járműsport

A Hungarian Motorsport Academy versenyzője, Kovács Bálint két hetedik helyet szerzett a Red Bull Ringen

2023.08.08.

Nem zárta a kegyeibe a hétvégi időjárás a Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyzőit. Sajnos akadt olyan verseny, amit az időjárási viszonyok miatt törölni is kellett. Kovács Bálint és Varga Martin a Red Bull Ringen küzdött az elemekkel, Csomós Miklós, Herczig Patrik és László Martin versenyének pedig egy tragikus esemény vetett véget.

AUTÓSPORT

A HUMDA Országos Rally Bajnokság negyedik futamán, a 29. Veszprém Ralin kivételesen Csomós Miklós is rajthoz állt, rajta kívül László Martin, és Herczig Patrik képviselte a HMA színeit. A verseny sajnos nem tartott sokáig, miután az első, kislődi gyorsasági szakaszon a Nemes Csaba-Nemes Richárd kettős autója fának csapódott, a versenybalesetben pedig a pilóta, Nemes Csaba a helyszínen életét vesztette. A tragikus eseményt követően a versenyt a rendező megállította. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Hungarian Motorsport Academy őszinte részvétét fejezi ki Nemes Csaba közvetlen családjának, barátainak, sporttársainak.

 

Belgiumban folytatódott a Rallycross Európa-bajnokság, ahol az RX1-es kategóriában Benyó Máté állt rajthoz. A háromhetes nyári szünetben jó néhány fejlesztés is belekerült a Peugeot 208 ERX-be, amivel Máté versenyez, így a fiatal pilóta bizakodva várhatta a hétvégét. Az első nap végén a 8. helyen állt, majd vasárnap következhetett az elődöntő. A rajtnál sajnos nem ment minden simán, és Máté visszaesett a mezőny végére, majd a 4. körben a meghibásodott turbó miatt ki kellett állnia a versenyből, így a döntőbe jutás ezúttal nem sikerült, végül összesítésben a 10. helyen zárta a belgiumi fordulót.

Krepcsik Áron sorozatban a negyedik hétvégéjén ült gokartba, ezúttal a csehországi Trinecben található Steel Ringen. A nemzetközi CEE Rotax Max Challenge versenyén a bajnokságot magabiztosan vezető Áron újfent remekelt: egy gyengébben sikerült időmérés után az elődöntőbe már a 2. lett, majd ezt az eredményét megismételte a döntőben is, az esőben megrendezett szuperdöntőben pedig már a győzelmet is sikerült megszereznie egy rendkívül szoros versenyben.

Zsebő Marcell a bajnokság harmadik helyéről várhatta a ROK Cup Italy versenyét Franciacortában. A 28 fokos napsütésben Marcell ezúttal a középmezőnnyel versenyzett a Mini kategóriában, a döntőben öt pozíciót javítva végül a 13. lett.

MOTORSPORT

Fotó: HUMDA

A Német Gyorsasági Motorosbajnokság (IDM) spielbergi fordulóján Kovács Bálint esőben, és száraz körülmények között is próbára tehette a tudását a Superbike géposztályban. Szombaton az időmérésen a 10. rajthely lett az övé, majd vasárnap egy futamot teljesített esőben, és száraz körülmények között is. Mind a két futamot végül a 7. helyen fejezte be, a bajnokságban így két fordulóval a vége előtt a 8. pozíciót foglalja el.

Ugyancsak a Red Bull Ringen versenyzett Vincze Martin, aki a Northern Talent Cup nemzetközi versenysorozatban képviselte a Hungarian Motosport Academy színeit. Az idén már futamot is nyerő 14 éves fiatalember a szombati napon nedves körülmények között a 17. helyet szerezte meg az időmérőn. Innen bravúros felzárkózást bemutatva a 6. lett, a vasárnapi futamon pedig már száraz körülmények között harcolhatott a győzelemért. Egy nyolcfős boly éléről kezdhette meg az utolsó kört, végül a győztestől mindössze 19 századdal elmaradva a 4. helyen intette le a kockás zászló. A kiegyenlített küzdelmeket jól mutatja, hogy az első hét pilóta kevesebb mint fél másodpercen belül ért célba.

Katona Áron az ADAC MX Masters sorozat gaildorfi versenyén vett részt a hétvégén. A Junior 85 köbcentis kategóriában már megszokhattuk, hogy Áron remekül teljesít a kvalifikáción. Az ajkai tehetségnek ismét sikerült a leggyorsabbnak lennie, de a sebességét sajnos a futamokon már nem tesztelhette: a nagy mennyiségű eső és sár miatt végül törölték Áron futamait a programból.

Az égi áldásból jócskán kijutott az Alpok-Adria mezőnyének is, akik a hétvégén Horvátországban, Grobnikban mérhették össze a tudásukat. Molnár Gergő és Görbe Soma újfent remek versenyeket produkáltak a helyszínre kilátogatóknak az SST600-as kategóriában. Az esős versenyt Molnár nyerte Görbe előtt, míg vasárnap fordult a kocka, és Görbe bizonyult gyorsabbnak Molnárnál az esőben.

Számadó Máténak sem lehet oka panaszra, miután az SSP300-as kategóriában utasított mindenkit maga mögé. A második futamban Máté ritkán látható nagy fölénnyel nyert: több mint 23 másodperces előnnyel ért célba a második helyezett előtt. A HMA motorosa a következő fordulón szerencsés esetben már a bajnoki címét is bebiztosíthatja.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..