelítés biztosítja a gyártók számára a rugalmasságot, hogy gyorsan reagálhassanak a változó piaci dinamikára, miközben változatos modellválasztékot biztosítanak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..