Hyundai

A Hyundai Intrado a lényegre fókuszál Genfben

2014.02.25.

A Hyundai Motor bemutatta az Intradót, a jövőbeli mobilitási igények kielégítésére tervezett tanulmányautót. Több egyszerű formatanulmánynál: a márka azon meggyőződését demonstrálja, hogy a fejlett járműtechnológiák és az intelligens formatervezés együttesen hatékonyabban teremthetnek kapcsolatot a vezetővel és utasaival.

A 2014-es Genfi Autószalonon színre lépő Intrado létrejöttének mozgatórugója, hogy a Hyundai mérnökei újragondolták, a vásárlóknak mire lehet szüksége a jövőben, milyen elvárásokat támaszthatnak járművükkel szemben. Így született meg a könnyen kezelhető, intuitív interakciót kínáló, a felhasználók mozgalmas, aktív életstílusához rugalmasan alkalmazkodó autó koncepciója.

Az Intrado a repülőgépek szárnyának alsó, felhajtóerőért felelős felületéről kapta a nevét. A járműben felhasznált, fejlett anyagokhoz és technológiákhoz ugyancsak a légiközlekedésből merítettek ihletet – ilyen a tömegcsökkentés, a komplex kihívásokra keresett és adott, célszerű és logikus megoldások, vagy a kiváló hatásfokon működő hajtáslánc.


Az Intrado dizájnja a Hyundai 'folyékony szobrászat' formanyelvének progresszív értelmezéseként jött létre. A jármű jellegzetes alakját az áramvonalasság iránti igény határozta meg: a karosszéria mentes minden felesleges díszítéstől, a felület a lehető legegyszerűbb kialakítást kapta. A karosszériapanelek a Hyundai Motor öntödéjéből származó, különösen könnyű acéllemezből készültek.

Az Intrado utasterének kialakításában a célszerűség és az alkalmazkodóképesség volt a meghatározó szempont; a beltér fejlett anyagaival és radikális kialakításával vonja magára a figyelmet, és teremt olyan, funkcionális szépséget, amelyet rendszerint a csúcskivitelű terepkerékpároktól láthatunk. A nyílászárók szigetelései közvetlenül a központi, szénszálas vázra fekszenek fel, így az ajtók, illetve a motorház- vagy csomagtérfedél felnyitásakor feltárulnak a karbon elemek. A rendszerint elrejtett alkatrészek itt teljes pompájukban láthatók, az 'átlátszó' szellőzőnyílásoktól a szabadon hagyott vázig, amire közvetlenül erősítették az üléseket. Az élénk 'Beaufort narancs' színvilág és a nyers szénszálas felületek kontrasztja összhangban áll a jármű aktív életmódhoz igazodó küldetésével, és jól tükrözi a karosszéria visszafogott ornamentikáját.


Az Intrado ultrakönnyű szerkezete a Hyundai azon igyekezetét demonstrálja, hogy még könnyebb, még merevebb szerkezetű járműveket gyártson, amelyek ezáltal élvezetesebben vezethetők és egyszerűbben javíthatók. A központi szénszálas váz új, szabadalmi eljárás alatt álló gyártási és összeszerelési technológiák felhasználásával jött létre; ezek a technológiák együttesen alkalmazva a jövőben alapjaiban változtathatják meg az autógyártás folyamatát. A központi szerkezet merevsége és teherbírása lehetővé teszi, hogy a karosszériapanelek tetszőleges anyagból készüljenek, ami a tervezőknek nagyobb szabadságot ad, egyben leegyszerűsíti a javítási folyamatokat. A könnyű acélból készült energiaelnyelő szerkezetek még jobb ütközésvédelmi képességeket és még gyorsabb javítást tesznek lehetővé.

Az Intrado hajtását új generációs hidrogén üzemanyag-cellás hajtásláncára bízta a Hyundai. A 36 kWh kapacitású LiIon akkumulátort alkalmazó Intrado hidrogén-tartálya mindössze néhány perc alatt feltölthető, a jármű hatótávolsága akár 600 kilométer, a hajtáslánc üzemének egyetlen mellékterméke pedig a tiszta víz. A jobb teljesítmény és megnövelt hatótávolság mellett az Intrado közvetlenebb, élvezetesebb vezethetőséget is ígér, köszönhetően a tömegcsökkentésnek, valamint a hajtáslánc jobb hatásfokának.

Az Intrado a Hyundai első olyan modellje, amely a Hyundai Motor Group elnökének és vezető formatervezőjének 2013 januárjában kinevezett Peter Schreyer irányítása alatt jött létre. Schreyer elnök úr a következőket mondta az Intradóról: "A könnyed, érzéki Intrado a Hyundai márka nyílt szellemiségét és folyamatos megújulását jelképezi. Ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a Hyundai szeretné, ha ügyfelei ismét felfedeznék azt az örömöt és szabadságot, amelyet csak a személyes közlekedés adhat meg. Ezért ennyire letisztult és céltudatos ez az autó – logikus, szerethető, élhető."


A Hyundai Motor formatervező és fejlesztő részlegeinek szoros együttműködéséből létrejött Intrado formavilágáért elsősorban a Hyundai Motor európai kutatás-fejlesztési központjának (Rüsselsheim, Németország) dizájnerei a felelősek – erre utal a tanulmány kódneve, HED-9 (Hyundai Europe Design) is.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....
2024.02.26
„Innováció, hatékonyság, megújulás – képzésfejlesztési lehetőségek a felsőoktatásban” címmel....