Motoros Borok Útja Rallye

Badacsonytól Boglárig robog a II. Motoros Borok Útja Rallye

2017.05.31.

A rómaiak talán nem is gondolták, mekkora hagyományt, kultúrát és értéket teremtettek azzal, hogy az I. században lefektették a bortermelés alapjait. A Balaton körüli területek egykor egybefüggő borvidéket képeztek, ebből alakult ki Magyarország hét borrégiójának az egyike. A következő sorokban bemutatjuk azt a hármat, ahol a II. Motoros Borok Útja Rallye két keréken látogatást tesz, a Badacsonyitól egészen a Boglári Borvidékig.

A Balatoni borrégió összesen 32 ezer hektáron öleli körül a magyar tengert, ezen pedig közel 11 ezer hektárnyi szőlőterület fekszik. Egyik ikonikus tagja a vulkanikus hegyekkel körbevett Badacsonyi borvidék, ami a Balaton közepénél helyezkedik el. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre. Egyediségének köszönhetően 2013-ban nemzeti értékként beválasztották a Magyar Értéktárba, ahonnan már csak egy lépés a Hungarikum cím. A fehérboros vidék legelterjedtebb fajtája az Olaszrizling. Az egyre nagyobb számú családi pincészetek gyökereikre alapozva, a modern kori technológiát előtérbe helyezve igyekeznek megalkotni a jobbnál jobb boraikat. A II. Motoros Borok Útja Rallye badacsonyi állomása Sipos Borház, a Fischer Borászat, továbbá a motorok elkanyarodnak a Szent György-hegyi Hóbor Pincészethez is.

Ugye ismerős a táj?

A Balaton-felvidéken emberek százai estek már szerelembe első látásra. Nem csoda, hiszen a nyüzsgő strandoktól alig néhány kilométerre csendes, békés falvakat találunk, ahol sok népi hagyomány, mesterség, régi használati tárgy és épület őrzi a múlt szépségeit. A Káli-medence éghajlatát tekintve a mediterrán hatás jellemző, sok-sok napsütéssel. A borvidék minden fontosabb szőlőhegye erdők gyűrűjében fekszik, ami jellegzetes mikroklímát biztosít számukra, a nyári melegeket esténként hűvösebb erdei hangulat váltja fel, így a savak, gyümölcsös zamatok szépen megőrződnek a szőlőkben. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint (Hungarikum) és a Sárga muskotály, a Balatonedericsi-Lesencei körzetben a Pinot Blanc, a Cserszegi körzetben a Nektár. Az Akan Lesencetomaji Szőlőbirtok és Borászat, a Nagy és Nagy Borászat, valamint a Csali Szőlőbirtok ígéretes állomása a pünkösdi motoros élménytúránknak.

Négy keréken tavaly már felfedezte a csapat a Balatoni Borrégió kiemelkedő pincészeteit

„Volt idő, hogy egész télen csopakit ittam, egy kicsit sárgásrózsaszín pezsgő italt, amely bámulatra méltó arányérzékével állott az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a csopaki. Ilyen egzakt, kétszerkettő-négy bor ez. Az almádi kedveli a könnyű ebédeket és a délutáni alvást. A füredi a romantikus. Az arácsi bájos és egyszerű. A dörgicsei valamennyi között a leghuncutabb.” – Hamvas Béla A Bor filozófiája című művénél nincs összecsengőbb a Balatonfüred-Csopaki borvidék jellemzésére. Az idei verseny résztvevői a tüzes füredi borokkal felvértezve indulnak tovább a visszafogottabb, de annál kecsesebb csopaki borok irányába, a meglátogatott pincészetek között üdvözölhetjük a Canter Borházat, a Lídia Borházat, a Gelléri Pincészetet, valamint a Koczor Pincészetet.

Balaton, borok, élmények, szépségek - ezek jellemzik a Magyar Borok Útja Rallye programsorozatot

Ne maradjon le a II. Motoros Borok Útja Rallye legfrissebb híreiről és kulisszatitkairól! Kövesse naponta többször frissülő rovatunkat az Autószektoron, és tartson velünk az Autószektor és a Magyar Borok Útja Rallye Facebook oldalán!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....