Motoros Borok Útja Rallye

Badacsonytól Boglárig robog a II. Motoros Borok Útja Rallye

2017.05.31.

A rómaiak talán nem is gondolták, mekkora hagyományt, kultúrát és értéket teremtettek azzal, hogy az I. században lefektették a bortermelés alapjait. A Balaton körüli területek egykor egybefüggő borvidéket képeztek, ebből alakult ki Magyarország hét borrégiójának az egyike. A következő sorokban bemutatjuk azt a hármat, ahol a II. Motoros Borok Útja Rallye két keréken látogatást tesz, a Badacsonyitól egészen a Boglári Borvidékig.

A Balatoni borrégió összesen 32 ezer hektáron öleli körül a magyar tengert, ezen pedig közel 11 ezer hektárnyi szőlőterület fekszik. Egyik ikonikus tagja a vulkanikus hegyekkel körbevett Badacsonyi borvidék, ami a Balaton közepénél helyezkedik el. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre. Egyediségének köszönhetően 2013-ban nemzeti értékként beválasztották a Magyar Értéktárba, ahonnan már csak egy lépés a Hungarikum cím. A fehérboros vidék legelterjedtebb fajtája az Olaszrizling. Az egyre nagyobb számú családi pincészetek gyökereikre alapozva, a modern kori technológiát előtérbe helyezve igyekeznek megalkotni a jobbnál jobb boraikat. A II. Motoros Borok Útja Rallye badacsonyi állomása Sipos Borház, a Fischer Borászat, továbbá a motorok elkanyarodnak a Szent György-hegyi Hóbor Pincészethez is.

Ugye ismerős a táj?

A Balaton-felvidéken emberek százai estek már szerelembe első látásra. Nem csoda, hiszen a nyüzsgő strandoktól alig néhány kilométerre csendes, békés falvakat találunk, ahol sok népi hagyomány, mesterség, régi használati tárgy és épület őrzi a múlt szépségeit. A Káli-medence éghajlatát tekintve a mediterrán hatás jellemző, sok-sok napsütéssel. A borvidék minden fontosabb szőlőhegye erdők gyűrűjében fekszik, ami jellegzetes mikroklímát biztosít számukra, a nyári melegeket esténként hűvösebb erdei hangulat váltja fel, így a savak, gyümölcsös zamatok szépen megőrződnek a szőlőkben. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint (Hungarikum) és a Sárga muskotály, a Balatonedericsi-Lesencei körzetben a Pinot Blanc, a Cserszegi körzetben a Nektár. Az Akan Lesencetomaji Szőlőbirtok és Borászat, a Nagy és Nagy Borászat, valamint a Csali Szőlőbirtok ígéretes állomása a pünkösdi motoros élménytúránknak.

Négy keréken tavaly már felfedezte a csapat a Balatoni Borrégió kiemelkedő pincészeteit

„Volt idő, hogy egész télen csopakit ittam, egy kicsit sárgásrózsaszín pezsgő italt, amely bámulatra méltó arányérzékével állott az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a csopaki. Ilyen egzakt, kétszerkettő-négy bor ez. Az almádi kedveli a könnyű ebédeket és a délutáni alvást. A füredi a romantikus. Az arácsi bájos és egyszerű. A dörgicsei valamennyi között a leghuncutabb.” – Hamvas Béla A Bor filozófiája című művénél nincs összecsengőbb a Balatonfüred-Csopaki borvidék jellemzésére. Az idei verseny résztvevői a tüzes füredi borokkal felvértezve indulnak tovább a visszafogottabb, de annál kecsesebb csopaki borok irányába, a meglátogatott pincészetek között üdvözölhetjük a Canter Borházat, a Lídia Borházat, a Gelléri Pincészetet, valamint a Koczor Pincészetet.

Balaton, borok, élmények, szépségek - ezek jellemzik a Magyar Borok Útja Rallye programsorozatot

Ne maradjon le a II. Motoros Borok Útja Rallye legfrissebb híreiről és kulisszatitkairól! Kövesse naponta többször frissülő rovatunkat az Autószektoron, és tartson velünk az Autószektor és a Magyar Borok Útja Rallye Facebook oldalán!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Vendégem Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.03.30
Az új, villamosított GSe modellekkel minden eddiginél egyszerűbben összehozható a....
2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....