jármű

Ítéletidő: megsemmisült utak a városközpontban, 600 turistát kellett evakuálni

2024.07.08.

Két évtizede nem volt ilyen vihar, helikopterekkel mentették a kétségbeesett embereket. 

 

Folytatódik a szeszélyes időjárás Európában. Tomboló hőség, teniszlabda nagyságú jegek, tornádók, özönvízszerű esőzések, utakat elsodró földcsuszamlások jellemzik az idei nyarat. A viharok és az orkán erejű szél az elmúlt napokban áldozatokat szedett Montenegróban, Észak-Macedóniában, Svájcban. És Olaszországot sem kímélik az időjárási anomáliák.

Az észak-olasz régiókban három hónapja gyakorlatilag nincs 24 óra eső nélkül. És nincs huszonvalahány foknál több sem. A szokásos légkondi-szezon jócskán késik, már júliust írunk, de igazán meleg még nem volt és a dolce vita kötelező tartozéka, az éjszakai nyüzsgő élet kelléke, a balzsamos este is csak nosztalgia a tavalyi évről. Idén szinte lehetetlen kültéri programot szervezni, mert bármelyik pillanatban lecsaphat a vihar. Ahogyan történt ez pár napja is, az Aosta völgyben. Ez a terület népszerű síparadicsom, a téli évszakokon túl pedig kedvelt kirándulóhely. A mesebeli régió normál körülmények között ezt a festői arcát mutatja az ide látogatóknak:

De a kellemes panorámát mostanában nélkülözi ez a Svájccal és Franciaországgal határos, észak-nyugat olasz vidék. Pár napja pedig nem egy szimpla esős nap módosította a turisták programját, hanem olyan vihar csapott le, melyet bizonyára sokáig emlegetnek majd, akik átélték ezt az ítéletidőt.

Cogne az a település, mely a legtöbb kárt szenvedte el. A helyiek azt mondják, húsz éve nem láttak ilyen esőzést. A hirtelen lezúduló rengeteg csapadék és földcsuszamlás következtében egy út teljesen megsemmisült. Ennyire:

A lakosok és a turisták ivóvíz nélkül maradtak és teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. A több száz ember evakuálását egyetlen módon lehetett megoldani: helikopterekkel.

A lakóházak, a kereskedelmi és turisztikai létesítmények megrongálódtak, javításra szorul a távközlés, a vízvezetékrendszer, a villamosenergia-ellátást is helyre kell állítani és mindez fennakadást okoz az egészségügyi rendszerben és a közlekedésben. A kár több millió euró.

Egy új "állandó éghajlati katasztrófa" állapotában élünk, ahol a klímaválság a legnagyobb veszélyt jelenti a polgárok biztonságára, rekordhőmérsékletekkel és szélsőséges meleggel, heves esőzésekkel és pusztító áradásokkal váltakozva – olvasható az olasz sajtóban.

Forrás: tgcom24.mediaset.it, ilfattoquotidiano.it

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....