autó

Fejben felkészülten várják a telet a magyar autósok

2013.10.17.

Az autóvezetők többsége használ téli gumiabroncsot a hideg idő beköszöntével, azonban az emberek több mint fele nem sokat költ autójára a biztonság érdekében, derül ki a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület közösen készített felméréséből.

„Az eredmények alapján úgy tűnik, egyre több autós tartja fontosnak a megfelelő abroncshasználatot. Szeretnénk, ha ez az elméleti tudás a gyakorlatban is visszaköszönne” – értékelte az online kutatás eredményét Morenth Péter, a HTA ügyvezető elnöke.

A magyarországi gépjármű tulajdonosok gumiabroncs-használati szokásaira kereste a választ egy online felmérés keretében a Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület.

A kutatás eredménye szerint szinte valamennyi megkérdezett autós (a válaszadók 99%-a) ismerte a téli és a nyári gumiabroncsok közötti különbséget. A felmérésben résztvevők 94%-a használt már vagy jelenleg is tervez téli abroncsokat használni. A nem reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezett autósok döntő többsége (92%) tudja, hogy 7 Celsius-fok alatt kell lecserélni a nyári gumiabroncsokat télire. Azonban a válaszadók több mint fele (52%) az autó értékének csupán 1-2%-át fordítaná biztonságnövelő kiadásokra.

„Bár az autósok meglepően jól informáltak a megfelelő gumiabroncs-használati kérdésekben, a gyakorlatban is örvendetes lenne, ha megfelelő időben, megfelelő minőségű abroncsokkal látnák el járműveiket” – mondta el Morenth Péter, a HTA ügyvezető elnöke. „Erre már csak azért is szükség van, mert a felmérésünkből jól látszik, hogy a válaszadók 82%-a szerint a téli gumiabroncs általános használatával jelentősen csökkenthetők lennének a közúti balesetek” – tette hozzá az elnök.

A biztonságosabb közúti közlekedés érdekében szeptemberben írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület. A két szervezet a jövőben több közös közlekedésbiztonsági kampányt is indít, elsősorban a tudatos járművezetői magatartásra, a megfelelő gumiabroncs-választásra és a nem megfelelő abroncshasználat esetleges következményeire hívják majd fel az autósok figyelmét.

A Magyar Gumiabroncs Szövetségről (HTA)

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. A szövetség elsődleges küldetése, hogy képviselje a gumiabroncs iparági szereplők törvényes érdekeit Magyarországon. A HTA - a nemzeti és európai versenyszabályok folyamatos figyelemmel kísérése mellett - segíti a hazai gyártókat és nagykereskedőket abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncsgyártással és - felhasználással kapcsolatos törvények, hazai és európai uniós szabályozások megfelelő szakmai felügyelet mellett készüljenek el. A szervezet általános célja, hogy a gumiabroncs iparról és a gyártott termékekről minél több hasznos ismeretet adjon át a lakosság számára, tájékoztassa az iparági szereplők tevékenységéről a gazdasági és politikai élet résztvevőit, valamint hogy hozzájáruljon egy megfelelő és globálisan is versenyképes jogi és szabályozási környezet kialakításához.

A szövetség iparági háttere

Hazánkban hét gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli, egyben ők képezik a HTA tagságát, és első számú vezetői alkotják a szervezet elnökségét. A gumiabroncs iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, közvetve több mint 15 ezer fő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 365 milliárd forint volt.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..
2022.01.27
A holland DSM is jelezte részvételét a májusi magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n,....
2022.01.27
Kiderült, milyen problémákkal kell szembenézniük az orosz autósoknak az ukrán válság miatt. ..
2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....