fék

A hazai autósok fele vészhelyzetben csődöt mondana

2013.12.01.

A magyar autósok 79 százaléka nem tudja, hogyan kell vészfékezni váratlan akadály felbukkanásakor, 52 és 54 százalékuk a defekt és a kisodródás esetén alkalmazandó szabállyal sincs tisztában – derült ki a Generali Biztosító friss kutatásából. A vezetési hibák miatt különösen sok baleset történik a jeges utakon, a tavalyi évben például több mint 11 ezer baleseti kárt regisztrált a biztosító a téli szezonban. A Generalinál köthető kötelező biztosításhoz kínált kiegészítő szolgáltatásokkal azonban ilyen esetekben mostantól a saját védelmükről is gondoskodhatnak az autósok.

Autóvezetési szokásokról és alapismeretekről kérdezte a jogosítvánnyal rendelkező felnőtt lakosságot a Generali Biztosító reprezentatív, 1200 fős felmérésében. A kutatásból kiderült, a 18-59 évesek több mint felének (63%) családja rendelkezik személygépkocsival: a megkérdezettek felének egy, míg 13%-ának háztartásában több autó is található. A kutatás során vezetéstechnikai kérdéseket is feltettek, ám ezek nagyobb részére csak kevesen tudtak helyesen válaszolni. Érdekesség, hogy míg átlagosan a férfiak 61%-a válaszolt helyesen, addig a nők esetében ez az arányszám csak 31% volt.

A rendszeresen autót vezető felnőttek leginkább azzal voltak tisztában, mit kell tenniük jeges úton való megcsúszáskor, 85% adott helyes választ a kapcsolódó kérdésre. Alig akadt azonban olyan válaszadó, aki ismerte volna a vészfékezés szabályát, és az autópályán bekövetkező defekt esetében is a megkérdezettek kevesebb, mint fele (48%) tudná, mit kell tennie. Majdnem ugyanennyien (46%) voltak csak tisztában azzal, hogyan kell helyesen ellenkormányozni kisodródáskor, és csupán a válaszadók 36%-a tudná helyesen felmérni a szükséges féktávolságot egy veszélyhelyzetben.

„A kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy sajnos a balesetek elkerüléséhez szükséges vezetéstechnikai ismereteink sok esetben hiányosak. Pedig egy veszélyesebb szituációban mindez akár életeket is menthet, ezért minden autósnak érdemes legalább elméleti szinten tisztában lennie a helyes megoldásokkal. Az természetesen már csak gyakorlással és a megfelelő rutinnal érhető el, hogy egy valódi vészhelyzetben is egyből helyesen tudjunk dönteni” – mondta Albert Péter, a drivingcamp Hungary vezető vezetéstechnikai trénere.

Vezetéstechnikai tippek – A biztonság tanulható!

  • Vészfékezés: a kuplungpedál lenyomása mellett rúgó mozdulattal lépjen a fékpedálra!
  • Ha jeges úton megcsúszik autója, azonnal vegye le a lábát a gázról, és helyes ellenkormányzással próbálja meg stabilizálni a járművet!
  • Ha nagy sebességnél, például az autópályán defektet kap, a kuplungpedál lenyomása mellett a kormányt két kézzel fogva várja meg, míg az autó lelassul, majd húzódjon leállósávba.
  • Ha egy éles kanyarban hirtelen kisodródik, a kormánykereket abba az irányba tekerje, amerre az autó hátulja kisodródott.
  • Mindig vezessen óvatosan és körültekintően: elegendő csak egy másodpercre oda nem figyelni, ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, amely alatt egy súlyos baleset is bekövetkezhet.

„A hiányos vezetéstechnikai tudás különösen veszélyes lehet a téli időjárás miatt megváltozott útviszonyok közepette. A Generali tavaly a téli hónapokban több mint 11 ezer káresetet regisztrált, mely összesen 3,5 milliárd forintnyi kárkifizetést jelentett. Ha tisztában vagyunk a képességeinkkel és azzal, mit kell tenni vészhelyzetben, számos baleset elkerülhető. De felkészülhetünk azokra az esetekre is, amelyeket nem lehet kivédeni. A Generali kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása mellé kínálja Önvédelem biztosítását, mellyel az autósok saját védelmükről is gondoskodhatnak azokban az esetekben is, amikor ők okozták a balesetet. Ráadásul a Generalinál megkötött kötelező mellé az idei évben már ingyenesen jár a gépjárműben ülők balesetbiztosítása, mely egy komolyabb ütközésnél segítséget jelenthet” – mondta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

További információk:

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Jeep 99.255 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Oka: hibás szoftver – írja az auto-motor-....
2021.11.27
Az olasz pilóta közel 40 év versenyzés után akasztja szögre a bukósisakot, az utolsó versenye....
2021.11.27
Mindössze fél évvel azután, hogy megjelent a német piacon, a Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. év....
2021.11.27
December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is....
2021.11.27
Az autóipar ismét vonzóbbá válik munkáltatóként Németországban. Közvetlenül elöl: a Porsche.  A....
2021.11.27
Alkohol hatása alatt közlekedett autójával az a 21 éves férfi, aki balesetet szenvedett, majd....
2021.11.27
A Győri Balett premierjén jelentették be az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díj idei....
2021.11.27
A Bridgestone Csoport és a Michelin Group közösen veszi fel a kesztyűt az újrahasznosított ipari....
2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....