autó

Fejben felkészülten várják a telet a magyar autósok

2013.10.17.

Az autóvezetők többsége használ téli gumiabroncsot a hideg idő beköszöntével, azonban az emberek több mint fele nem sokat költ autójára a biztonság érdekében, derül ki a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület közösen készített felméréséből.

„Az eredmények alapján úgy tűnik, egyre több autós tartja fontosnak a megfelelő abroncshasználatot. Szeretnénk, ha ez az elméleti tudás a gyakorlatban is visszaköszönne” – értékelte az online kutatás eredményét Morenth Péter, a HTA ügyvezető elnöke.

A magyarországi gépjármű tulajdonosok gumiabroncs-használati szokásaira kereste a választ egy online felmérés keretében a Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület.

A kutatás eredménye szerint szinte valamennyi megkérdezett autós (a válaszadók 99%-a) ismerte a téli és a nyári gumiabroncsok közötti különbséget. A felmérésben résztvevők 94%-a használt már vagy jelenleg is tervez téli abroncsokat használni. A nem reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezett autósok döntő többsége (92%) tudja, hogy 7 Celsius-fok alatt kell lecserélni a nyári gumiabroncsokat télire. Azonban a válaszadók több mint fele (52%) az autó értékének csupán 1-2%-át fordítaná biztonságnövelő kiadásokra.

„Bár az autósok meglepően jól informáltak a megfelelő gumiabroncs-használati kérdésekben, a gyakorlatban is örvendetes lenne, ha megfelelő időben, megfelelő minőségű abroncsokkal látnák el járműveiket” – mondta el Morenth Péter, a HTA ügyvezető elnöke. „Erre már csak azért is szükség van, mert a felmérésünkből jól látszik, hogy a válaszadók 82%-a szerint a téli gumiabroncs általános használatával jelentősen csökkenthetők lennének a közúti balesetek” – tette hozzá az elnök.

A biztonságosabb közúti közlekedés érdekében szeptemberben írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület. A két szervezet a jövőben több közös közlekedésbiztonsági kampányt is indít, elsősorban a tudatos járművezetői magatartásra, a megfelelő gumiabroncs-választásra és a nem megfelelő abroncshasználat esetleges következményeire hívják majd fel az autósok figyelmét.

A Magyar Gumiabroncs Szövetségről (HTA)

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. A szövetség elsődleges küldetése, hogy képviselje a gumiabroncs iparági szereplők törvényes érdekeit Magyarországon. A HTA - a nemzeti és európai versenyszabályok folyamatos figyelemmel kísérése mellett - segíti a hazai gyártókat és nagykereskedőket abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncsgyártással és - felhasználással kapcsolatos törvények, hazai és európai uniós szabályozások megfelelő szakmai felügyelet mellett készüljenek el. A szervezet általános célja, hogy a gumiabroncs iparról és a gyártott termékekről minél több hasznos ismeretet adjon át a lakosság számára, tájékoztassa az iparági szereplők tevékenységéről a gazdasági és politikai élet résztvevőit, valamint hogy hozzájáruljon egy megfelelő és globálisan is versenyképes jogi és szabályozási környezet kialakításához.

A szövetség iparági háttere

Hazánkban hét gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli, egyben ők képezik a HTA tagságát, és első számú vezetői alkotják a szervezet elnökségét. A gumiabroncs iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, közvetve több mint 15 ezer fő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 365 milliárd forint volt.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.09
Nehéz volt bejutnia a Fehér Ház flottájába, mert több amerikai elnök szerint úriemberhez méltatlan....
2022.08.09
Júliusban 205.911 személygépkocsit szereltek fel először rendszámmal, ami 12,9 százalékos csökkenés....
2022.08.09
A 2021-es baleseti statisztikák történelmi mélyponton zártak. 2022 első öt hónapjában azonban ismét....
2022.08.09
Pátkai Zsolt autóipari beszállítóként pontosan tudja, mi a különbség minőség és minőség között.....
2022.08.09
A legendás, Can-Am enduro és cross motorok születésének ötvenedik évfordulójára, a márka visszatér....
2022.08.09
Az elektromobilitás a nehéz gazdasági helyzet és a globálisan akadozó ellátási láncok ellenére is....
2022.08.09
A legelsőtől egészen az RS 6 legújabb generációjáig – Stephan Reil már a kezdetektől nagyban....
2022.08.09
Izgalmas csomagot dolgozott ki városi szabadidőjárművéhez a Toyota. A Yaris Cross GR Sport a Toyota....
2022.08.09
A Ferrari 23 555 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Az ok: fékproblémák szinte minden....
2022.08.09
Henry Ford már autógyártás korai éveiben felismerte, a komplexitás nem tesz jót a gyártási....