gumiabroncs

A BMW elsőként kínál fenntartható abroncsot a plug-in hibrid X5 alatt

2021.05.26.

A bajor prémiummárka az autógyártó vállalatok közül elsőként teszi elérhetővé ügyfelei számára a Pirelli új, FSC-igazolt, természetes gumit és műselymet tartalmazó gumiabroncsát, amelyet 22” méretben kínál a hálózatról tölthető Sports Activity Vehicle modellhez.

A BMW Group egyre szélesebb körben terjeszti ki fenntarthatóságot éltető tevékenységeit, amelynek részeként most az első autógyártó vállalatként kínál ügyfeleinek igazoltan fenntartható forrásból származó, természetes gumit és műselymet tartalmazó, faalapú anyaggal megerősített gumiabroncsokat. A 22” méretben kínált abroncsokat a vállalatcsoport idén augusztustól exkluzívan szerzi be a Pirellitől és teszi elérhetővé a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X5 xDrive45e modellhez.
 
A gumiültetvények művelését, illetve a természetes gumi és műselyem összetett beszállítói láncát az erdőségek fenntartható felhasználásának biztosítására létrehozott, független Forest Stewardship Council (FSC) szigorú szabványainak való maradéktalan megfelelés igazolja.
 
– Prémium autógyártó vállalatként arra törekszünk, hogy irányt mutassunk a fenntarthatóság és a felelősségvállalás terén. 2015 óta elkötelezettek vagyunk a természetes gumi egyre szélesebb körű termesztése és megmunkálása, valamint beszállítói hálózatunk egyre nagyobb átláthatósága mellett. Iparágunk számára úttörő innováció az igazolt forrásból származó, természetes gumit tartalmazó gumiabroncsok használata, amellyel segítünk megőrizni bolygónk biológiai sokszínűségét és erdőségeit, ellensúlyozva a klímaváltozás – mondta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.
 
A természetes gumi számos hétköznapi használati tárgy meghatározó alapanyaga, például a gumicsizmák és a matracok is nagymértékben ebből készülnek. A világ természetesgumi-termesztésének és –művelésének több mint 80 százalékáért világszerte mintegy hatmillió kistermelő felel, akik a trópusi öv úgynevezett „gumisávjában” egyenként 1-2 hektár méretű farmokon, változó körülmények között termesztik a természetes gumit. A legfőbb kihívás, hogy ezen kistermelők globális szinten egységes, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is egyre szigorúbb körülményeknek megfelelve műveljék ültetvényeiket. A természetes gumi messze legnagyobb százalékát a gumiabroncs-iparág hasznosítja, amelyben kimagasló rugalmassága és tartóssága okán a természetes gumi jóformán pótolhatatlan alapanyagnak számít.
 
Független szervezetként a Forest Stewardship Council (FSC) világszerte elismert, létfontosságú intézményként működik, környezetvédelmi szempontból megfelelő, társadalmilag elfogadott és gazdaságilag életképes termelési és megmunkálási megoldásokkal biztosítva az erdőségek fenntartható felhasználását. A szervezet, amelynek kicsi címkéje jól ismert a fa- és papíriparban, a természetes gumiból készült termékek előállítása során is maradéktalanul betartatja szigorú szabványait.
 
Az új, 22” méretű Pirelli P ZERO ∗ gumiabroncs a világon elsőként nyerte el az FSC hőn áhított címkéjét. Az egyesült államokbeli Rome városában működő gyárában a Pirelli ehhez kizárólag FSC-igazolt forrásból származó, természetes gumit és műselymet dolgoz fel. A gumiabroncsok innen a BMW Group 370 kilométerre fekvő, spartanburgi gyárába kerülnek, ahol felkerülnek a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X5 alá. A gumiabroncs nevében található ∗ motívum jelzi, hogy a termék a BMW Group menetteljesítményekkel szemben támasztott legszigorúbb követelményeinek is maradéktalanul megfelel, beleértve az alacsony gördülési ellenállást és az alacsony zajszintet is.
 
– A fenntartható mobilitás már jóval az utak előtt, a nyersanyagoknál elkezdődik. A világ első FSC-igazolt gumiabroncsával a Pirelli ismét bebizonyította, hogy a hosszú távú fenntarthatóság egyre nagyobb kihívásainak leküzdése mellett éppúgy elkötelezett, mint az innovatív anyagok és a csúcstechnológiás gyártási folyamatok kifejlesztése mellett. Bolygónk érdekében továbbra is befektetünk fenntartható növekedésünkbe, hiszen tudjuk, hogy ez üzleti szempontból is létfontosságú számunkra – fogalmazott Giovanni Tronchetti Provera, a Pirelli fenntarthatósági és jövőbeni mobilitási részlegének vezetője.
 
– Az új, FSC-igazolt Pirelli gumiabroncs fontos mérföldkő a természetes forrásból származó gumi gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontokat egyesítő értékláncában. Fontos lépés ez a természetes gumi hosszú távon fenntartható értékláncának megteremtése felé vezető úton, amelynek mentén mérsékeljük az erdőségek kiirtását és támogatjuk a klímaváltozás elleni harcot – tette hozzá Jeremy Harrison, az FSC International piacokért felelős igazgatója.
 
Az első, természetes gumit és műselymet tartalmazó gumiabroncsok alkalmazásával a BMW Group új fejezetet nyit fenntarthatóságot éltető tevékenységeiben. 2019-ben a vállalatcsoport a legnagyobb gumiabroncs-gyártó vállalatokkal, nem-kormányzati szervezetekkel, gumigyártókkal és felhasználó partnerekkel közösen elindította a Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) névre keresztelt kezdeményezést, amelybe a kistermelőket is bevonta. A GPSNR elkötelezett a természetesgumi-termelés és –művelés társadalmi és környezetvédelmi körülményeinek javítása, illetve szabványosítása, valamint a fenntarthatóság népszerűsítése mellett. A kezdeményezés résztvevői igyekeznek meggátolni az erdőségek kiirtását és minden korábbinál átláthatóbbá tenni a természetes gumi beszállítói láncát. A GPSNR mellett már körülbelül 100 tag köteleződött el. Ők a világ természetesgumi-piacának mintegy 50 százalékáért felelősek.
 
GPSNR-tevékenységei és beszállítóival való szoros együttműködései mellett a BMW Group a természetes gumi beszállítói láncában jelentkező fenntarthatósági mutató folyamatos javításán is megállás nélkül dolgozik. A müncheni központú vállalatcsoport egyre szélesebb körben terjeszti ki ezen tevékenységeit azzal a céllal, hogy folyamatosan bővítse a fenntartható forrásból származó természetes gumit kínáló beszállító partnerei hálózatát.
 
A BMW Group a BMW X5 xDrive45e modell teljes életciklusát környezetvédelmi iránymutatóként, hosszú távon fenntartható módon állítja elő és menedzseli – a nyersanyagok kiválasztásától, kitermelésétől és beszerzésétől kezdve, a gyártási hálózaton és a felhasználói háttérszolgáltatásokon keresztül, egészen az újrahasznosításig. Hagyományos európai villamosenergia-hálózatról töltve a BMW X5 xDrive45e mintegy 40 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki teljes életciklusa alatt, mint a BMW X5 xDrive40i modell. Kizárólag megújuló energia alkalmazásával ez az arány hozzávetőlegesen 70 százalékra nő. A BMW X5 xDrive45e modell egyetlen feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolsága a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint 77-88 kilométer.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....