közlekedébiztonság

Ferenc pápa is támogatja a halálos közúti balesetek visszaszorítását

2017.02.03.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) is magához a pápához fordult, hogy támogatást kérjen a halálos és súlyos kimenetelű közúti közlekedési balesetek számának csökkentéséhez. A pápa nagyon fontosnak tartja a közlekedésbiztonság fejlesztését, ezért szívesen fogadta a szervezet vezetését Vatikánban.

Közlekedésbiztonsági rovatunkban rendszeresen beszámolunk az Európai Unió közlekedésbiztonságának fejlesztését zászlajára tűző, ebben a minőségében az EU vezetőinek döntéseit támogató Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC – European Transport Safety Council) tevékenységéről. Ezúttal is egy érdekes kezdeményezését mutatjuk be a szervezetnek, melynek keretében Antonio Avenoso nem máshoz fordult támogatásért, mint személyesen Ferenc Pápához.

Antonio Avenoso, az ETSC ügyvezetője fog kezet Ferenc pápával, Avenoso mellett Francesca Podda, az ETSC projekt menedzsere (fotó: ETSC.eu)

2016. november 9. emlékezetes pillanat a közlekedésbiztonság történelmében. Ezen a napon találkozott ugyanis az ETSC ügyvezetője Ferenc Pápával, hogy beszámoljon neki a közúti balesetekről. A halálos és a súlyos közlekedési balesetek ugyanis családok millióit érintik Európa- és Világszerte, így különös odafigyelést és folyamatos odafigyelést igényelnek azok részéről, akik bármilyen formában tenni tudnak ezek ellen a tragédiák ellen.

Avenoso elmondta: „Óriási megtiszteltetés volt találkozni Ferenc pápával. A halálos közlekedési balesetek és a súlyos sérüléses balesetek emberek millióinak életét törik derékba vagy keserítik meg. Bízunk benne, hogy Őszentsége bátorítására az emberek és a politikusok jobban odafigyelnek majd a balesetek megelőzésére, elkerülésére.”

A tények alátámasztják az Avenoso által elmondottakat. Bár a tavalyi záró adatok még nem állnak rendelkezésre, a 2015-ös adatok is elég sokkolóak. Európa közútjain 26 ezren veszítették életüket közúti közlekedési balesetben, Világszerte pedig 1,25 millióan. A súlyos sérültek száma ennél nagyságrendekkel magasabb. Ezek statisztikáinak pontos vezetésére egyébként éppen az ETSC adott javaslatot, ahogy azt mi is megírtuk. Az EU célkitűzéseinek megfelelően 2020-ig ismét szeretnék felére csökkenteni a közúti közlekedési balesetek számát. 2015-ben az ENSZ a Fenntartható Fejlesztési Céljai között is ugyanezt tűzte ki a zászlajára, de a szervezet ez irányú törekvései világszintre kiterjednek. Figyelemre méltó, hogy a közúti halálozások 90%-a a visszamaradott országokat érinti, melyeknek útjain a világ összes járművének kevesebb mint a fele közlekedik.

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa kiáll a közlekedésbiztonság – társadalmi szinten kiemelkedő fontosságú – ügye mellett. Őszentsége tavaly januárban személyes audiencia keretében fogadta Jean Todt FIA elnököt, aki egyúttal az ENSZ közúti biztonságért felelős nagykövete is. Todt fontos kihívásként jellemezte a közlekedésbiztonság fejlesztését, melyért az országok kormányainak és közösségeinek is kiemelt prioritásként kell kezeniük. Véleménye szerint először hatékony közlekedési szabályozásokat kell bevezetni.

