elektromobilitás

Frankfurti Körkép – (2. rész)

2020.01.17.

Az autóipar útkereséséről szólt az előző cikk, most pedig a kiállításon látott elektromos és hibrid hajtásláncok kerülnek előtérbe. Az elektromotor elhelyezkedése és teljesítménye különféle lehet, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is.

 

Az autógyártók első eldöntendő kérdése, hogy milyen feszültségszinten működjön az elektromos rendszer. Az 50 V-os rendszerek előnye, hogy nem számítanak nagyfeszültségűnek, így jóval kevesebb előírás vonatkozik rájuk, mint a narancssárga szigeteléssel ellátott vezetékekkel szerelt rendszerekre. Hátrányuk viszont a kisebb teljesítmény, ezáltal kisebb rendszer-hatásfok. Az elektromotorok teljesítményének növelése kisebb tömegnevekedéssel jár, ha a feszültséget növeljük. A motor és a váltómű közé épített elektromotok viszonylag kis helyet foglalnak, de nagy teljesítménnyel tudnak fékezni és gyorsítani.

 

 

A ZF 8 fokozatú automata váltójába épített elektromos segédhajtás 350 V-os hálózati feszültségen üzemel, így 160 kW a teljesítménye, míg a CO2-kibocsátást több, mint 95 g/km-rel csökkenti a menetcikluson. A váltó különlegessége, hogy nem csak a motor, hanem a teljesítmény-elektronika is a házon belül kapott helyet, így kívülről csak a narancssárga vezetékek árulkodóak. 50 V-os feszültség esetén a motor alig 30 k teljesítményű lenne, a CO2-kibocssátás-csökkentés pedig alig 15 g/km-t. A mai CO2-csökkentést hajszoló világban ez nagy eredménynek számít. Mindemellett a teljesítményelektronika a váltóházba integrált, így nem foglal többlet helyet a motortérben.

 

 

A tisztán elektromos hajtás területén is sok újdonságot találni a kiállításokon. A Valeo-Siemens, melynek egyik gyára Veszprémben található, hamarosan szériagyártásban szereli a 300 kW teljesítmény feletti, 400 V-os hálózati feszültségű elektromos hajtásrendszerét, ami magában foglalja az elektromotort, a teljesítmény-elektronikát és a hajtóművet.

 

 

A kompakt méret miatt a legtöbb elektromos hajtáselrendezés keresztmotoros lehet, így nincs szükség kardántengelyre és a differenciálmű is integrálható az elektromotor és hajtómű egységbe.

 

 

Az kitűnik, hogy szerkezetileg a tisztán elektromos hajtáslánc a legegyszerűbb, a jelenlegi európai szabályozások szeirnt a legtisztább, és teljesítményben is felveszi a versenyt a belső égésű motorokkal. A kérdés csak az, hogy meddig tartható fenn az a szabályrendszer, ami zéró károsanyag-kibocsátással számol egy 2 tonnás jármű esetében, ami 4 másodperc alatt gyorsít 100 km/h sebességre.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.29
A 2009-es Forma-1-es világbajnok brit jó kapcsolatot ápol honfitársával. ..
2022.01.29
A nyíregyházi rendőrök egy videót is közzétettek az akcióról. ..
2022.01.29
Be akart sorolni a teherautójával oda, ahol nem volt elég hely. ..
2022.01.29
Minden eddiginél több, 16 futamot rendeznek az elektromos együléses versenyautókat felvonultató....
2022.01.29
..
2022.01.29
Meglátogatta a kórházban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyik vezetője azt a nőt, akit a....
2022.01.29
A Toyota a japán űrügynökséggel együttműködve egy olyan járművön dolgozik, amely a Hold felszínének....
2022.01.29
A német iparvállalatok teljes rendelési könyvekkel vágnak neki 2022-nek – igaz, nagy....
2022.01.28
Az autóipar mélyreható, gyors átalakulásának illusztrációja a Tevva áruterítő tehergépkocsi, hiszen....
2022.01.28
Miközben 2021-ben történelmi mélypontra estek vissza az európai újautó-eladások, a Toyota növelni....