Aston Martin

Hiperautókkal parádézott az Aston Martin Genfben

2019.03.29.

1200 Forma 1-es lóerő egy autóban? Ez a brit márka nagyon érti a dolgát. Először villantottak 4 új koncepciót egy autószalonon. Megvan a fejlődési ütemterv, kőkeményen hozzák a számokat, és új vizekre evezve még szélesebb lesz termékportfóliójuk. Példa értékű az Aston Martin eltökéltsége és lendülete.

Andy Palmer, CEO

Az Aston Martin Lagonda genfi standja számos újdonságot rejtegetett. A selyem lepedők alatt több olyan modell is megbújt, amelyek a márka fejlődésének ütemtervében fontos szerepet tölt be, hiszen új kategóriába vág bele velük a márka – a hiperautók világától kezdve a SUV-okon át a luxus elektromos járművekig.

Aston Martin DBX

Az Aston Martin és a Red Bull Forma 1-es partnersége révén születhettek meg ezek az új hiperautók. Köztudottan remek formát, alacsony tömeget képesek hozni a világszinten első szimulációs technológiát birtokló Red Bull gépei. Ehhez társult az Aston Martin ízlésbeli és gyártási tapasztalata. Az összefonódás azért is különösen érdekes és fontos, mert a Brexit okozta bizonytalanságok miatt több gyártó - például a BMW, a Ford, a Nissan, a Toyota és a Honda is – jelentősen csökkenti, áthelyezi vagy megszűnteti a brit helyszínű gyártást, hatalmas érvágást okozva ezzel a szigetország gazdaságának.

Vagyis, a két angol cég versenypályán nyújtott teljesítménye és a drága pénzen kifejlesztett versenytechnológia hétköznapi életbe való átültetése nemcsak a vállalatoknak, de végső soron országuknak is nagyon-nagyon fontos. Az új modellekhez és az elektrifikált jövőképhez kapcsolódóan az Aston Martin 700 új munkahelyet teremt az Egyesült Királyságban, ahol brit termékeket készítenek és fejlesztenek hazai szakértelemmel – mindezt külön kihangsúlyozták a standon. S noha a szintén angol McLaren konkurenciát kap a far-középmotoros autók szegmensében, a világpiacon eggyel több brit termékcsalád kap majd helyet a „leglegebb” négykerekűek kategóriájában.

Lagonda All-Terrain Concept

A brit motorsport vérvonal erősítésére az Aston Martin támogatja a fiatal tehetségek felfedezését. A nemzeti motorsport egyesület 200 ezer fontos fődíjú elismeréséhez a márka is hozzájárul az idei évtől, és a legeredményesebb pilótát szeretettel várják saját tesztbázisukra szimulátoros próbákra. Ezzel a lépéssel nemcsak a márka népszerűsége és utánpótlásának felvirágoztatása növekszik, hanem a brit motorsport is erősödik. Továbbá, a Londoni Értéktőzsdén (LSE) immáron jegyzik az Aston Martin Lagondát, amely 30 év viszonylatában nagy eredmény a brit autógyártók történetében.

Mivel a jövő mobilitási képét tekintélyes mértékben az elektrifikáció határozza meg, ezért a zéró emissziós Lagonda almárka egy SUV és egy szedán modellel örvendezteti majd meg vásárlóit 2022-ben és 2023-ban.

Aston Martin Valkyre

Ahogyan az autókínálat egyik végletében a luxus SUV-ok találhatók, úgy a másik végletben ezek a far-középmotoros hiperautók. Vagyis a jelenleg tesztfázisban lévő DBX szabadidő-autó későbbi, idei bemutatója mellett ezeket az ütős koncepciókat is leleplezte az Aston Martin a 2019-es Genfi Autószalonon.

Sorrendben haladva az „egyre butább” modellek következnek majd, egyre inkább megszelidítve az F1-es technikát bonyolultságát és teljesítményét tekintve, végül utcán is használható sportautók szintjére hozva.

Aston Martin Valkyre

Az Aston Martin Valkyre egy 1176 lóerős hipergép. A Red Bull Forma 1-es technológát csomagolt egy hétköznapibb négykerekűhöz kissé hasonló köntösbe. A csúcsnyomaték 900 Nm! A 6,5 literes, V12-es, 1990-es évek csúcsblokkjaira emlékeztető motort a Cosworth készítette, amely legendás név a versenysportból lehet sokak számára ismerős.

AM-RB 003

A tiltás lenyűgöző, 11 100-as fordulatszámnál jelentkezik. A hibrid rendszer könnyű akkumulátorcsomagját a horváth Rimac szállítja, így ez a cég a Pininfarina 400 km/óra feletti száguldásra képes, elektromos szupergépe mellett egy újabb érdekes projektben kapott szerepet. A V12-es benzinmotor és a hibrid rendszer 160 plusz lóereje és 280 Nm-es nyomatéka révén egy igazi versenyautó születhetett, amelynek a hátrányos, emissziós gyengeségei kiküszöböltek.

A Red Bull Advanced Technologies és az Aston Martin Lagonda harmadik közös szupergyereke az AM-RB 003, amely 500 darabos szériája képezi a hidat a csúcstechnológia és az utcai variánsok szintje között. Ebben már turbós, V6-os motor dolgozik, és szintén hibrid az erőforrás.

AM-RB003

Az érzéki és nagy jelentőséggel bíró Vanquish név ezen a McLarenekre emlékeztető, utcai szuperautón köszön vissza. A far-középmotoros kínálat „legbutább”, de utcán használható tanulmánya új, az Aston Martin által fejlesztett V6-os, turbós benzinmotort kap majd. Gyártása 2022-ben kezdődik.

Aston Martin Vanquish Vision Concept

Az Aston Martin 7 új modellt dob piacra 7 év alatt. Ebből már három itt van köztünk az új DB11, a Vantage és a DBS Superleggera személyében, s idén érkezik a DBX luxus SUV. Az elkövetkezendő években ezeken a hiper-szuper tanulmányokon alakítanak majd, illetve a Lagonda almárka elektromos modelljei is színre lépnek. Az Aston Martin és a Red Bull közös munkája nemcsak hatalmas szenvedélyről és kőkemény üzleti tervekről szól, hanem sikere egyben kulcsfontosságú lesz a brit autóipar és gazdaság számára.

Aston Martin Vanquish Vision Concept

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.02
Nissan Navara alapokon próbál szerencsét a hazánkban most terjeszkedő Dongfeng, noha bemutatkozásuk....
2024.03.02
Elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177....
2024.03.02
A mikroprocesszor prototípusa új rekordot állított fel. ..
2024.03.02
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet....
2024.03.02
A két rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai a levegőből is figyelték a közlekedőket....
2024.03.02
Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek....
2024.03.02
Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű....
2024.03.02
A német konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének....
2024.03.02
A sunderlandi üzem leáll a második generációs Nissan Leaf gyártásával, és megkezdi a felkészülést a....
2024.03.02
Az MKIF tájékoztatása szerint két alkalommal is megesett az elmúlt időszakban, hogy szembe mentek....