Jean Todt, a FIA elnöke és az ENSZ közúti biztonsági nagykövete is egyeztetett Őszentségével a közlekedésbiztonságot érintő fontos kérdésekben (kép: fia.com)

A FIA küldöttsége akkor bemutatta Ferenc pápának Luc Besson, a francia kultuszfilmek atyjaként (Taxi, Ötödik elem, Léon a profi, stb.) emlegetett világhírű filmrendező alkotását, melyet a FIA Save Kids Lives globális közlekedésbiztonsági programjához készített. A kisfilm a gyermekek biztonságos közlekedésére hívja fel a figyelmet. A megfogalmazott üzenet önmagában is elgondolkodtató: nap-mint nap 1,8 Millliárd gyermek közlekedik iskolába és onnan haza, ám közülük 500-an ezt nem élik túl…

Luc Besson világhírű francia filmrendező megrendítő rövidfilmje a FIA Save Kids Lives közlekedésbiztonsági kampányához (kép: youtube)
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ A VIDEÓ!

Őszentségét olyannyira megfogta a #SaveKidsLives kezdeményezés, hogy ő maga is aláírta a nyilatkozatot. Jean Todt így nyilatkozott a találkozóról: „Hálásan köszönjük Őszentségének, hogy időt szánt arra, hogy a közlekedésbiztonság fontos kérdéskörével foglalkozzon. A közúti közlekedési balesetek kétségkívül korunk egyik legnagyobb kihívását jelentik számunkra Világszinten. Az aránytalanságok szembetűnőek az elmaradott országok, valamint a védtelen közlekedők (gyalogosok, kerékpárosok, gyermekek, stb.) tekintetében egyaránt. Ferenc Pápa támogatásáról biztosított bennünket a #SaveKidsLives kampányban, és ez a támogatás egészen biztosan nagyon sok ember figyelmét irányítja majd rá arra, hogy minden egyes nap 500 gyermek veszíti életét közúti közlekedési balesetben. Számunkra pedig azért különösen fontos őszentsége támogatása, mert így mi is sikerrel küzdhetünk tovább azért, hogy ezeknek a tragédiáknak elejét vegyük prevenciós tevékenységeinkkel.”

Ferenc Pápa a #SaveKidsLives egyik rendezvényért imádkozott már a síbalesetet szenvedett Michael Schumacherért is (kép: ndtv.com)

A sors fura fintora, hogy míg a Ferenc pápa figyelmét sikerült felkelteni biztonságos közlekedés iránt, január 20-án pénteken késő este, Vatikántól alig 500 kilométerre szenvedett tragikus balesetet egy magyar gimnazistákat szállító turistabusz az A4-es autópályán. A baleset megrendítette a magyar közvéleményt – így az Autószektor szerkesztőségét is –, Orbán Viktor miniszterelnök január 23. hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el. A tragédia részleteiről mi is beszámoltunk. Az Autósszektor szerkesztősége osztozik a hozzátartozók fájdalmában.

A tragikus balesetet szenvedett magyar turistabusz az olaszországi A4 autópályán Verona közelében (forrás: Autószektor)

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.28
Ketten haltak meg abban a balesetben, amely a 6-os főúton történt Százhalombattánál csütörtök....
2021.01.28
Meghalt egy ember, aki autójával teherautónak ütközött a 6-os főúton Százhalombattánál csütörtök....
2021.01.28
Testkamerát kapnak a BKK jegyellenőrei. A MÁV-nál már bevált a testkamerák alkalmazása az....
2021.01.28
Ez fájdalmas lesz! Ez a véleményük az orosz autósoknak azzal kapcsolatban, hogy idén tavasztól új....
2021.01.28
Az 1980-as évek első felének szintjére zuhant tavaly a brit autóipar termelése, elsősorban a....
2021.01.28
Három percen belül két szerencsétlenül járt autóshoz riasztották a tűzoltókat éjfél utén nem sokkal....
2021.01.27
Minden évben összegyűjtik, hogy mely autók cseréltek a legtöbb pénzért gazdát a Bonhams aukciókon,....
2021.01.27
Robert De Niro és John Boyega is szerepel a Netflixnek készülő The Formula című autóversenyzős....
2021.01.27
Andrei Pijet Kanadából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.01.27
Kiszűrték a gyorshajtókat a 4. számú főúton, a napi rekordot egy 90 km/óra helyett 177 km/óra....