amerikai autók

Ezért szerettem az USA-ban autózni

2020.02.19.

Country zene, szívómotor és a nagy Amerika 9. rész. A cikksorozat utolsó részében összefoglaljuk amerikai tapasztalatainkat, felhozunk néhány pozitív és követendő példát a kinti autózásból, illetve áttekintjük az eddig megszületett utazós beszámolókat is.

Hol is kezdjem? Mosolyogva és előítéletekkel érkeztem, és rengeteg tapasztalattal távoztam. Ezektől – a köznyelvben butábbnak tartott – amerikaiaktól vajon tényleg lehet tanulni? Lehetetlen összefoglalni az összes ingert, élményt és tapasztalatot egy írásban. Mert hogy annyi van belőlük. Azt hiszem, nemcsak emberi, de forgalmi szinten is udvariasabbá váltam.

Kint természetes volt, hogy betartod a sebességlimitet, hogy működik a zipzár elv, hogy nagyon vigyázol a gyalogosokra, hogy nem parkolsz tilosban, és még sorolhatnám. Valahogy más vérmérséklettel vezetnek az USA-ban, amire nagyon irigyek lehetünk. Emellett több olyan közlekedési szabály is akad, amelyek itt Európában is könnyebbé és biztonságosabbá tehetnék az autózást.

Majdnem elkanyarodtam a teli pirosnál jobbra Budapesten, szirénázó mentőt látva már ösztönösen lehúzódva lefékeztem, autópályán beljebb soroltam, ha a leállósávon állt egy jármű, és persze hülyének éreztem magam mindenhol betartva a limitet. Az álomból még idő lesz felébredni, viszont máris íme pár okosság, amit nagyon fogok hiányolni. Forgalommal szemben felhajtani az autóútra? Az eltérő színű jobb- és baloldali útfestésnek köszönhetően kint még nehezebb volt ilyen komoly hibát véteni, mert tábla nélkül is tudta az ember, mi merre egyirányú.

A magyar rendőrség elég friss Pofátlan(tan)ítási akciójának közepébe belecsöppenve máris mintha egy fokkal jobb lenne a helyzet, mint volt. A 2018-as és 2019-es szörnyű hazai statisztikák és minden hétvégére jutó halálos balesetek után remélhetően sikeres lesz a rendőrség egyre keményebb fellépése.

Többet nem fogok a zuhany alól autót beindítani pár percre, hogy felfűtsön, illetve az üléshűtést is hiányolom majd a nyáron – például az új 3-as BMW-hez nem elérhető extra, bezzeg kint egy olcsó és már koros luxusautóban benne van. Minden kisebb és szűkebb, ritka az osztott pályás haladás, és valahogy azok a masszív és szívómotoros csodák is csak távoli szép emlékként élnek majd tovább.

A Country zene, szívómotor és a nagy Amerika cikksorozat eddigi részeiben beszámoltunk az első amerikai autós benyomásokról, megvizsgáltunk néhány különböző közlekedési szabályt, megpróbáltunk fényt deríteni a pickup-őrületre, nekivágtunk autóval New Yorknak, csináltunk amcsi jogsit, vettünk használt autót odakint és persze koptattunk egy keveset a Vegasba vezető nevadai aszfaltból.

Country zene, szívómotor és csodálatos Amerika!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.05
Megérkezett az amerikai SUV európai igényekhez igazodó, frissített változata, amely már az FCA....
2020.06.05
Az önvezető járművek megjelenése és közúti elterjedése idővel biztosan bekövetkezik. Ebből adódóan....
2020.06.05
A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint továbbra is csaknem hetven éve nem mért....
2020.06.05
Jánvári Zsolt szerint a a Forma-1-es csapat jövő hétfőn kezdi meg a felkészülést a július elején....
2020.06.05
A Magyarországon is piacvezető pickup vadonatúj, 204 lóerős dízelmotort kapott. ..
2020.06.05
Az FIA ETCR Digital Racing Challenge első versenyét kétszeres Európa-bajnokunk nyerte. ..
2020.06.05
A benzines és dízel autókra nem jár támogatás, az elektromosokra viszont kétszer annyi, mint eddig....
2020.06.04
Korlátozásmentesen lehet utazni péntektől Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be....
2020.06.04
A Hyundai Motor közzétette az új Santa Fe első fényképeit és videóit. A Hyundai szabadidőjármű....
2020.06.04
Gyulay Zsolt szerint Magyarország minden szempontból felkészült arra, hogy július 19-én televízión....