Honda

Itt az összecsukható, elektromos Honda

2023.11.14.

A Honda egy szó szoros értelmében kompakt újdonsággal, összecsukható elektromos robogóval állt elő, mely Honda Motocompacto nevet viseli.

A Honda megkezdte a teljesen elektromos, kompakt és összecsukható e-robogója értékesítését. A Honda Motocompacto mostantól hivatalosan is elérhető a kijelölt Honda és Acura márkakereskedésekben. A cég saját értékelése szerint ez a „legaranyosabb” e-robogó a piacon, amely 24 km/h-s sebességre képes, hatótávolsága 19 km, ára pedig 995 dollár.

A Motocompacto először szeptemberben mutatkozott be a nyilvánosság előtt. A kompakt, összecsukható elektromos robogót a Honda mérnökei fejlesztettek ki az Egyesült Államokban. Az értékesítési koncepció szerint egy olyan járműről van szó, amellyel tulajdonosa egészen az úticélja ajtajáig el tud jut. A Motocompacto ideális a városközpontokban vagy az egyetemi campusokon történő közlekedéshez.

Összecsukva a Motocompacto elég kicsi ahhoz, hogy beférjen egy autó csomagtartójába, akárcsak elődje, a Motocompo, amely a mostani újdonságot ihlette. A Motocompót nem villanymotor, hanem egy 49 köbcentis motor hajtja, ami 2,5 lóerős. A jármű maximális sebessége 29 km/h. Már az eredeti, benzines változat is nagy dobás volt, hisz összecsukva belefért egy 1983-as Honda City Turbo II csomagtartójába.Az új Motocompacto most ezt a praktikus szellemet kívánja újjáéleszteni. Az elektromos változat 0,6 LE-s villanymotorral van felszerelve, amit egy 6,8 Ah-s akkumulátor táplál. A beépített töltővel az újratöltés mindössze 3,5 órát vesz igénybe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkahelyén ebédig mindenki simán feltöltheti járművét, az egyetemisták számára pedig elég két duplaóra, hogy a teljesen üzemkész robogóra ülhessenek fel a foglalkozások után.

A Motocompacto súlya - hőkezelt alumíniumból készült váznak köszönhetően – csupán 18,7 kg. Egy elektromos autó csomagtartójában több ilyen robogó is elfér. Ráadásul kompakt méret miatt könnyen magával viheti bárki a tömegközlekedési eszközökön is. A Honda szerint a robogót gyerekjáték vezetni, mivel a biztonságot és a tartósságot szem előtt tartva tervezték.

A Honda Motocompacto egy okostelefon-alkalmazással is rendelkezik, amely információkat nyújt a tulajdonosnak a töltöttségi állapotról, kiszámítja az ideális útvonalat és sebességet a legtakarékosabb üzemmód érdekében.

Miközben a Honda önálló elektromos fejlesztésekbe kezdett, végleg lemondott arról, hogy a General Motors-szal fejlesszen ki nagy hatékonyságú, alacsony költségű, olcsó elektromos járműveket.

A közös döntés ellenére mindkét márka továbbra is elkötelezett az együttműködés iránt az elektromos járművek piacán.

Toshihiro Mibe, a Honda vezérigazgatója október végén váratlanul bejelentette, hogy törölték a General Motors-szal kötött 5 milliárd dolláros megállapodást, amely a megfizethető elektromos crossoverek közös fejlesztésére irányult volna.

2022 áprilisában a Honda és a GM bejelentette, hogy közösen dolgoznak egy új, elektromos járművekhez tervezett globális architektúrán, amelyet elsősorban crossoverekhez és SUV-okhoz használnának, az utóbbi Ultium technológiájával. Alig másfél évvel később a társaságok közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint a terv leállítása "kölcsönös döntés".

A Reuters feltételezései szerint a tervek módosulása összefügghet azzal, hogy a General Motors lelassítja az elektromos járművek gyártását, hogy megbirkózzon a gyártás magas költségeivel.

A cég a közelmúltban bejelentette: nem bízik abban, hogy eléri az idei profit-előrejelzést, mert az autógyárakban folyó munkássztrájk körülbelül heti 200 millió dollárjába kerül az eddigi 800 millió dolláros veszteségen felül.

A tervezett modellek megjelenése ezért csak 2027-ben várható, először Észak-Amerikában, majd más kulcsfontosságú piacokon, köztük Dél-Amerikában és Kínában. A Honda és a GM eredetileg azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy több millió ilyen járművet gyártsanak le 30 ezer dollár alatti irányárral.

A Honda vezérigazgatója nem árult el részleteket a két vállalat további terveiről, de azt mondta, a Honda továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2040-re az egész világon nulla károsanyag-kibocsátású járműveket értékesítsen, 2050-re pedig az egész vállalat és minden termékük karbonsemleges legyen.

A konkrét projekt törlése ellenére a Honda és a GM továbbra is együttműködik más területeken, mint például az elektromos járművek akkumulátorai és az autonóm vezetési technológiák.

Partnerségükbe beletartozik a teljesen elektromos Honda Prologue és az Acura ZDX is, amelyeket az Egyesült Államokban gyártanak a GM Ultium architektúrája alapján.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Ismét felvillanyozódott a Hyundai márka és újabb elektromossal bővíti márkakupa-sorozatát. ..
2024.04.15
Visszatér a tél Ausztriába, hétfőn figyelmeztetést adtak ki az autósoknak – írja a Heute című....
2024.04.15
Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte....
2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....